Tarim ve Orman Bakanligi "suda sifir kayip" için seferberlige devam ediyorZeynep Canli- Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci: - "Su israfinin önlenmesi ancak topyekun bir seferberlikle mümkündür. Bu seferberlik ruhu, kurumsal, bölgesel, kültürel ve sektörel sinirlamalara maruz kalmadan ülke geneline yayilmalidir"

Tarim ve Orman Bakanligi "suda sifir kayip" için seferberlige devam ediyorZeynep Canli- Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci:
- "Su israfinin önlenmesi ancak topyekun bir seferberlikle mümkündür. Bu seferberlik ruhu, kurumsal, bölgesel, kültürel ve sektörel sinirlamalara maruz kalmadan ülke geneline yayilmalidir"

ANKARA (AA) - Su seferberligi kapsaminda hayatin hemen her alaninda çalismalar yürüten Tarim ve Orman Bakanligi, farkindaligin artirilmasi amaciyla hazirladigi "suverimliligi.gov.tr" internet sitesini hizmete sundu.

Bakanliktan Dünya Su Günü dolayisiyla yapilan açiklamaya göre, kuraklik tehdidine karsi eylem plani hazirlayan Tarim ve Orman Bakanliginin "Suda Sifir Kayip" slogani ile baslattigi seferberlik yayginlasiyor.

Bakanliga bagli Su Yönetimi Genel Müdürlügü, DSI ve Tarim Reformu Genel Müdürlügü basta olmak üzere birçok birim kurakliga karsi çalismalar yürütüyor. 2023-2027 Dönemi Türkiye Tarimsal Kuraklikla Mücadele Stratejisi ve Eylem Plani ile tarimsal kuraklik konusunda kamuoyunun bilincinin artirilmasi, sürdürülebilir tarimsal su kullaniminin planlanmasi, kurakligin yasanmadigi dönemlerde gerekli tedbirlerin alinmasi ve kriz dönemlerinde etkin mücadele programi uygulanarak kurakligin etkilerinin en aza indirilmesi amaçlaniyor.

Toplum genelinde su verimliligi kültürünün olusturularak kaynaklarin sürdürülebilir kullaniminin tesvik edilmesi maksadiyla, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in esi Emine Erdogan'in himayesinde "Suda Sifir Kayip" ilkesiyle baslatilan Ulusal Su Verimliligi Seferberligi çerçevesinde 31 Ocak 2023 tarihinden bu yana etkinlikler gerçeklestiriliyor.

Seferberlik kapsaminda içme-kullanma suyunun yani sira tüketimin yüksek oldugu tarim ve sanayi basta olmak üzere tüm sektörlerde suyun verimli ve sürdürülebilir kullanimi için çalismalar yürütülüyor. Etkinliklerle, su yönetimi konusunda sorumlu ve ilgili paydaslarla su verimliliginin yasam tarzi haline getirilmesi, su verimliligi kültürünün olusturulmasi hedefleniyor.

Su stresi olmadan, yasam standartlarini düsürmeden "suda sifir kayip" bilinci ile bütün kurum/kuruluslar, çiftçiler, sanayiciler, çocuklar kisacasi her bir vatandasin suyu verimli kullanmasina yönelik çalismalar sürdürülüyor. Bu kapsamda içme-kullanma suyu, tarim ve sanayi sektörlerine yönelik hazirlanan 165 rehber doküman ilgililere ulastiriliyor.

Öte yandan, su verimliligi seferberligi ile ilgili farkindaligin artirilmasi amaciyla hazirlanan suverimliligi.gov.tr internet sitesi hizmete sunuldu. Seferberlik kapsaminda gerçeklestirilen etkinliklere, hazirlanan dokümanlara ve diger bilgilere internet sitesi üzerinden ulasilabiliyor.

- Strateji ve eylem planlari

Su Yönetimi Genel Müdürlügü tarafindan ayrica "Degisen Iklime Uyum Çerçevesinde Su Verimliligi Strateji Belgesi ve Eylem Plani" hazirlandi.

Plan kapsaminda, 2100 yilina kadar içme suyu sistemlerindeki su kaybi oraninin yüzde 10'a indirilmesi, tarimsal sulama sistemlerinde randiman oraninin yüzde 75'e çikarilmasi, sanayide suyun en az yüzde 50 daha verimli kullanilmasi ve kisi basi su tüketiminin günlük 75 litreye düsürülmesi hedefleniyor. Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci tarafindan onaylanan belgenin Cumhurbaskanligi genelgesi olarak yayimlanmasi öngörülüyor.

Vatandaslarin evlerinde ve is yerlerinde benimseyebilecekleri uygulamalara yönelik "Binalarda Su Verimliligi Hedefi ve Uygulama Kilavuzu" da hazirlandi.

Konuya iliskin yayimlanan "Sistem Kurulumu Talimati" kapsaminda da su verimliligi uygulamalarinin yayginlastirilmasi için su verimliligi birimlerinin kurulmasi, mevcut durum tespiti, planlama, ihtiyaçlarin belirlenmesi ve temini, egitim ve farkindalik olusturma, uygulama ve raporlama basliklarinda 7 adim olusturuldu. Hazirlanan dokümanlarla, "azalt, yeniden kullan ve degistir" olmak üzere üç önemli stratejinin hayata geçirilmesi planlaniyor.

- Alternatif su kaynaklarinin kullanimi

Su verimliligi için yagmur suyu hasadi, gri su sistemleri, kullanilmis ve denize akan sularin uygun sekilde aritilmasindan sonra tekrar kullanilmasi, deniz suyunun aritilmasi gibi alternatif kaynaklarin kullanimina imkan veren uygulamalarin benimsenmesi için mevcut yasal ve teknik altyapinin gelistirilmesi amaçlaniyor.

Su kaynaklarinda iklim degisikligine uyum çalismalari kapsaminda da çalismalar yapiliyor. Iklim degisikligine karsi direncin artirilmasi maksadiyla su fiyatlandirmasi, gri suyun kullanimi ve yagmur suyu hasadi gibi uyum faaliyetleri ile ilgili fayda maliyet ve yapilabilirlik analiz çalismalari gerçeklestirilerek konu ile ilgili büyüksehir belediyelerine egitim veriliyor.

Muhtemel kuraklik risklerinin olumsuz etkilerinin asgari düzeye indirilmesi, su ve gida arzinda sürdürülebilirligin saglanmasi ve kurakliklara karsi hazirlikli olunmasi maksadiyla kuraklik yönetim planlari hazirlaniyor.

Bu kapsamda havza ölçeginde kuraklik analizleri yapilarak mevcut ve gelecek su potansiyeli dogrultusunda tarim, içme suyu, sanayi, ekosistem, turizm sektörlerine kurakligin etkileri tespit ediliyor.

Olasi kuraklik durumlarina hazirlikli olunmasi maksadiyla da buna dayanikli bitkilerin ekimi, sulama sistemlerinin modernizasyonu, alternatif su kaynaklarinin degerlendirilmesi, sulama randimaninin artirilmasi gibi tedbirler belirleniyor. 15 havzada çalismalari devam eden söz konusu planlar 2023 yili sonu itibariyla tüm havzalarda tamamlanmasi öngörülüyor.

- Sektörel su tahsis planlari

Havza ölçeginde su kaynaklarinin arz-talep dengesinin es zamanli saglanmasi, en fazla su talep eden tarim sektörünün iklim degisikliginin olumsuz etkilerinden en az sekilde etkilenmesine yönelik tedbirleri içeren ve "suya göre tarim" ilkesinden hareketle "Sektörel Su Tahsis Planlari" hazirlaniyor.

Planlarda, su potansiyelindeki azalma durumlari da göz önüne alinarak en kirilgan sektör olan tarimda ürün deseni, sulama zaman planlamasi gibi önlemler belirleniyor. Böylece hem gida güvenliginin saglanmasi hem de çiftçilerin ekonomik kazancinin en üst seviyeye çikarilmasi hedefleniyor.

Su-gida-enerji-ekosistem iliskisini temel alan, su arzinin kisa ve uzun vadeli politikalarinin, planlarin ve stratejilerinin olusturulmasi, izlenmesi, gelistirilmesi faaliyetlerini yürütecek "Ulusal Su Kurulu" olusturulmasi için de harekete geçildi.

Türkiye'nin ihtiyaçlarini karsilayabilecek nitelikte su kaynaklarinin sürdürülebilir sekilde korunmasi, kullanilmasi, iyilestirilmesi, gelistirilmesine yönelik "Su Kanunu Taslagi" hazirlandi.

DSI içme suyu, sulama ve sanayi suyu projelerini devreye sokarak kuraklik tehlikesine karsi önlemler gelistiriyor.

- "Suyun verimli kullanimi, milli ve küresel bir mevzu"

Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, küresel isinmanin getirdigi iklim degisikliginin en fazla su konusunu tehdit ettigini belirtti.

Suyun verimli kullaniminin, kurumsal degil milli ve küresel bir mevzu oldugunu vurgulayan Kirisci, sunlari kaydetti:

"Tatli su kaynaklarinin korunmasi ile su kaynaklarinin verimli ve sürdürülebilir sekilde kullanilmasi hayati öneme sahiptir. Degisen iklim nedeniyle, su kaynaklari üzerinde olusan olumsuz etkiyi, verimlilik uygulamalari ile bertaraf edebiliriz. Ülkemizin su kaynaklarinin tek bir damlasinin dahi israfina tahammülümüz yoktur. Su israfinin önlenmesi ancak topyekun bir seferberlikle mümkündür. Bu seferberlik ruhu, kurumsal, bölgesel, kültürel ve sektörel sinirlamalara maruz kalmadan ülke geneline yayilmalidir."