Mardin'in tarihi dokusunu bozan 5 katli betonarme binanin yikimina baslandiHalil Ibrahim Sincar- Vali ve Büyüksehir Belediyesi Baskan Vekili Mahmut Demirtas: - "Sit alani içerisindeki bütün betonarme binalari yikmayi düsünüyoruz"

Mardin'in tarihi dokusunu bozan 5 katli betonarme binanin yikimina baslandiHalil Ibrahim Sincar- Vali ve Büyüksehir Belediyesi Baskan Vekili Mahmut Demirtas:
- "Sit alani içerisindeki bütün betonarme binalari yikmayi düsünüyoruz"

MARDIN (AA) - Mardin'in mimari yapisinin ortaya çikarilmasi için yürütülen çalismalar kapsaminda 5 katli betonarme binanin yikim çalismalarina baslandi.

Kültür ve Tabiat Varliklarini Koruma Bölge Kurulu'nca alinan karar dogrultusunda, kentin tarihi ve kültürel dokusunu bozan, sit alani içerisinde ilk etapta belirlenen 240 betonarme binanin yikim çalismasi sürüyor.

Vali ve Büyüksehir Belediyesi Baskan Vekili Mahmut Demirtas, Yenikapi Mahallesi Yeniyol Caddesi'nde bulunan 5 katli binada yikim çalismalarini baslatti.

Güvenlik önlemlerinin ardindan ekiplerin yikim çalismasini izleyen Demirtas, sit alaninda yikilmasi planlanan diger betonarme yapilari inceledi, yetkililerden bilgi aldi.

Incelemelerin ardindan gazetecilere açiklamada bulunan Demirtas, bugüne kadar ilk etapta belirlenen 240 betonarme binadan 180'ini yiktiklarini söyledi.

Tarihi kentin betonarme binalarindan arindirilmasiyla gerçek degerinin ortaya çikacaginin kaydeden Demirtas, söyle dedi:

"Yaklasik 5 bin 500 metrekare kapali alani olan 20 dairenin oldugu bir bina. Binalari yikmaya devam edecegiz. Sit alani içerisindeki bütün betonarme binalari yikmayi düsünüyoruz. Buranin bir cazibe merkezi, bir turizm merkezi oldugunu herkes en yakin zamanda daha güzel bir sekilde görecek."

- "Bine yakin bina var, bunlarin tamamini yikmayi amaçliyoruz"

Sit alaninda yikilmasi gereken bine yakin bina bulundugunu aktaran Demirtas, yikim karari için çalismalarin yapildigini belirtti.

Geçmisteki tarihi kültürüne uygun bir Mardin'i ortaya çikaracaklarina dikkati çeken Demirtas, "Geçmisteki fotograflarina bakarsaniz bugünkü Mardin ile 2 sene önceki Mardin arasinda çok büyük bir fark oldugunu göreceksiniz. Çünkü 180'e yakin bina yiktik. Bine yakin bina var, bunlarin tamamini yikmayi amaçliyoruz." ifadelerini kullandi.

Çalismalarda Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi'nin önemli desteklerinin oldugunu anlatan Demirtas, son 2 yilda yikimi yapilan binalara iliskin 18 milyon lira bakanlik olmak üzere toplam 29 milyon lirayi askin ödeme yapildigini sözlerine ekledi.