Yeni Zelanda'da milletvekillerinin güvenlik nedeniyle TikTok kullanmasi yasaklanacakMehmet Alaca

Yeni Zelanda'da milletvekillerinin güvenlik nedeniyle TikTok kullanmasi yasaklanacakMehmet Alaca

WELLINGTON (AA) - Yeni Zelanda, milletvekilleri ve parlamentodaki diger çalisanlarina güvenlik endiseleri nedeniyle kamuya ait telefonlarda, Çinli sosyal medya platformu TikTok uygulamasinin kullanilmasina yasak getirecek.

Yetkililer, yasak hamlesinin, hükümetin siber güvenlik uzmanlarinin tavsiyesi üzerine geldigini dile getirdi.

Diger ülkelerde uygulanmaya baslanan benzer kararlari takip eden Yeni Zelanda'daki yasak bu ay sonunda yürürlüge girecek. Ancak ülkedeki yasak karari, ABD ve Ingiltere'deki gibi tüm hükümet çalisanlari için degil sadece parlamentodaki yaklasik 500 kisinin kamuya ait telefonlari için geçerli olacak.

Diger kurumlar daha sonra kendi yasaklarini uygulamaya karar verebilecek.

Yeni Zelanda Basbakani Chris Hipkins, gazetecilere, telefonunda TikTok olmadigini söyleyerek "O kadar modern ve modaya uygun degilim." dedi.

- TikTok, güvenlik ve mahremiyet kaygilari nedeniyle gündemde

TikTok, güvenlik ve mahremiyet kaygilari nedeniyle Çin yanlisi görüslerin yayilmasinda kullanilabilecegi ve kullanici bilgilerine erisilebilecegi endisesiyle ciddi kisitlamalarla karsi karsiya kaliyor.

Avrupa Birligi (AB) yürütme organi AB Komisyonu, 23 Subat'ta güvenlik endiseleri nedeniyle çalisanlarina TikTok yasagi getirmisti.

AB kurumlarindan Avrupa Parlamentosu da AB Komisyonu ve Konseyinin ardindan çalisanlarina güvenlik endiseleri gerekçesiyle Çinli sosyal medya platformu TikTok'u yasaklamisti.

Norveç'te Adalet Bakani Emilie Enger Mehl, devletin tahsis ettigi telefona TikTok uygulamasi yükledigini bildirmemesi nedeniyle özür dilemek zorunda kalmisti.

Danimarka Savunma Bakanligi, siber güvenlik tedbirleri kapsaminda çalisanlarinin resmi hizmette kullanilan cihazlarda Çinli sosyal medya platformu TikTok'u kullanmasina yasak getirmisti.

- TikTok yasagi genisliyor

ABD'de de Beyaz Saray, Savunma Bakanligi, Iç Güvenlik Bakanligi ve Disisleri Bakanligi dahil birçok devlet kurumu, Kongre'de Aralik 2022'de yapilan oylamayi beklemeden TikTok'u yasaklamisti.

ABD Temsilciler Meclisi de 28 Aralik 2022'de üyeleri ve çalisanlarinin kullandigi resmi cihazlara TikTok uygulamasinin indirilmesine ve kullanimina yasak getirmisti.

Maryland, Nebraska, South Carolina, South Dakota, Indiana ve Texas da dahil birçok eyalette de TikTok kullanimini yasaklayan benzer yasalar çikarilmisti.