Libya'daki kadim Esmeriye Zaviyesi, 5 asirdir hafiz yetistirme gelenegini sürdürüyorWalid Ibrahim,Zeynep Tüfekçi Gülay,Halime Afra Aksoy- Belgeler, El Yazmalari ve Mirasi Koruma Merkezi Fethi Salim ez-Zerkani:- "Esmeriye Zaviyesi'nin kuruldugu günden bu yana Zliten basta olmak üzere Libya'daki ilmi kalkinma sürecinde büyük rol oynadi"- Zaviyede görev yapan imam-hatiplerden Muhammed Ali Derah:- "Tunus'taki Zeytune Camisi, Misir'daki El-Ezher Kurumundan ve Fas'taki Karaviyyin Camisi'nden asagi

Libya'daki kadim Esmeriye Zaviyesi, 5 asirdir hafiz yetistirme gelenegini sürdürüyorWalid Ibrahim,Zeynep Tüfekçi Gülay,Halime Afra Aksoy- Belgeler, El Yazmalari ve Mirasi Koruma Merkezi Fethi Salim ez-Zerkani:- "Esmeriye Zaviyesi'nin kuruldugu günden bu yana Zliten basta olmak üzere Libya'daki ilmi kalkinma sürecinde büyük rol oynadi"- Zaviyede görev yapan imam-hatiplerden Muhammed Ali Derah:- "Tunus'taki Zeytune Camisi, Misir'daki El-Ezher Kurumundan ve Fas'taki Karaviyyin Camisi'nden asagi

ZLITEN (AA) - VELID ABDULLAH - Libya'nin Zliten kentinde 5 asir önce insa edilen ve ülkedeki ilmi kalkinma sürecinde önemli rol alan Esmeriye Zaviyesi, tahta levhalar üzerine yazma usulüyle hafiz yetistirme gelenegini devam ettiriyor.

Libya'nin baskenti Trablus'un 180 kilometre dogusunda yer alan Zliten, ilmi ve Kur'an-i Kerim ezberleme çalismalarinin yapildigi çok sayida zaviyeye ev sahipligi yapiyor. Zliten'deki zaviyelerin en eskilerinden ve bilinenlerinden biri de Esmeriye.

Tarihi kaynaklara göre, Seyh Abdusselam el-Esmer tarafindan 1506'da insa edilen zaviye, Kur'an-i Kerim'i ezberlemek ve ilim ögrenmek için hem Libya hem de farkli ülkelerden gelen ögrencilerin ilgisine mazhar oluyor. Kurulusundan bu yana birçok kez restore edilen zaviyenin, Osmanlilar döneminde de Trablus devleti yetkilileri araciligiyla bakimi üstlenilmisti.

- "Libya'daki ilmi kalkinma sürecinde büyük rol oynadi"

Esmeriye Zaviyesi Belgeler, El Yazmalari ve Mirasi Koruma Merkezi Fethi Salim ez-Zerkani, AA muhabirine yaptigi açiklamada, "Esmeriye Zaviyesi, kuruldugu günden bu yana Zliten basta olmak üzere Libya'daki ilmi kalkinma sürecinde büyük rol oynadi." dedi.

Kurucusu Abdusselam El-Esmer'in ilim talebelerini etrafinda topladigini, Islam dini ile lisan dersleri verdigini söyleyen Zerkani, 20. yüzyilda ise Afrika ve Asya ülkelerinden gelen ögrencilerle zaviyenin daha genisledigini ve kalkindigini ifade etti.

Zerkani, zaviyede bin kisinin ibadet edebilecegi bir cami, bir ilim ve kültür kompleksi, kiz ve erkek çocuklarin hafizlik çalismalarini yapacaklari kisim, dini ilimlerin verildigi bir enstitünün yani sira 7 bin kitabin yer aldigi bir halk kütüphanesi ile yayinevi, el yazmalari ve belgeler için özel bir merkezin oldugunu aktardi.

Zaviyede ayrica saban ayinin 15'i, Mevlid Kandili, Kadir Gecesi ve asure günü gibi dini gün ve gecelerin kutlandigini belirten Zerkani, Ramazan ve Kurban Bayramlarinin ikinci günlerinde büyük bir senlik düzenlendigini dile getirdi.

Esmeriye Zaviyesi'nin insa edildigi günden bu yana kurucusunun "Kur'an-i Kerim ve dini derslerin okutulmasi" olan mesajini tasimaya devam ettigini söyleyen Zerkani, bu yil, Seyh Esmeri'nin defnedildigi türbe ve caminin onariminin yani sira bir idare binasinin insasinin gerçeklestigini ifade etti.

- Zaviyeden mezun hafizlar uluslararasi yarismalarda birincilikler aldi

Libya'daki talebelerin yani sira zaviyeye ülke disindan da ögrencilerin gelmeye basladigi ifade ediliyor.

Asya ülkelerinden Endonezya ve Tayland basta olmak üzere yabanci ögrencilerin agirlandigi zaviyeye Afrika ülkelerinden de çok sayida talebenin akin ettigi görülüyor.

Zerkani, zaviyenin genisletilmesine veya gerekli restorasyon çalismalarina katki saglamak isteyenlere kapilarinin açik oldugunu belirtti.

Zaviyenin statüsünden dolayi Libya'dan ve yurt disindan gelen ögrencilerin sayisinin arttigina isaret eden Zerkani, hafiz olanlarin sayisinda artis oldugunu ifade etti.

Zerkani, zaviyeden mezun olan hafizlarin uluslararasi yarismalara katildigini; Dubai, Misir, Suudi Arabistan, Katar ve Bahreyn'de birinci olduklarini aktardi.

- Tahta levhalara yazarak ezberleme teknigi kullaniliyor

Zaviyede görev yapan ve hafiz yetistiren imam-hatiplerden Muhammed Ali Derah, bu merkezin Libya içinden veya disindan Islami ilimler alaninda ilim tahsil eden ve hafizlik yapan talebelerin ugrak yeri oldugunu belirtti.

Derah, 5 asirlik zaviyede yaklasik 2 bin 500 Libyali ögrencinin egitim gördügünü, Sudan, Çad, Endonezya, Tayland, Kamboçya ve Suriye gibi ülkelerden gelen yabanci uyruklu ögrencilerin sayisinin ise 400 civarinda oldugunu ve her geçen gün bu sayinin arttigini ifade etti.

Zaviyede bir yil içinde kiz ve erkek ögrencilerden yaklasik 200 hafiz yetistirildigini aktaran Derah, sunlari söyledi:

"Afrika'daki egitim yollarindan biri olan Kuran'i Kerim'in tahta levhalara yazilarak ezberleme gelenegi sürdürülüyor. Dersler sabah namazindan önce basliyor aksam namazi sonrasina kadar devam ediyor. Yazma, ezberleme, dinletme ve tekrar gibi çalismalarla hafizlar yetistiriliyor. Hafizlik egitiminin yani sira zaviyede fikih, akaid, hadis, siyer ve diger ilimler de tahsil ediliyor."

Zaviyenin Islam dünyasinda ve Müslümanlarin kalbinde önemli bir yeri oldugunu ifade eden Derah, "Tunus'taki Zeytune Camisi, Misir'daki El-Ezher Kurumu ve Fas'taki Karaviyyin Camisi'nden asagi kalmayan bir öneme sahip olan zaviye, Afrika'da Islam'in yayilmasina ve Islam kimliginin korunmasina katki sagladi." dedi.

- Yurt disindan gelen ögrenciler egitimden memnun

Endonezya'dan Islami egitim almak için buraya gelen ögrencilerden Muhammed el-Ekber, Esmeriye Zaviyesi'nin Islam dünyasinda oldukça meshur oldugunu dile getirdi.

Yaklasik 3 yildir egitim aldigi bu merkezde Imam Nafi'nin Kalun rivayetine göre hafizlik yaptigini söyleyen Muhammed, "Burada takip edilen egitim metodunu begeniyorum. Özellikle hocalarimizin talebelerine gösterdigi ihtimam takdire sayan. Ayetlerin tahta levhalara yazilarak ezberletilmesi geleneginin de iyi bir yöntem oldugunu düsünüyorum." dedi.

Çad'dan gelen 19 yasindaki Mahzun Hasan Abdulbasit ise iki yil önce tedrisata basladigini, hafizlikta yariya kadar geldigini söyledi.

Abdulbasit, Çad'dan buraya çok sayida kisinin egitim almak için geldigini ve 3 kuzeninin Esmeriyye Zaviyesi'nden mezun oldugunu ve bu nedenle burada hafizlik yapmayi tercih ettigini kaydetti.

Sudanli 12 yasindaki Müeyyed Abide es-Siddik de Esmeriye Zaviyesi'nde 6 yildir ilim tahsil ettigini ve su an hafizlik çalistigini ifade etti.

Esmeriye Zaviyesi'nde ramazan ayinin girmesiyle hafizlik yapan ögrencilerin motive edilmesi ve uluslararasi yarismalara katilmak isteyen yetenekli ögrencilerin seçilmesi için Kuran-i Kerim yarismalari da düzenleniyor.