Istanbul'da 3. Marmara Uluslararasi Kent Forumu basladiFatih Ulas

Istanbul'da 3. Marmara Uluslararasi Kent Forumu basladiFatih Ulas

ISTANBUL (AA) - Marmara Belediyeler Birliginin (MBB) "Çözüm Üreten Kentler" mottosuyla düzenledigi Marmara Uluslararasi Kent Forumunun (Marmara Urban Forum-MARUF) üçüncüsü Istanbul'da basladi.

Istanbul Kongre Merkezi'nde gerçeklestirilen forumun açilis konusmasini yapan MBB Baskani Tahir Büyükakin, yakin zamana kadar iklim degisikliginin önemini fark ettirmeye çalisirken, daha yakin zamanda meselenin iklim degisikliginden öte bir krize dogru gittiginin anlasildigini söyledi.

Büyükakin, uzmanlarin, akademisyenlerin ve politikacilarin konusmalariyla, iklim krizinin çok hizli büyüdügünün bir kez daha fark edildigini dile getirdi.

Forumun düzenlenmesinde üniversite, kamu kurumlari ve partner kuruluslarin çok ciddi katkilarinin oldugunu anlatan Büyükakin, ortaya çikan büyük ve basarili projelerin hepsinin altinda ortak akil, sabir ve istisareyle yürütülen çalismalarin bulundugunu vurguladi.

- Yanginda esini kaybeden Genel Sekreter oturumu yönetti

Büyükakin, 21 Agustos'ta Kadiköy'de evinde çikan yanginda esini kaybeden, kendisi de yaralanan Marmara Belediyeler Birligi Genel Sekreteri Cemil Arslan'in, acisina ragmen foruma katildigini belirterek tesekkür etti.

MARUF'ta bu kez "dayaniklilik" kavramini merkeze almayi düsündüklerini aktaran Büyükakin, bu kavramin da her seye yetmedigini, bu nedenle "dayaniklilik ve ötesi" adiyla organizasyonu düzenlemeye karar verdiklerini kaydetti.

Büyükakin, "Bu toplantinin da bundan önceki iki toplanti gibi çok verimli sonuçlar ortaya çikarmasini, iyi uygulama örneklerinin diger paydaslar tarafindan görülerek yayginlastirilmasini, daha iyi koordine olma becerimizi artirmasini, birbirimizle daha iyi nasil koordine olacagimiza iliskin yeni pratiklerin gelismesini temenni ediyorum." diye konustu.

- Forum, 7 Ekim Dünya Büyüksehirler Günü'nde tamamlanacak

Konusmanin ardindan, Fungistanbul ekibi tarafindan atik malzemelerden geri dönüsümle yapilmis enstrümanlarla müzik gösterisi sunuldu.

Daha sonra Genel Sekreter Arslan'in moderatörlügünde "Dayaniklilik ve Ötesi" baslikli açilis oturumu gerçeklesti.

Oturumda, yakin zamanda yasanan ekonomik krizler, çatismalar ve bu yil Türkiye’de meydana gelen iki büyük depremi de kapsayan afetler ekseninde dayanikli kentler insa etmenin önemi ele alindi. Yerel kalkinma, kentsel liderlik, uluslararasi dayanisma ve isbirliklerinin önemi de oturumda degerlendirildi.

Istanbul Kongre Merkezi'nde 6 Ekim'e kadar oturumlarla devam edecek Marmara Urban Forumu, 7 Ekim Dünya Büyüksehirler Günü'nde Hilton Istanbul Bosphorus'da tamamlanacak.