Depremin ihracat üzerindeki olumsuz etkisi nisanda da devam ettiDeniz Çiçek Palabiyik- Ticaret Bakanligi:- "Nisan ayinda ihracatimiz, geçtigimiz yilin ayni ayina göre yüzde 17,2 azalisla 19,3 milyar dolar olarak gerçeklesmistir. Söz konusu azalista, takvim etkisinin de önemli ölçüde etkili oldugu degerlendirilmektedir"- "Ramazan Bayrami nedeniyle nisan ayinda çalisilan is günü azalmis ve geleneksel olarak en yüksek ihracatin gerçeklestirildigi persembe-cumartesi araliginda üretim ve ihracat ci
ANKARA (AA) - Ticaret Bakanligi, Kahramanmaras merkezli depremlerin ihracat üzerindeki olumsuz etkisinin nisanda da devam ettigine isaret ederek "Ihracatimiz, geçtigimiz yilin ayni ayina göre yüzde 17,2 azalisla 19,3 milyar dolar olarak gerçeklesmistir." ifadesini kullandi.
Bakanlik, nisan ayi dis ticaret rakamlarina iliskin açiklama yapti.
Yilin ilk dört ayi geride kalirken parasal sikilasmaya ragmen küresel enflasyonun beklenen hizda düsmemesi ve finans sektöründe son dönemde yasanan çalkantilarin, küresel ekonomiye iliskin beklentileri kötülestirdigine isaret edilen açiklamada, "Gida ve enerji fiyatlarinin küresel ölçekte düsmesine ragmen bazi ekonomilerde, özellikle hizmetler sektöründeki temel fiyatlar yüksek kalmaya devam etmistir. Bu dogrultuda, 2022 yilinda dünya ekonomisini zorlayan etkenler, bu yil da önemli bir risk unsuru olarak görünmektedir. Uluslararasi Para Fonunun (IMF) dünya ekonomisine iliskin son açiklanan tahminlerinde, küresel büyümenin 2023 yilinda yüzde 2,8'e gerileyecegi belirtilmektedir." degerlendirmesinde bulunuldu.
Açiklamada, Birlesmis Milletler Ticaret ve Kalkinma Konferansi'nin (UNCTAD) nisan ayi raporunda, 2023 yili büyüme beklentisinin asagi yönlü revize edilip, yüzde 2,1'e düsürüldügüne yer verilerek raporda finansal piyasalardaki kirilganliklara ve yüksek borçluluk oranlarina vurgu yapildigi aktarildi.
Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) tarafindan, 2022 yilinda yüzde 2,7 olarak gerçeklesen küresel mal ticaretindeki büyümenin, 2023 yilinda yüzde 1,7 seviyesine gerileyeceginin tahmin edildiginin bildirildigi açiklamada, söyle devam edildi:
"Küresel ölçekte, imalat sanayi satin alma yöneticileri (PMI) endeksleri de ekonomik aktivitede ivme kaybina isaret etmektedir. Nisan ayinda, ABD hariç diger gelismis ve gelismekte olan ekonomilerde, PMI endekslerinin 50 esik degerin altinda kaldigi görülmektedir. Söz konusu endeks degerleri, en büyük ihracat pazarimiz Avro Bölgesi'nde 47,3'ten 45,5'e, Ingiltere'de 47,9'dan 46,6'ya, Almanya'da ise 44,7'den 44'e gerilemistir. Küresel ekonomideki olumsuz gidisata karsin Türkiye ekonomisine iliskin nisan ayi öncü göstergeleri ekonomik aktivitede iyilesmeye isaret etmektedir. Nisan ayinda imalat sanayi kapasite kullanim orani, bir önceki aya göre 1,4 puan artarak 75,6 seviyesine çikmistir. Yine nisan ayinda, reel kesim güven endeksi (mevsimsellikten arindirilmis) bir önceki aya göre 2,8 puan artarak 108 seviyesinde gerçeklesmistir. Reel kesim güvenindeki artista, ihracat beklentileri ile iç talepteki canliligin devam etmesi etkili olmustur. Tüketici güven endeksi (mevsimsellikten arindirilmis) nisan ayinda bir önceki aya göre yüzde 9,2 artarak 87,5 degeri ile son 56 ayin en yüksek seviyesine ulasmis, ekonomik güven endeksi 102,2 ile esik degerin üzerine çikmis ve son 18 ayin en yüksek seviyesinde gerçeklesmistir."
- Büyüme artarak devam ediyor
Açiklamada, 2023 yili ilk çeyregine iliskin makro verilerin, subat ayinda gerçeklesen depremlerin olumsuz etkilerine ragmen Türkiye ekonomisinde büyümenin artarak devam ettigine isaret ettiginin belirtildigi açiklamada, Dünya Bankasinin, Türkiye ekonomisine iliskin 2023 yili büyüme tahminini yukari yönlü revize ederek yüzde 3,2'ye yükselttigi aktarildi.
Nisan ayi ihracat rakamina isaret edilen açiklamada, "Depremin ihracatimiz üzerindeki olumsuz etkisi nisan ayinda azalmakla beraber devam etmistir. Nisan ayinda ihracatimiz, geçtigimiz yilin ayni ayina göre yüzde 17,2 azalisla 19,3 milyar dolar olarak gerçeklesmistir. Söz konusu azalista, takvim etkisinin de önemli ölçüde etkili oldugu degerlendirilmektedir. Ramazan Bayrami nedeniyle nisan ayinda çalisilan is günü azalmis ve geleneksel olarak en yüksek ihracatin gerçeklestirildigi persembe-cumartesi araliginda üretim ve ihracat ciddi oranda azalmistir." ifadesine yer verildi.
- Baz etkisi etkili oldu
Açiklamada, ihracat degisimini asagi çeken diger önemli faktörün ise baz etkisi oldugunun alti çizilerek "Malum oldugu üzere, geçtigimiz yil mayis ayi basinda idrak edilen Ramazan Bayrami bu sene nisan ayinin sonuna denk gelmistir. Bayram öncesi, genellikle ticari faaliyetlerin öne çekilerek yogunlastigi dönemlerdir. Bu nedenle, geçtigimiz yil nisan ayinda ihracat normal trendinin üzerinde artmis ve güçlü bir baz etkisi olusmustur. Bu durum ise 2023 yili nisan ayindaki yillik ihracat degisimini asagi çeken önemli bir etkendir. Öte yandan, ihracat yapilan günlerdeki performans incelendiginde ihracatimizdaki ilk çeyrek performansinin devam ettigi görülmektedir." degerlendirmesinde bulunuldu.
Takvimin olumsuz etkisine ragmen motorlu kara tasitlari ihracatinin yüzde 3,6 artisla 2,4 milyar dolar oldugunun bildirildigi açiklamada, makine ihracatinin da bir önceki yilki seviyesini koruyarak 2 milyar dolar oldugu aktarildi. Açiklamada, diger alt fasillar içinde, takvim ve fiyatlarin etkisiyle demir-çelik ihracatinda 890 milyon dolar, enerji ihracatinda 358 milyon dolar, alüminyum ihracatinda 275 milyon dolar, plastik ihracatinda ise 268 milyon dolar düsüs yasandigi ifade edildi.
- Altin ithalati 1,3 milyar dolar oldu
Açiklamada, nisan ayi ithalat rakamlarina iliskin de bilgi verilirken, sunlar kaydedildi:
"Nisan ayinda ithalatimiz ise yüzde 4,5 azalarak 28,2 milyar dolar olarak gerçeklesmistir. Nisan ayinda toplam enerji ithalati, fiyatlardaki düsüsle yüzde 35,8 azalarak 5 milyar dolar seviyesinde gerçeklesmistir. Son dönemlerde ithalatta izlenen artista önemli bir etkisi olan altin ithalati ise yilin ilk çeyregine göre zayiflamakla birlikte, bir önceki yila göre yüzde 174 artisla 1,3 milyar dolar olmustur. Ithalatimizda öne çikan diger fasillar, 1,2 milyar dolar artis ile motorlu kara tasitlari, 663 milyon dolar artis ile elektrikli makineler, 360 milyon dolar artis ile diger makineler olmustur."