Japonya'da 8 bin 336 metre derinlikte yasayan salyangoz baligi görüntülendiYavuz Aydin- Yeni kesif, Mariana Çukuru'nda 8 bin 178 metrede gerçeklestirilen en derindeki balik tespiti rekorunu 158 metreyle geçti

Japonya'da 8 bin 336 metre derinlikte yasayan salyangoz baligi görüntülendiYavuz Aydin- Yeni kesif, Mariana Çukuru'nda 8 bin 178 metrede gerçeklestirilen en derindeki balik tespiti rekorunu 158 metreyle geçti

ANKARA (AA) - Bilim insanlari, Japonya'nin güneyindeki Izu-Ogasawara Çukuru'nda simdiye kadar tespit edilenlerden daha derinde yasayabilen salyangoz baligini görüntüledi.

BBC'nin haberine göre, bilim insanlari, 8 bin 336 metre derinlikte yüzerken otonom denizaltiyla görüntülenen canlinin "Liparidae" ailesine ait "Pseudoliparis" cinsi salyangoz baligi oldugunu belirledi.

Minderoo-UWA Derin Deniz Arastirma Merkezi'nin kurucusu Prof. Dr. Alan Jamieson, salyangoz baliginin tespit edildigi derinligin herhangi bir baligin hayatta kalabilecegi maksimum veya ona çok yakin bir derinlik oldugunu belirterek, "Bu derinlik rekoru, yalnizca birkaç dakikaligina ve birkaç metreyle kirilabilir." dedi.

Jamieson, daha önce Mariana Çukuru'nda da benzer kesifler yapildigini ancak daha derinde tespit edilen bu balik türünün muhtemelen Izu-Ogasawara'nin suyunun biraz daha sicak olmasindan kaynaklandigini kaydetti.

- Arastirmada en derinde yakalanan balik rekoru da kirildi

8 bin 336 metre derinlikte yüzen "Pseudoliparis" cinsi balik, DSSV Pressure Drop gemisinden denize birakilan denizalti kesif aracindaki kamerayla görüntülendi.

Arastirmacilar, görüntülenen baligin, Japonya Çukuru'nda 8 bin 22 metre derinlikte yakalanan birkaç salyangoz baligiyla ayni türde oldugunu tahmin ediyor.

8 bin 22 metre derinlikte yakalanan "Pseudoliparis belyaevi" cinsi salyangoz baliklariyla da simdiye kadar en derinde yakalanan balik rekoru kirildi.

- Salyangoz baliklari, yüzeye göre 800 kat fazla basinca maruz kaliyor

Salyangoz baliklarinin nehir agizlari, Arktika ve Antartika gibi soguk denizler ile çok yüksek basinçli derin okyanus çukurlari olmak üzere çok genis bir alanda yasayan 300'den fazla türü bulunuyor.

Salyangoz baliklarinin diger baliklarda dalisi saglayan hava kesesinin olmayisi ve jelatine benzer vücut yapisi, bu derinliklerde yasayabilmesine imkan sagliyor. Ayrica balik, emici agiz yapisi sayesinde derinlerdeki kabuklularla beslenebiliyor.

Balik, 8 kilometre derinlikte 80 megapaskallik yani yüzey sularinin 800 kati basinca maruz kaliyor.

Daha önceki en derin balik gözlemi, Pasifik'in güneyindeki Mariana Çukuru'nda 8 bin 178 metrede yapilmisti.

Yeni kesif, en derindeki balik tespiti rekorunu 158 metreyle geçti.

Western Australia Üniversitesinden bilim insanlari, daha önce yaptiklari açiklamada, salyangoz baliklarinin 8 bin 200 ila 8 bin 400 metre derinlikte yasayabilecegi tahmininde bulunmustu.