Ulastirma ve Altyapi Bakani Karaismailoglu, AA Editör Masasi'na konuk oldu: (3)Zeynep Canli- "Insaati devam eden Mersin-Osmaniye-Adana-Gaziantep demir yolu hattimizi 2024 sonunda bitirecegiz. Siz bu hizli treni Gaziantep'ten Habur'a, Musul üzerinden Bagdat'a indirdiginizde aslinda yeni bir baharat yolu insa etmis oluyorsunuz. Bunlar, en büyük lojistik imkanlari, ticari koridorlari ve Türkiye'nin gücünü gösteren hatlar" - "(Demir yolu hatti) Adiyaman'a ve bölgeye müthis bir hareketlilik getirecek

Ulastirma ve Altyapi Bakani Karaismailoglu, AA Editör Masasi'na konuk oldu: (3)Zeynep Canli- "Insaati devam eden Mersin-Osmaniye-Adana-Gaziantep demir yolu hattimizi 2024 sonunda bitirecegiz. Siz bu hizli treni Gaziantep'ten Habur'a, Musul üzerinden Bagdat'a indirdiginizde aslinda yeni bir baharat yolu insa etmis oluyorsunuz. Bunlar, en büyük lojistik imkanlari, ticari koridorlari ve Türkiye'nin gücünü gösteren hatlar"
- "(Demir yolu hatti) Adiyaman'a ve bölgeye müthis bir hareketlilik getirecek

ADIYAMAN (AA) - Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Irak'in yani sira Körfez ülkeleriyle demir yolu konusunda görüsmeler yaptiklarini belirterek, "Insaati devam eden Mersin-Osmaniye-Adana-Gaziantep demir yolu hattimizi 2024 sonunda bitirecegiz. Siz bu hizli treni Gaziantep'ten Habur'a, Musul üzerinden Bagdat'a indirdiginizde aslinda yeni bir baharat yolu insa etmis oluyorsunuz. Bunlar, en büyük lojistik imkanlari, ticari koridorlari ve Türkiye'nin gücünü gösteren hatlar." dedi.

Karaismailoglu, 6 Subat'taki depremlerden etkilenen Adiyaman'da gerçeklestirilen Anadolu Ajansi (AA) Editör Masasi'nda gündeme iliskin sorulari yanitladi.

Kahramanmaras ve Hatay merkezli depremlerden etkilenen sehirleri eskisinden çok daha iyi hale getireceklerini belirten Karaismailoglu, bölgeleri yeniden ihya ederken, ulastirma altyapilarini da gelistireceklerini söyledi.

Bakan Karaismailoglu, bölgede devam eden onlarca projeleri bulundugunu ve bunlari bir an önce bitireceklerini vurgulayarak, burada havalimani altyapilarinin önemli ölçüde tamamlandigini kaydetti.

Bölgede önemli demir yolu yatirimlari yapacaklari bilgisini veren Karaismailoglu, "Insaati devam eden Mersin-Osmaniye-Adana-Gaziantep demir yolu hattimizi 2024 sonunda bitirecegiz. Bunu bitirince Istanbul'dan, Edirne'den hizli trene binen bir vatandasimiz, kesintisiz sekilde Gaziantep'e kadar ulasabilecek. Yaklasik 8 saat içerisinde Istanbul-Gaziantep yolculugu yapilabilecek. Ayni sekilde Ankara-Sivas hattini önümüzdeki günlerde açacagiz. Bittiginde bunu Kars'a kadar uzatacagiz. Ayni sekilde Sivas'tan Malatya ve Elazig'a kadar da indirecegiz. Mersin-Gaziantep hattini da bitirdigimizde Sanliurfa'ya uzatacagiz. Habur'dan getirip sinirimiza baglayacagiz." diye konustu.

- "Hizli tren hatlari üretimi, istihdami ve turizmi artiracak"

Irak hükümetinin yani sira Katar, Birlesik Arap Emirlikleri ve Körfez ülkeleriyle de demir yolu özelinde görüsmeler yaptiklarina isaret eden Karaismailoglu, sözlerini söyle sürdürdü:

"Siz bu hizli treni Gaziantep'ten Habur'a, Musul üzerinden Bagdat'a indirdiginizde aslinda yeni bir baharat yolu insa etmis oluyorsunuz. Bunlar, en büyük lojistik imkanlari, ticari koridorlari ve Türkiye'nin gücünü gösteren hatlar. Biz bir taraftan bunlari planliyoruz. Burada ticaret, ihracat ve hareketlilik artacak. Adiyaman'a ve bölgeye müthis bir hareketlilik getirecek. Buradaki üretimi, istihdami ve turizmi artiracak. Biz 2053'ün planlarini yaparken dünyadaki lojistik koridorlari da bir taraftan dizayn ediyoruz."

Adil Karaismailoglu, Türkiye'nin bölünmüs yol uzunlugunun 29 bin kilometreye ulastiginin altini çizerek, 2053'te bunu 38 bin kilometreye çikarmayi hedeflediklerini kaydetti.

Bugün 13 bin 100 kilometre olan demir yolu agini ise 2053 yilinda 28 bin kilometreye ulastirmayi planladiklarini belirten Karaismailoglu, su anda ülke genelinde devam eden demir yolu yatirimlarinin bugünkü maliyetinin 27 milyar dolara ulastigini söyledi.

Karaismailoglu, yatirimlarin tamamlanmasiyla hizli tren olan il sayisinin 8'den 54'e yükselecegini vurgulayarak, "Bunu uluslararasi koridorlara bagladigimizda, yillar sonra Dogu Ekspresi Kars'tan Bakü'ye kadar gidebilecek. Onun alt yapisini biz bugünden planliyoruz. Yine Nahçivan üzerinden Zengezur Koridoru'ndan Bakü'yü planliyoruz. Gaziantep'ten, Sanliurfa'dan, Adiyaman'dan, Mardin'den Basra Körfezi'ne uzanan bir uluslararasi ve dünyanin en önemli baharat yollarindan bahsediyoruz. Bizim bir yatirim programimiz var. Biz bunu takip ediyoruz." ifadelerini kullandi.

- "Burasi eskisinden daha iyi olana kadar devam edecegiz"

Son 1 aydir yatirimlarini, insan ve makine güçlerini tamamen deprem bölgesine sevk ettiklerini belirten Karaismailoglu, simdi bölgede yavas yavas düzenin saglandigini ve geçici barinma alanlarinin da olusmaya basladigini anlatti.

Karaismailoglu, dolayisiyla artik santiyelerine dönmeye basladiklarini ancak depremden etkilenen illerden ellerini hiçbir zaman çekmeyeceklerinin altini çizerek, "Burasi eskisinden daha iyi olana kadar devam edecegiz." dedi.

Türkiye genelinde devam eden yatirimlarinin da bulunduguna isaret eden Karaismailoglu, deprem gündemi nedeniyle erteledikleri bazi açilislari da artik gerçeklestireceklerini dile getirdi.

Karaismailoglu, bunlardan en önemlilerinin Ankara-Sivas hizli tren hatti oldugunu belirterek, söyle konustu:

"Nisan sonuna gelmeden bunu da bitirip hizmete alacagiz. Sadece Sivas'i degil Kirikkale ve Yozgat'i da baglamis oluyoruz. Yine Istanbul'da Basaksehir-Çam ve Sakura Sehir Hastanesi'nden geçen metro hattimizin da son asamasina geldik. Onu da önümüzdeki günlerde açarak hem dünyanin en büyük kapasiteli ve en modern hastanesi, günlük 100 bin insan hareketinin oldugu hastaneyi metroyla bulusturup, Istanbul'un yeni toplu yasam alanlari olan Kayasehir ve Basaksehir'i de metro ile bulusturmus oluyoruz. Kagithane-Istanbul Havalimani metro hattinin da Gayrettepe uzantisini önümüzdeki günlerde açacagiz. Ankara'da AKM-Kizilay metro hattini önümüzdeki günlerde hizmete alacagiz. Zigana Tüneli 14,5 kilometreyle Avrupa'nin en uzun tüneli. Bunu da önümüzdeki günlerde hizmete alacagiz. Adana'da 15 Temmuz Sehitler Köprüsü'nü de bitiriyoruz."

Türkiye'nin ulastirma ve altyapi alanindaki yatirimlarinin dünya tarafindan ciddi sekilde takip edildigini, yaptiklari bütün islerle gurur duyduklarini ancak hiçbir zaman yetinmediklerini aktaran Karaismailoglu, büyük hedefleri oldugunu ve bunlara ulasmak için de olmazsa olmazlarinin güçlü bir ulastirma altyapisi oldugunu bildirdi.

Karaismailoglu, "Çok büyük isler yaptik. Yapmaya devam edecegiz. Ancak (depremden bölgesi) buradan hiçbir zaman elimizi çekmeyecegiz. 30 gündür burada milletimizle beraberiz. Biz milletimiz sikinti içerisindeyken baska yere gidemezdik. Geceleri çadir kentlerde gündüzleri isimizin basinda vatandasimizin biraz daha yüzü gülümsesin diye daha rahat yasam konfor alanlari üretiyoruz. Vatandasimizi çadirda gördükçe bu alanlari (konteyner) bir an önce bitirmek için çalisiyoruz. Çadir kentlerde mart sonu itibariyle önemli bir mesafeyi asmis olacagiz ama nisan sonu itibariyle Adiyaman ve diger deprem bölgelerinde çadir görmeyecegiz. Hedefimiz budur." degerlendirmesini yapti.

(Sürecek)