Iktidarini tazeleyen Çin lideri Si'den küresel güvenlikte daha etkin rol vurgusu Emre Aytekin

Iktidarini tazeleyen Çin lideri Si'den küresel güvenlikte daha etkin rol vurgusu Emre Aytekin

PEKIN (AA) - Çin'de üçüncü kez devlet baskanligina seçilen Si Cinping, ülkesinin kallkinma ivmesini sürdürmek için küresel güvenlikte daha etkin rol oynayacagini söyledi.

Si, iktidardaki üçüncü dönemini baslatan Çin Ulusal Halk Kongresi (ÇUHK) Genel Kurulunun kapanis oturumunda, Çin'in "ulusal uyanisini" gerçeklestirebilmek için kalkinma ve güvenlik arasinda denge saglamasi gerektigini vurguladi.

Çin'in gelecek dönemde çok tarafliligi savunacagini, küresel güvenlik girisimlerini destekleyecegini ve küresel yönetim sisteminin reformuna ve insasina aktif sekilde katilacagini belirten Si, "Bu, dünya barisina ve kalkinmasina pozitif enerji vererek Çin'in kalkinmasina elverisli uluslararasi ortami saglayacaktir." dedi.

Si, ulusal güvenlige bütüncül bakisin gerekli oldugunun altini çizerek, "Güvenlik kalkinmanin temeli, istikrar refahin ön sartidir." ifadesini kullandi.

Çin'in ulusal güvenlik sistemini ve ulusal güvenligini koruma kapasitesini gelistirmesi gerektigi dile getiren Si, "Kamu güvenligini ve sosyal yönetim sistemini güçlendirmeli, yeni kalkinma modelini yeni bir güvenlik mimarisiyle güvenceye almaliyiz." diye konustu.

Si, ulusal savunmanin ve "her cephede" gelistirilmesinin önemini vurgulayarak, "Çin silahli kuvvetlerini ülkenin egemenligini, güvenligini ve kalkinma çikarlarini etkin sekilde korumaya muktedir bir 'Demir Çin Seddi' haline getirmeliyiz." degerlendirmesinde bulundu.

Çin'in, "ulusal uyanisi" gerçeklestirebilmesi için "yüksek kaliteli kalkinmaya" odaklamasi gerektigine isaret eden Si, bilim ve teknoloji alaninda öz gelisime ve kendine yeterliligi saglamanin önemine vurgu yapti.

Si, 14. Ulusal Halk Kongresinin 10 Mart'ta yaptigi oylamada, oybirligi ile yeniden devlet baskanligina seçilmisti.

Daha önce 2013 ve 2018'de iki kez devlet baskani seçilen, 10 yildir görevde olan Si, 5 yilligina yeniden seçilerek, Çin Halk Cumhuriyeti tarihinde devlet baskanligini iki dönemden fazla sürdüren ilk lider oldu.

Devlet Baskani Si, ÇUHK ile es zamanli yapilan Çin Halk Siyasi Danisma Konferansinin (ÇHSDK) Genel Kurulunda katildigi panel tartismasinda, ABD ve Batili ülkeleri "Çin'in kalkinmasini bastirmaya çalismakla" suçlamisti.

Çin'in kalkinmasini ilgilendiren dis kosullarin hizla degistigini, belirsizligin ve öngörülemezligin arttigini belirten Si, "ABD'nin öncülügündeki Batili ülkeler, Çin'e karsi toptan çevreleme ve baski siyaseti uyguluyor. Bu, kalkinma çabasina benzersiz engeller çikariyor." demisti.

Si, ÇUHK kapsaminda katildigi bir baska panel tartismasinda da teknoloji alaninda kendine yeterli hale gelmenin önemini vurgulayarak, "Artan uluslararasi rekabet karsisinda kalkinmada yeni yollar belirlemeli, yeni ivmeler yakalamali, yeni güçler gelistirmeliyiz. Bunlarin hepsi sonunda teknolojiye gelip dayaniyor." ifadesini kullanmisti.