Kiliçdaroglu, CHP TBMM Grup Toplantisi'nda konustu: (2)Duygu Yener- "Türkiye'nin gerçek anlamda güçlendirilmis bir parlamenter sisteme ihtiyaci var. Milletvekillerinin, yasama organinin güçlü oldugu, yürütme organinin emrinde olmadigi; güçler ayriliginin saglikli bir sekilde uygulandigi bir sistemi öneriyoruz" - "(Can Atalay) Yargitay kalkti ceza verdi. Bu hukuku katletmektir. Bunu yapanlar Anayasa degisikligi için bizim kapimiza gelmesinler"

Kiliçdaroglu, CHP TBMM Grup Toplantisi'nda konustu: (2)Duygu Yener- "Türkiye'nin gerçek anlamda güçlendirilmis bir parlamenter sisteme ihtiyaci var. Milletvekillerinin, yasama organinin güçlü oldugu, yürütme organinin emrinde olmadigi; güçler ayriliginin saglikli bir sekilde uygulandigi bir sistemi öneriyoruz"
- "(Can Atalay) Yargitay kalkti ceza verdi. Bu hukuku katletmektir. Bunu yapanlar Anayasa degisikligi için bizim kapimiza gelmesinler"

TBMM (AA) - CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, "Türkiye'nin gerçek anlamda güçlendirilmis bir parlamenter sisteme ihtiyaci var. Milletvekillerinin ve yasama organinin güçlü oldugu, yürütme organinin emrinde olmadigi; güçler ayriliginin saglikli bir sekilde uygulandigi bir sistemi öneriyoruz." dedi.

Kiliçdaroglu, partisinin TBMM Grup Toplantisi'nda yaptigi konusmada, Anayasa'ya göre hiç kimsenin egitim ve ögrenim hakkindan yoksun birakilamayacagini, Türkiye'deki en temel sorunlardan birisinin egitim oldugunu söyledi.

Hükümetin mevcut Anayasa'da yer alan maddeleri uygulamadigini savunan Kiliçdaroglu, özellikle ailenin korunmasi ve çocuklar konusunda önlemler alinmasi gerektigini belirtti.

Ücretsiz yemek dagitimi uygulamasinin sadece deprem bölgesindeki okullari kapsamasini elestiren Kiliçdaroglu, "Kadin kardeslerime sesleniyorum: Anayasa ne diyor? 'Çocuklarin korunmasi devletin görevidir.' Tasarruf diye çocuklarin yemegini mi buldunuz? Baska bir seyden tasarruf yapip Milli Egitim Bakanligina veremediniz mi? Onlarin çocuklari doyuyorsa mesele yoktur." ifadesini kullandi.

Kiliçdaroglu, 3-6 yas arasi 7 milyon 662 bin 800 çocugun maddi yoksulluk çektigini ve dengeli beslenemedigini öne sürerek, "Çocugun beslenmesi anayasada belirlenir. Bana da diyorlar ki 'biz sivil bir anayasa yapacagiz, güzel bir anayasa yapacagiz.' Hele sen bu Anayasa'ya bir uy gerisi Allah kerim. Buna bile uymuyorsun sen. Ailenin temeline dinamit koydular. Anne issiz, baba issiz. Ailede belirli bir gelir düzeyini koruyamazsaniz aileyi nasil koruyacaksiniz? Ailenin hangi duruma düstügünü ögrenmek istiyorlarsa bosanma davalarina baksinlar." diye konustu.

Anayasa'nin 21. maddesinin tarimla ilgili oldugunu hatirlatan Kiliçdaroglu, 2016'da çikan kanuna göre çiftçilere her yil bütçeden milli gelirin en az yüzde biri oraninda tarim destegi verilmesi gerektigini ancak hiçbir zaman yüzde bir verilmedigini söyledi.

Kiliçdaroglu, "Sen ne kanuna uyuyorsun ne Anayasa'ya uyuyorsun. Kalkiyorsun bana diyorsun ki 'Gel beraber sivil Anayasa yapalim, haklari koruyalim. Demokratik bir Anayasa olsun.' Sen çiftçiye TBMM'nin kabul ettigi bir kanunun geregi olarak yüzde biri vermen gerekirken bunu dahi vermiyorsun. Sen önce kanuna uy, çiftçiye hakkini teslim et. Ondan sonra gel benimle konus." ifadelerin kullandi.

Türkiye'de milyonlarca issiz bulundugunu belirten Kiliçdaroglu, issizligin "bütün kötülüklerin anasi" oldugunu dile getirdi.

Issizlikle mücadele etmeyen bir devletin "devlet olmayacagini" kaydeden Kiliçdaroglu, "'Mülakati kaldiracagiz.' diye söz verdiler. 'Mülakati mülakat gibi yapacagiz.' diyorlar. Demek ki daha önce mülakat yapmamislar, itiraf ettiler. Gencecik çocuklarimiz is bekliyor. Anayasa herkesin hakkidir ama bu hak teslim edilmiyor." dedi.

Kiliçdaroglu, Türkiye'de açlik sinirinin bugün itibariyla 13 bin 334 lira, asgari ücretin 11 bin 402 lira, yoksulluk sinirinin ise 39 bin 733 lira oldugunu belirterek, bir çalisanin hayatta kalmasi için yapmasi gereken harcamanin da 17 bin 336 lira oldugunu ancak asgari ücretin bunlarin hepsinin altinda bulundugunu söyledi.

- "6 lider bir araya geldik, parlamenter sistemle ilgili düzenlemeyi yaptik"

Anayasa'nin 58. maddesinin ise gençligin korunmasiyla ilgili oldugunu ifade eden Kiliçdaroglu, devletin gençleri kötü aliskanliklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri almakla sorumlu oldugunu dile getirdi. Hükümete seslenen Kiliçdaroglu, "Uyusturucu baronlari ile gezenler kimler? Uyusturucu baronlarini mahkemelerden, hapislerden çikaranlar kimler? Türkiye'yi bir uyusturucu bataginin içine soktular. Türkiye'nin 81 ilinde uyusturucu bagimlilari var. Bunlarin büyük bir kismi gençlerden olusuyor. Artik uyusturucu ile mücadele bir iktidar mücadelesi olmaktan çikip milli güvenlik sorununa dönüsmüs durumda." diye konustu.

Kiliçdaroglu, milletvekili dokunulmazliklarina da deginerek, "Anayasa'ya göre, seçimden önce veya sonra bir suç islendigi ileri sürülen bir milletvekili Meclisin karari olmadikça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargilanamaz. Anayasa bu kadar açik. Milletvekili seçilen Can Atalay su anda hapiste. Niye? Can Atalay seçim öncesinde gitti YSK'ye basvurdu. Savciliktan iyi hal kagidi aldi. Basvurusunu yapti, seçime girdi, milletvekili oldu. Hapiste, çikarmiyorlar. Yargitay kalkti ceza verdi. Bu hukuku katletmektir. Bunu yapanlar; Anayasa degisikligi için bizim kapimiza gelmesinler." dedi.

Anayasa degisikligi konusundaki kendi çalismalarina iliskin de Kiliçdaroglu, "Vatandaslarimiz 'siz bir çalisma yaptiniz mi?' diye sorarsa, evet yaptik. 6 lider bir araya geldik, güçlendirilmis parlamenter sistem ile ilgili düzenlememizi yaptik. Bunu kamuoyu ile paylastik. Kitap halinde bastik. Bütün ilgili kurumlara da gönderdik. Türkiye Cumhuriyeti'nin gerçek anlamda güçlendirilmis bir parlamenter sisteme ihtiyaci var. Milletvekillerinin güçlü oldugu, yasama organinin güçlü oldugu, yürütme organinin emrinde olmadigi; güçler ayriliginin saglikli bir sekilde uygulandigi bir sistemi öneriyoruz." ifadelerini kullandi.

(Bitti)