OECD, küresel ekonomi için büyüme tahminlerini yükselttiDilara Zengin Okay- Ekonomik Görünüm Raporu'nda, küresel büyümenin 2023 ve 2024'te trendin altinda kalmasinin ve para politikasi sikilasmasinin etkisini sürdürmesinin beklendigi belirtildi - Raporda, Türkiye ekonomisine iliskin büyüme tahmini ise 2023 için yüzde 3'ten yüzde 2,8'e çekilirken, 2024 için ise yüzde 3,4'ten yüzde 3,8'e yükseltildi

OECD, küresel ekonomi için büyüme tahminlerini yükselttiDilara Zengin Okay- Ekonomik Görünüm Raporu'nda, küresel büyümenin 2023 ve 2024'te trendin altinda kalmasinin ve para politikasi sikilasmasinin etkisini sürdürmesinin beklendigi belirtildi
- Raporda, Türkiye ekonomisine iliskin büyüme tahmini ise 2023 için yüzde 3'ten yüzde 2,8'e çekilirken, 2024 için ise yüzde 3,4'ten yüzde 3,8'e yükseltildi

WASHINGTON (AA) - Ekonomik Isbirligi ve Kalkinma Örgütü (OECD), küresel ekonomik büyüme tahminlerini bu yil için yüzde 2,2'den yüzde 2,6'ya ve gelecek yil için yüzde 2,7'den yüzde 2,9'a yükseltti.

OECD, "Mart Ara Dönem Ekonomik Görünüm Raporu"nu "Kirilgan Bir Toparlanma" basligiyla yayimladi.

Raporda, Ukrayna'daki savasin, yasam maliyeti krizinin ve Çin'deki yavaslamanin etkisiyle küresel ekonomik büyümenin 2022'de yüzde 3,2'ye geriledigi ve bunun beklentilerin oldukça altinda oldugu belirtildi.

Daha olumlu isaretlerin görünmeye basladigina isaret edilen raporda, is ve tüketici güveninin iyilesmeye basladigi, gida ve enerji fiyatlarinin geriledigi ve Çin'in tamamen yeniden açildigi aktarildi.

- "Görünümdeki iyilesme hala kirilgan"

Küresel ekonomiye yönelik risklerin biraz daha dengeli hale geldigi ancak asagi yönlü olmaya devam ettigi belirtilen raporda, "Görünümdeki iyilesme hala kirilgan." degerlendirmesinde bulunuldu.

Raporda, Ukrayna'daki savasin gidisati ve daha genis sonuçlari hakkindaki belirsizligin önemli bir endise kaynagi oldugu vurgulandi.

Para politikasi degisikliklerinin etkisinin gücünü ölçmenin zor olduguna dikkat çekilen raporda, finansal kirilganliklari açiga çikarmaya devam edebilecegi ifade edildi.

Raporda, küresel enerji piyasalarindaki baskilarin da yeniden ortaya çikarak fiyat artislarinin yeniden baslamasina ve daha yüksek enflasyona yol açabilecegi aktarildi.

- Küresel ekonomik büyümenin trendin altinda kalmasi bekleniyor

Bu ve gelecek yila iliskin ekonomik büyüme tahminlerine de yer verilen raporda, küresel ekonominin 2023'te yüzde 2,6 ve 2024'te yüzde 2,9 büyümesinin beklendigi kaydedildi.

OECD, kasim ayinda açikladigi tahminlerinde, küresel ekonominin 2023'te yüzde 2,2 ve 2024'te yüzde 2,7 büyümesini öngörmüstü.

Raporda, küresel ekonomik büyüme oranlarinin 2023 ve 2024'te trendin altinda kalmasinin ve para politikasi sikilasmasinin etkisini sürdürmesinin beklendigi ifade edildi.

ABD ekonomisine ilisin büyüme beklentisinin bu yil için yüzde 0,5'ten yüzde 1,5'e çikarildigi belirtilen raporda, ancak ülke ekonomisinin büyüme tahminin gelecek yil için yüzde 1'den yüzde 0,9'a düsürüldügü kaydedildi.

Raporda, Avro Bölgesi ekonomisinin büyüme tahmininin de bu yil için yüzde 0,5'ten yüzde 0,8'e ve gelecek yil için yüzde 1,4'ten yüzde 1,5'e yükseltildigi aktarildi.

Çin ekonomisi için bu yila iliskin büyüme beklentisinin de yüzde 4,6'dan yüzde 5,3'e çikarildigi belirtilen raporda, ülke ekonomisinin büyüme tahmini gelecek yil için de yüzde 4,1'den yüzde 4,9'a yükseltildigi kaydedildi.

Raporda, Türkiye ekonomisine iliskin büyüme tahmininin ise 2023 için yüzde 3'ten yüzde 2,8'e çekildigi, 2024 için ise yüzde 3,4'ten yüzde 3,8'e çikarildigi bildirildi. ??????