Hazine ve Maliye Bakani Nebati, Mersin Is Dünyasi Bulusmasi'nda konustu: (1)Lale Köklü Karagöz,Sezgin Pancar,Mustafa Ünal Uysal- "Türkiye Yüzyili'nda da siyasi ve ekonomik istikrarla birlikte güven içinde kapsayici, dengeli, sürdürülebilir ve güçlü büyümeye devam edecegiz"- "Halkimizin refahinin artmasi, sosyal adalet ve gelir dagiliminin iyilesmesi için enflasyonda kalici düsüsün saglanmasi, Türkiye Yüzyili'nda vazgeçilmez hedefimiz olacaktir"

Hazine ve Maliye Bakani Nebati, Mersin Is Dünyasi Bulusmasi'nda konustu: (1)Lale Köklü Karagöz,Sezgin Pancar,Mustafa Ünal Uysal- "Türkiye Yüzyili'nda da siyasi ve ekonomik istikrarla birlikte güven içinde kapsayici, dengeli, sürdürülebilir ve güçlü büyümeye devam edecegiz"- "Halkimizin refahinin artmasi, sosyal adalet ve gelir dagiliminin iyilesmesi için enflasyonda kalici düsüsün saglanmasi, Türkiye Yüzyili'nda vazgeçilmez hedefimiz olacaktir"

MERSIN (AA) - Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati, "Türkiye Yüzyili'nda da siyasi ve ekonomik istikrarla birlikte güven içinde kapsayici, dengeli, sürdürülebilir ve güçlü büyümeye devam edecegiz." dedi.

Nebati, bir otelde düzenlenen Mersin Is Dünyasi Bulusmasi'nda, is dünyasi temsilcileriyle farkli platformlarda bir araya gelip istisarede bulunmaya önem verdiklerini söyledi.

Kentin "yildizini daha da parlatmak" için gece gündüz çalisacaklarini belirten Nebati, Mersin'e her alanda yeni basarilar kazandirip, yeni rekorlar kiracaklarini vurguladi.

Nebati, seçim sürecine deginerek, "Seçim sürecinde kimileri var ki sürekli masal anlatmakla mesgul. Bakiyorsunuz bir gün çikip hiç bakanlik yapmadigi halde 'Ben maliye bakaniyken' diye rahatça beyanat veriyor. Ertesi gün bakiyorsunuz bizim çoktan hallettigimiz vergisel bazi konularda ileride çözecegine dair beyanatlarda, vaatlerde bulunuyor. Yani bizim icatlarimiza bir türlü yetisip attigimiz adimlari dahi takip edemiyorlar. Art arda hayata geçirdigimiz uygulamalari, sagladigimiz sayisiz kolaylik ve destegi zaten hiç bilmiyorlar. Akillarina gelen her konuda, mevcut uygulamalardan habersiz bir sekilde, hiç ölçüp biçmeden bos vaatler siralayip duruyorlar. Ancak Sayin Cumhurbaskani'mizin liderliginde bizler, bos laf degil, milletimize asirlik eser ve hizmetler kazandiriyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

- "Mali sürdürülebilirligi tesis ettik"

Türkiye'nin geçmiste kronik hale gelen bütçe açigi sorununa AK Parti hükümetleri döneminde son verdiklerini dile getiren Nebati, "Kamu borç stokunu önemli ölçüde azaltirken sosyal güvenlik sisteminde önemli reformlari hayata geçirdik ve mali sürdürülebilirligi tesis ettik. Yaptigimiz düzenlemelerle, bankacilik sektörünün finansman saglama islevini saglikli bir sekilde yerine getirmesine imkan tanirken, sermaye yapisini güçlendirdik ve aktif kalitesini de iyilestirdik." diye konustu.

Nebati, 1990'li yillardaki koalisyon hükümetlerinin uyguladigi hatali ve istikrarsiz politikalarin, ekonomide ve ülkedeki güven ortaminda büyük tahribata sebep oldugunu dile getirerek, kisi basina geliri de üst-orta gelir grubuna yükseltmeyi basardiklarini anlatti.

Türkiye ekonomisinin soklara karsi önemli ölçüde dayaniklilik kazandigini aktaran Nebati, kazanimlarin ekonominin yapisal kirilganliklariyla mücadelede önemli bir temel sagladigina isaret etti.

Nebati, sözlerini söyle sürdürdü:

"Yasadiklarimiz bize açik ve net bir sekilde göstermistir ki tek basina faizi odagina alan para politikalari, ülkemizin yapisal sorunlarimiza çözüm üretememistir. Tam aksine yüksek faiz ortaminda yasanan kisa vadeli sermaye girisleri, yapisal sorunlarin daha da derinlesmesine yol açmistir. Bu nedenle, ülkemizin iç dinamiklerini dikkate alarak yeni bir yol haritasi çizmemiz, yeni bir politika seti belirlememiz elzem hale gelmisti. Özellikle son yillarda küresel salgin ve jeopolitik sorunlar basta olmak üzere üst üste gelen çoklu küresel krizler, tüm dünyada hizli ve kökten bir degisim ihtiyacini ortaya çikarmistir. Bölgesellesme, kendi kendine yetebilme gibi kavramlarin ön plana çiktigi bu yeni dönemde, gelismis ekonomiler tarafindan 'tek dogru' gibi lanse edilen, ezbere uygulanan konvansiyonel yöntem ve reçetelerin gelismekte olan ekonomiler için yetersiz kaldigi asikardir."

Türkiye Ekonomi Modeli kapsamindaki politikalarin basarisinin, büyümede, istihdamda, ihracatta ve turizmde elde edilen iyi sonuçlarla tescillendigini vurgulayan Nebati, Türkiye'nin 2022'de yüzde 5,6 ile dünyada en hizli büyüme performansi sergileyen ülkelerden biri olduguna dikkati çekti.

Nebati, Kovid-19, Rusya-Ukrayna Savasi ve Kahramanmaras merkezli depremlere ragmen makine teçhizat yatirimlarinin 13 çeyrektir büyümeye devam ettigini, üretim kapasitesi artisinin da sürdügünü dile getirdi.

Mersin'deki firmalarin ihracat basarisinin ve bu imkanlari getiren iktidarin alkislanmasi gerektigini belirten Nebati, "Dün söylüyor 'Isiltili gözler buraya gelmis'. Ya biz umutluyuz, umut doluyuz. Mersin'i, limani gördügümüz zaman, 'Liman bana yetmiyor, konteyner bana yetmiyor' dedigi zaman heyecanlaniyoruz, gözlerimiz isildiyor, umudumuz artiyor." ifadesini kullandi.

- "Küresel ihracattaki payini artiran bir Türkiye var"

Bakan Nebati, ekonomik aktivitedeki iyilesmeye is gücü piyasasin da eslik ettigini anlatarak, söyle konustu:

"Istihdam, salginin en siddetli dönemine kiyasla yaklasik 6,5 milyon kisi artarak 2023 yili subat ayi itibariyla toplam 31,5 milyon kisiye ulasmis, küresel tedarik zincirlerinde yasanan sorunlari da avantaja çevirmeyi basaran bir ülkemiz var. Ihracatini 255 milyar dolarin üzerine yükseltirken, küresel ihracattaki payini da artiran bir Türkiye var. Diger birçok ülke, turizmde halen salgin kaynakli yaralarini sarma asamasindayken, biz 2022'de 51,4 milyon ziyaretçi ve 46,3 milyar dolarlik turizm geliriyle rekor kirdik. Üstelik tüm bu basarilar, küresel ekonominin oldukça zorlu bir süreçten geçtigi bir dönemde elde edilmistir. Bilinmelidir ki bu zor dönemde kaydetmeyi basardigimiz tüm bu somut basari ve kazanimlar, bugüne degin salt siyasi veya iktisadi çikar kaygilariyla karamsar tablolar çizmek disinda hiçbir sey yapmayanlari nasil ki hep bosa çikarttiysa, bundan sonra da asla farkli olmayacaktir."

Sürekli yönetim krizleri yasayan, içe kapanik, antidemokratik ve ithal reçetelerle derman bulmaya çalisan 1990'li yillar Türkiye'sinin çoktan geride kaldiginin altini çizen Nebati, bugünün Türkiye'sinin, stratejik devlet aklini, tecrübesini ve güçlü millet iradesini arkasina alan Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in liderliginde, bölgesel ve küresel dengeleri degistirebilen bir oyun kurucu konumunda oldugunu söyledi.

- "Türkiye Yüzyili'nda da büyümeye devam edecegiz"

Bugünün Türkiye'sinin, yarina inançla ilerleyen, Türkiye Yüzyili'ni insa etmeye, yarina yön vermeye kararli insanlarin ülkesi oldugunu belirten Nebati, su ifadeleri kullandi:

"Türkiye Yüzyili'nda da siyasi ve ekonomik istikrarla birlikte güven içinde kapsayici, dengeli, sürdürülebilir ve güçlü büyümeye devam edecegiz. Yatirimlarin hizmetler ve insaattan ziyade yüksek katma deger ve teknoloji odakli sanayi sektörleri ile turizm gibi üretken alanlara yönelmesini desteklemeye devam edecek. Kredi Garanti Fonu kapsamindaki selektif kredi yaklasimimizi da güçlendirecegiz. Kapsayici ve dengeli büyümeden halkimizin tüm kesimlerinin yararlanabilmesi için sosyal refahi esas alan, istihdam dostu politikalar önceligimiz devam edecektir. Son dönemde tarihimizin en yüksek seviyesine ulasan istihdam piyasamizda daha fazla ve daha nitelikli is imkanlari olusturacagiz. Is gücü piyasasinin yesil ekonomi, döngüsel ve dijital ekonomi ile iklim degisikligi sebepli dönüsümlere hizla adapte olmasini saglayacagiz. Ortaya çikan beceri ihtiyaçlarini hizlica karsilayarak yeni istihdam firsatlari olusturacagiz. Kadinlarin ve gençlerin is gücüne katiliminda gelismis ülkeler seviyesini önce yakalayip sonra da asarak büyüme potansiyelimizi istikrarli sekilde artiracagiz."

Nebati, Kayit Disi Ekonomiyle Mücadele Eylem Plani'ni kararlilikla uygulayacaklarini vurgulayarak, "Halkimizin refahinin artmasi, sosyal adalet ve gelir dagiliminin iyilesmesi için enflasyonda kalici düsüsün saglanmasi, Türkiye Yüzyili'nda vazgeçilmez hedefimiz olacaktir. Fiyat istikrarini temin ederek kaynaklarin verimli alanlarda kullanilmasini, sürdürülebilir büyümeyi ve ekonomik refahi destekleyecegiz. Bu çerçevede finansal istikrari güçlendiren, Türk lirasina güveni artiran politikalar uygulayacagiz. Ayrica gida arz güvenliginin temini ve tarimsal maliyetlerin düsürülmesi için Fiyat Istikrari Komitesi, Gida Komitesi ve Finansal Istikrar Komitesi gibi komitelerimizdeki çalismalarimizi tam bir koordinasyon içerisinde sürdürecegiz. Para, maliye ve makro-ihtiyati politikalar arasindaki esgüdümü bu vesileyle daha da kuvvetlendirecegiz." dedi.

Sosyal ve çevresel etkilerin yani sira finansal getirileri de dikkate alan yatirimlari gelistirecek destek mekanizmalarini hayata geçireceklerine deginen Nebati, sürdürülebilir kalkinma hedeflerine katki saglayacak yatirimlar ve projeleri destekleyeceklerini bildirdi.

Nebati, cari açigi yapisal bir mesele olmaktan çikaracaklarini ve bu sorunu kalici bir sekilde geride birakacaklarini vurgulayarak, "Istikrarli bir sekilde cari fazla vererek ülkemizin kendi kendine yeten bir Türkiye olmasini hedefliyoruz." dedi.

- "Is ve yatirim ortamini daha da iyilestirecegiz

"Yerli, yenilikçi ve yesil üretim ekonomisi anlayisiyla, Türkiye'yi en büyük küresel sanayi ve ticaret merkezlerinden biri haline getirecegiz." diyen Nebati, sunlari kaydetti:

"Mal ve hizmet ihracatimizi nitelik ve nicelik bakimindan artirarak yüksek katma degerli ihracat artisi saglayacagiz. Cari açigi düsürerek döviz talebinin ithalat fiyatlari üzerindeki baskisini azaltacagiz. Ülkemizin küresel deger zincirindeki konumunu güçlendirecek, ihracatta bölgesel bagimliligi azaltarak ürün ve pazar çesitlendirmesini de destekleyecegiz. Öngörülebilirligi artirarak yatirimci dostu politikalarla dogrudan uluslararasi yatirimi artiracak, is ve yatirim ortamini daha da iyilestirecegiz. KOBI'lerin üretkenlik odakli büyümelerini saglamak amaciyla finansmana erisimi kolaylastiracagiz. Bu isletmelerimizin kurumsallasmalari ve küresellesmelerine yönelik yeni mekanizmalar gelistirecegiz. Turizm sektörümüzün tanitim ve çesitlendirme faaliyetlerini daha da artiracagiz. Sezon süresinin uzamasina ve 12 ay boyunca turizm faaliyetlerinin sürmesine katki saglayacak çalismalari destekleyeme devam edecegiz. Böylece, 2028'de 90 milyon turist ile 100 milyar dolar gelir elde etmeyi hedefliyoruz."

(Sürecek)