Ramazan Bayrami’nda yol bakim ve onarim çalismalari asgari seviyede tutulacakArife Yildiz Ünal- Ulastirma ve Altyapi Bakanligi Karayollari Genel Müdürlügünce bayram tatilinde vatandaslarin rahat ve huzur içinde seyahat edebilmelerini saglamak için gerekli önlemler alindi- Yapim, bakim, onarim gibi nedenlerle serit sayisinda eksilme bulunan yollar gözden geçirilerek mümkün olan seritlerin tamami trafige açildi

Ramazan Bayrami’nda yol bakim ve onarim çalismalari asgari seviyede tutulacakArife Yildiz Ünal- Ulastirma ve Altyapi Bakanligi Karayollari Genel Müdürlügünce bayram tatilinde vatandaslarin rahat ve huzur içinde seyahat edebilmelerini saglamak için gerekli önlemler alindi- Yapim, bakim, onarim gibi nedenlerle serit sayisinda eksilme bulunan yollar gözden geçirilerek mümkün olan seritlerin tamami trafige açildi

ANKARA (AA) – ARIFE YILDIZ ÜNAL – Bayram tatili süresince Ulastirma ve Altyapi Bakanligi Karayollari Genel Müdürlügü (KGM) sorumlulugundaki güzergahlarda yol yapim, bakim ve onarim çalismalari asgari seviyede tutulacak.

AA muhabirinin, Bakanliktan aldigi bilgiye göre, KGM 68 bin 681 kilometrelik yol aginda 122 sube, 25 otoyol bakim isletme sefligi ile 277 bakimevinde 7 gün 24 saat acil durumlara müdahale için konumlanmis bulunuyor.

Ramazan Bayrami tatili nedeniyle trafik yogunlugunun artacagi göz önüne alinarak, Genel Müdürlügün sorumlulugundaki otoyollar ile devlet ve il yollarinda vatandaslarin rahat ve huzur içinde seyahat edebilmelerini saglamak, trafik kazalarini asgari seviyeye indirmek amaciyla gerekli önlemler alindi. Bu kapsamda öncelikle yol kullanicilarinin güvenligi için büyük önem tasiyan trafik isaretlemeleri kontrol edilerek, yollardaki otokorkuluk, reflektif malzeme ve kenar dikmelerinin eksik olanlar tamamlandi.

Sel ve heyelan nedeniyle yollarin trafige elverisli olmamasi hali göz önünde bulundurularak bu kesimlerde kaplama sinirlayicisiyla isaretleme yapildi. Özellikle trafigi yogun olan tatil yörelerine gidis ve dönüs güzergahlari için ek önlem alindi.

Yapim, bakim, onarim gibi nedenlerle serit sayisinda eksilme bulunan yollar gözden geçirilerek mümkün olan seritlerin tamaminin trafige açilmasi saglandi. Bayram tatili süresince Genel Müdürlügün sorumlulugu altindaki güzergahlarda, ülkenin tüm bölgelerine yayilmis çok sayida is yerinde devam eden yapim, bakim ve onarim çalismalari asgari seviyede tutulacak. Hava ve yol sartlari takip edilerek, degisen ve gelisen sartlara göre gerekli tedbirler hizla alinacak.

Genel Müdürlükçe alinan önlemlerin yani sira bayramda rahat ve güvenli seyahat için sürücülerin de bölünmüs yol yapim çalismalarinin devam ettigi ana güzergahlarda, bu yolu daha önce kullanmamis "yol acemisi" veya çalismalar kapsaminda yolda yapilan yeni düzenlemelerden haberdar olmayan sürücülerin, bu kesimlerde yapilan yeni düzenlemeleri ve çalisma mahallindeki geçici durumlari göz önünde bulundurarak seyahat etmeleri gerekiyor.

Sürücülerin gerek asfalt sathi kaplama yapimi ve gerekse yol yapim, bakim ve onariminin yapildigi kesimlerdeki uyari levha ve isaret ile isaretçilere uymalari, yeni yapilmis asfalt sathi kaplama üzerinde belirtilen hiz limitini asmamalari isteniyor.

Tatile gidis ve dönüs günlerinde sürücülerin ayni gün ve saatte yola çikmalarinin, belli güzergahlarda yol kapasitesinin üzerinde trafik yogunlugu olusturacagindan, seyahatlerini gün içinde uygun saatlere yayarak aceleci ve telasli davranislardan kaçinmalari önem tasiyor.

Herhangi bir nedenle trafigin durmasi halinde, bulunulan seritte kalinmasi, özellikle emniyet seridi ve karsi yöne ait seridin ihlal edilmemesi, uzun mesafeli seyahatler için araçlarin bakimini yaptirmalari ve yeterli yakit almalari, araç kapasitesinin üstünde yük ve yolcu almamalari, asiri yagis alan bölgelerde ani heyelan ve çökme durumuna karsi dikkatli olmalari da sürücülere yapilan uyarilar arasinda yer aliyor.

Sürücülerin yorgun ve uykusuz yola çikmamalari, cep telefonu ve sigara gibi dikkati dagitacak ögelerden kaçinmalari, yolculuk sirasinda mutlaka emniyet kemeri takmalari isteniyor.

Özellikle bölünmüs yollarda hiz sinirlarinin artirilmasinin ardindan sürücülerin bölünmüs yollarin bütün kesimlerinde hiz sinirinin saatte 110 kilometre oldugu gibi yanlis algiya kapilmamalari uyarisi yapilirken, yollarin keskin viraj, yüksek egim, meskun mahal veya kavsak gibi kesimlerinde hiz tahdit levhalari ile belirlenmis hiz sinirlarini kesinlikle asmamalari, görüse kapali yatay ve düsey kurplarda sollama yapmamalari gerektigi vurgulaniyor.

Sürücüler, yola çikmadan önce yol durumu hakkinda Yol Danisma Biriminin 0 312 449 91 99 numarali telefonundan veya ücretsiz Alo 159 hattindan, ayrica KGM web sitesi www.kgm.gov.tr adresinde hizmete sunulan güzergah analizi programiyla en uygun güzergah ve alternatifleri, kapali ve çalisma yapilan yollari, yol ve hava durumunu, yol boyu tesislerini ve önemli yerleri sorgulayabiliyor. Ayni zamanda “KGM Türkiye Trafik” mobil uygulamasi ile cep telefonlarindan da takip edebiliyor.