Endonezya, insasi süren yeni baskenti Kalimantan'in yeni görüntülerini paylastiNuri Aydin

Endonezya, insasi süren yeni baskenti Kalimantan'in yeni görüntülerini paylastiNuri Aydin

PENAJAM PASER UTARA (AA) - Baskentini Cakarta'dan Kalimantan'a tasimayi planlayan Endonezya, yeni baskentindeki insa çalismalarina dair görüntüleri paylasti.

Hükümetin sanal ortamda paylastigi görüntüler ve çizimlerde, ziyaretçilerine yeni baskente dair önemli ipuçlari sunuluyor.

Görüntülerde, Dogu Kalimantan'daki ormanlarinda is makinalarinin hafriyat çalismasi yürüttügü ve yol yapim çalismalarinin yapildigi görülüyor.

Hükümet, yeni baskentte halka "sifir karbon" ve "sürdürülebilir orman kenti" insa etme vaadinde bulunurken bölge halki ve çevre aktivistleri tarafindan dogaya, hayvanlara ve yerli halkin geçim kaynaklarina zarar vermekle suçlaniyor.

Paylasilan görüntülerde, sehrin ormanlarla, binalarin çatilarinin da bitkilerle kapli oldugu yeni baskentte süs havuzlari, dereler ve yürüyüs alanlari bulunuyor.

Binalarin modern mimari örnekleri ve geleneksel Endonezya mimarisiyle süslenmesinin planlandigi anlasilan görüntülerde, Baskanlik Sarayi'nin ulusal sembol olarak kabul edilen ve "garuda" olarak bilinen kartal seklinde olmasi dikkati çekiyor.

Insa çalismalarinin ilk etabinda yaklasik 7 bin isçinin yer aldigi ve sehrin insasinin yüzde 14'ünün tamamlandigi kaydedildi.

- Cakarta selden ve batmaktan kaçiyor

2019’da duyurulan ancak Kovid-19 salgini nedeniyle ertelenen baskentin tasinmasi planinin, hükümet binalarinin tasinmasiyla 2024’te tamamlanmasi bekleniyor.

Proje kapsaminda Cakarta ticari ve finans merkezi olarak kalsa da Cava’dan 4 kat daha büyük ve Cakarta’nin 2 bin kilometre kuzeydogusundaki Dogu Kalimantan, hükümet binalarina ev sahipligi yaparak idari baskent olacak.

Endonezya hükümeti, mevcut baskent Cakarta’yi 10 milyon nüfusu, her yil meydana gelen sel gibi dogal afetler, altyapinin sorunlari ve yer alti sularinin asiri kullaniminin kentin kuzey kesimlerinin hizla batmasina neden olmasi nedeniyle tasimak istiyor.

Hükümet, ülke nüfusunun yüzde 60’tan ve ekonomik faaliyetlerinin yarisindan fazlasina ev sahipligi yapan Cava Adasi'ndaki yükü azaltip milli serveti ülke geneline yaymayi amaçliyor.

Çevreciler, tasinmanin orangutan, günes ayilari ve uzun burunlu maymunlara ev sahipligi yapan yagmur ormanlarinin yer aldigi Dogu Kalimantan’da çevre kirliligini artiracagi uyarisinda bulunuyor.