Osmaniye'de kalici konutlar için ilk kazma bu ay vurulacakMuzaffer Çagliyaner,Ümit Kahriman- Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakan Yardimcisi Mücahit Demirtas: - "Osmaniye'de agir hasarli binalarin da yikilmasiyla ilçeler dahil 15 bin civarinda bir konut ihtiyaci ortaya çikiyor. Bununla ilgili arazi ve zemin etüt çalismalarina basladik" - "Hangi bölgelere yapilacagi konusunda hem zemin hem de mülkiyet bakimindan arastirmalar sürüyor"

Osmaniye'de kalici konutlar için ilk kazma bu ay vurulacakMuzaffer Çagliyaner,Ümit Kahriman- Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakan Yardimcisi Mücahit Demirtas:
- "Osmaniye'de agir hasarli binalarin da yikilmasiyla ilçeler dahil 15 bin civarinda bir konut ihtiyaci ortaya çikiyor. Bununla ilgili arazi ve zemin etüt çalismalarina basladik"
- "Hangi bölgelere yapilacagi konusunda hem zemin hem de mülkiyet bakimindan arastirmalar sürüyor"

OSMANIYE (AA) - MUZAFFER ÇAGLIYANER/ÜMIT KAHRIMAN - Kahramanmaras merkezli depremlerden etkilenen Osmaniye'de, evleri yikilan ya da agir hasar gören depremzedeler için yaptirilacak konutlarin temeli, bu ay içinde atilacak.

Kent merkezi ve ilçelerde 6 Subat'ta yasanan depremler nedeniyle agir hasar gören ve acil yikim karari verilen konutlarin kontrollü yikimi devam ediyor.

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakan Yardimcisi Mücahit Demirtas, AA muhabirine, bir ay önce yasanan depremlerden kaynaklanan hasarlari gidermek ve riskli binalari yikmak için yürüttükleri faaliyetlerin hiz kesmeden sürdügünü söyledi.

Il genelinde hasar tespitinin tamamlandigini belirten Demirtas, "Itiraz süreçleri devam ediyor. Bu süreç sonunda yapilan itirazlarin tekrar degerlendirilmesiyle, yeni liste ilan edilecek ve agir hasarli binalarin yikilma süreci baslayacak." dedi.

Demirtas, depremlerde kendiliginden yikilmis, agir hasar görmüs, zemin sorunu oldugu için artçi depremler ve olasi sarsintilarla ilgili riskli gördükleri binalarin bulundugunu vurgulayarak, "Allah korusun, sikinti yasatmasin diye hasar tespitlerinin sonucunu beklemeden acil binalar kategorisinde olanlari da yikmaya çalisiyoruz. Osmaniye genelinde acil yikilacak yaklasik 450 binamiz var. Bunun 300'e yakinini su ana kadar yiktik." ifadelerini kullandi.

- "Sosyal konut projesini de depremzedelere tahsis ettik"

Bakan Yardimcisi Demirtas, yikim sonucu olusan molozun, belirlenen noktaya götürülerek döküldügünü aktardi.

Agir hasarli binalar dahil yaklasik 1 milyon 100 bin metreküp hafriyat çikmasini tahmin ettiklerini bildiren Demirtas, söyle devam etti:

"Bununla ilgili arazide çalismalarimizi yaptik. Oralarda da bu molozlarin, metallerin, bakir ve demirin geri dönüsümüyle alakali çalismalar yapiliyor. Beton parçalarini kompresörler vasitasiyla dolgu malzemesi olarak tekrar kullanilmak üzere ayristiriyoruz. Ayrica bunlar acil yikildigindan, bazi binalardan esya ve kiymetli esyalar alinamadigi için bunlarin ayiklanmasi amaciyla hafriyat alaninda bir sistem kurduk. Emniyet güçlerinin nezaretinde ayiklanip tekrar sahiplerine sunulacak."

Demirtas, Osmaniye'de depremin yaralarini sarmak için devletin tüm kurumlarinin seferber edildigini vurguladi.

Hayatin normallestirilmesi için kararlar alindigini, bunlarin bir an önce hayata geçirilmesi için sahanin temizlenmesi gerektigini kaydeden Demirtas, su ifadeleri kullandi:

"Osmaniye'de agir hasarli binalarin da yikilmasiyla ilçeler dahil 15 bin civarinda bir konut ihtiyaci ortaya çikiyor. Bununla ilgili arazi ve zemin etüt çalismalarina basladik. Depremzede hemsehrilerimizin, hak sahiplerinin konutlarini yapmak üzere bu ay içinde 'Bismillah' deyip kazmayi vuracagiz. Hangi bölgelere yapilacagi konusunda hem zemin hem de mülkiyet bakimindan arastirmalar sürüyor. Insallah bu ay içinde temel atilarak insaatlara baslamis olacagiz. Daha önce TOKI tarafindan yapimina baslanan sosyal konut projesini de depremzede vatandaslarimiza tahsis ettik, onun da yapimi devam ediyor. "

Demirtas, bazi ev sahiplerinin konutlarinda olmamasi nedeniyle hasar tespiti yapilamadigini, bu nedenle ev sahiplerinin konutlarina gelerek ekiplerin çalismasini saglamasi gerektigini sözlerine ekledi.