Istanbul'da kalp ve kanser hastaligi farkindaligi için akvaryumda dalis yapildiBerfin Kiraç,Dilanur Serefli- Iki hastanin, doktorlari ve milli sporcu Sahika Ercümen esliginde katildigi dalista, su altinda pankart açildi

Istanbul'da kalp ve kanser hastaligi farkindaligi için akvaryumda dalis yapildiBerfin Kiraç,Dilanur Serefli- Iki hastanin, doktorlari ve milli sporcu Sahika Ercümen esliginde katildigi dalista, su altinda pankart açildi

ISTANBUL (AA) - Prof. Dr. Bingür Sönmez ve Prof. Dr. Fatih Aydogan, kanser ve kalp hastaliklari ile ilgili farkindalik olusturmak amaciyla hastalari ve milli sporcu Sahika Ercümen ile akvaryumda serbest dalis yapti.

Emaar Akvaryum ve Sualti Hayvanat Bahçesi'nde gerçeklesen etkinlikte, ilk olarak Memorial Bahçelievler Hastanesi Meme Sagligi Merkezi'nde görevli Genel Cerrahi Uzmani Prof. Dr. Fatih Aydogan ile kanseri yenen 38 yasindaki Bahar Karacan ve Sahika Ercümen, akvaryuma dalis yapti. Ercümen, Aydogan ve Karacan, su altinda "Kanser Hayallerinizi Ertelemesin" yazili pankarti açti.

Daha sonra, Memorial Sisli Hastanesi Kalp-Damar Cerrahisi Bölüm Baskani Prof. Dr. Bingür Sönmez ve hastasi Nezih Saruhanoglu, akvaryuma dalarak "Kalp Hastalari Zirvede De Olabilir Sularin Derinliklerinde De" yazili pankart açti.

- "Kalp hastalari normal yasamlarina dönebilir"

Dalisin ardindan basin mensuplarina konusan Prof. Dr. Bingür Sönmez, etkinlikle kalp hastalarinin normal yasamlarina dönebileceklerinin ispat edildigini söyledi.

Sönmez, 2003'te by-pass ameliyatli üç hastasi ile Agri Dagi'nda zirve tirmanisi gerçeklestirdiklerini belirterek, "O gün sunu ispat ettik; by-pass ameliyati olan hastalar normal yasamlarina dönebilirler, hatta Agri Dagi'na bile çikabilirler. Bugün de by-passli hastalarimizin derinlere bile dalabilecegini göstermek için bu aktiviteyi yaptik. Yani 'By-pass ameliyati oldum, bundan sonra ne olacak?' demeyin. Zirveye de çikabilirsiniz, derinlere de dalabilirsiniz." ifadelerini kullandi.

Bingür Sönmez, kalp hastalarinin uzman yönlendirmesiyle spor yapabilecegini dile getirdi.

Doktoru Prof. Dr. Sönmez ile dalis yapan kalp hastasi 77 yasindaki Nezih Saruhanoglu da açik kalp ameliyatinda 3 damari degismesine ragmen sporu birakmadigini söyledi. Saruhanoglu, yaz kis yaptigi spora ölene kadar da devam edecegini dile getirerek, "Insanlar hastalandi mi kapaniyorlar, ölümü bekliyorlar. Halbuki yasamaya devam etmeleri lazim, o da sporla oluyor. Spora devam etmek lazim." dedi.

Doktoru Prof. Dr. Fatih Aydogan ile akvaryuma dalan Bahar Karacan ise meme kanseri tedavisi gördügünü ve hastaligi yendigini belirterek, yillardir dalis yaptigini ve ameliyat sonrasi da aktif yasamina devam ettigini anlatti.

- "Su sporlari sayesinde tekrar yasama döndüm"

Dünya serbest dalis rekortmeni Sahika Ercümen ise dalisin farkindalik olusturucu ve ilham verici bir etkinlik oldugunu belirterek, "Özellikle kanseri yenmis hastalarla yaptigimiz dalislarda onlarin hayata nasil tutunduklari, o mücadeleyi nasil verdikleri ve bundan sonra da yasamlarina ne kadar kuvvetli devam ettikleri mesajini yaymaya çalisiyoruz. Benim için rekorlar kadar böyle dalislar da anlamli oluyor. Dolayisiyla bugün insallah belli bir farkindalik olusturup bu mesaji yayabiliriz." diye konustu.

Suyun kendisini yasama döndürdügünü ifade eden Ercümen, sunlari söyledi:

"Astim hastasiydim ve su sporlari sayesinde tekrar yasama döndüm diyebilirim, hatta sporcu olabildim. Dolayisiyla suda aslinda hayat var. Su sporlarini herkese tavsiye ediyorum. Zaten isteyip inandiktan sonra yapamayacaklari hiçbir sey yok ama her seyden önce saglik için mutlaka sporun bir bransini hayatlarina katmalarini öneriyorum."