Kanada, Quebec'te Çin'e ait oldugu iddia edilen "polis merkezlerini" sorusturuyorMehmet Alaca

Kanada, Quebec'te Çin'e ait oldugu iddia edilen "polis merkezlerini" sorusturuyorMehmet Alaca

MONTREAL (AA) - Kanada polisi, Çin'in 53 ülkedeki 102 denizasiri "polis merkezi"nden Quebec'te oldugu iddia edilen ikisine dair sorusturma baslatti.

Kanada Kraliyet Atli Polisi RCMP, Ispanya merkezli sivil toplum örgütü Safeguard Defenders tarafindan Eylül 2022'de yayimlanan "Devriye ve Ikna" adli raporda yer alan, uluslararasi hukuka aykiri biçimde dünya çapinda düzinelerce "Çin polis hizmet merkezi" oldugu iddiasiyla ilgili sorusturmalara devam ediyor.

Journal de Montréal isimli yayin organi, RCMP'nin Quebec'te söz konusu iki "polis merkeziyle" ilgili sorusturma baslattigini duyurdu.

Çin'e ait 53 ülkedeki 102 "polis merkezi"nden 5'inin Kanada'da oldugu iddia edilirken polisin Montreal ve sehrin güneyindeki Brossard banliyösündeki "polis merkezleri" hakkinda sorusturmalar yürüttügü aktarildi.

Polis, Kanada halkini tehdit edebilecek "yabanci devlet destekli suç faaliyetlerini" tespit etmeye çalistiklarini belirterek Quebec'te herhangi bir tehdidin bildirilmesi için telefon hatti kuruldugunu aktardi.

- Ispanya merkezli sivil toplum örgütü, iddialari raporlamisti

Ispanya merkezli sivil toplum örgütü Safeguard Defenders tarafindan yayimlanan "Devriye ve Ikna" adli raporda, uluslararasi hukuka aykiri biçimde dünya çapinda düzinelerce "Çin polis hizmet merkezi" bulundugu iddia edilmisti.

Raporda, eylülde bildirilen 54 Çin polis merkezine ek olarak 48 karakol daha isletildigi, böylelikle bu rakamin 53 ülkede 102'ye çiktigi öne sürülmüstü.

Safeguard Defenders’a göre, bazi ev sahibi ülkeler, bu merkezlerin kurulmasinda Çin ile isbirligi yapti. Bu merkezler ise yurt disinda yasayan Çinlileri evlerine dönmeye zorlamakla suçlaniyor.

- Kanada Kraliyet Atli Polisi sorusturma baslatmisti

Rapora göre, Kanada’daki 5 Çin polis merkezinden 3’ü Toronto bölgesinde, 2’si Vancouver’de faaliyet gösteriyor.

Eylülde baslayan ve Kanada basinina da yansiyan iddialar üzerine, ülkenin üst düzey polis teskilati Kanada Kraliyet Atli Polisi sorusturma baslatmisti.

Çin’in Toronto Baskonsoloslugu ise polis merkezlerinin, Kovid-19 salgini nedeniyle ülkelerine dönemeyen Çin vatandaslarinin ehliyetlerini yenilemelerine yardimci olmak için "yerel gönüllülerin" görev yaptigi birimler oldugunu belirtmisti.

Ancak Safeguard Defenders’in raporunda, yeni belgelenen istasyonlarin büyük çogunlugunun 2016'da, salginin baslamasindan yillar önce kuruldugu kaydedildi.

Çin'in Kanada'daki polis merkezlerinin, market, restoran ya da degisik isyeri adi altinda faaliyet gösterdigi, bu noktalarda toplanan bilgilerin ise "ilgili makamlara" aktarildigi öne sürülüyor.

Uluslararasi hukuk kurallarina göre, bir ülkenin baska bir ülke topraklarinda polis faaliyeti göstermesi belli izin ve anlasmalara göre düzenleniyor.