Israil hapishanelerindeki en yasli Filistinli tutuklu 17 yil sonra özgürlügüne kavustuGülsen Topçu

Israil hapishanelerindeki en yasli Filistinli tutuklu 17 yil sonra özgürlügüne kavustuGülsen Topçu

RAMALLAH (AA) - Filistinli mahkumlar arasinda yasça en büyük olan "Esirlerin seyhi" lakapli 83 yasindaki Fuad es-Subeki, 17 yillik hapis cezasinin tamamlanmasinin ardindan serbest kaldi.

Israil'deki Askalan (Askelon) Hapishanesinden tahliye edilen Subeki, ambulansla El Halil kentindeki Terkumiye askeri kontrol noktasina getirildi.

Subeki'yi burada ailesi, Filistinli aktivistler ile yetkililer karsiladi.

Serbest birakilmasinin ardindan yaptigi açiklamada Subeki, "Allah'tan baska kimsemiz yok. Filistinli tutuklular daimi isyan halindeler. Onlar, yasayan sehitlerdir." ifadelerini kullandi.

Subeki ayrica Filistinli tutuklularin özgürlügüne kavusmasi için çalisma çagrisi yapti.

Fetih Hareketi, Subeki için Ramallah'ta saglik kontrolünden geçirilmesi daha sonra eski Filistin Devlet Baskani Yasir Arafat'in mezarinin ziyaret edilmesinden olusan bir program hazirladi.

Ilerleyen yasi nedeniyle son yillarda ihtiyaçlarini gidermek için hapishanedeki diger mahkum arkadaslarinin destegine muhtaç hale gelen Subeki'nin kronik saglik sorunlari bulunuyor.

- Fuad es-Subeki kimdir?

Gazze'de 1940 yilinda dogan Subeki, lisans egitimini Misir Kahire Üniversitesinde muhasebe bölümünde tamamladi.

Filistin Esirler Cemiyetine göre Subeki, Filistin Emniyet Teskilatinda merkezi mali idareden sorumlu kisiydi ve Arafat'in Arap ülkelerine gerçeklestirdigi yolculuklarda ona eslik etti.

Subeki, Filistin Kurtulus Örgütü ile Israil arasinda 1993 yilinda imzalanan Oslo Anlasmasi'ndan iki yil sonra Filistin'e döndü.

Israil ordusu, 2002'de Filistinlilere askeri mühimmat tasidigi iddiasiyla Kizildeniz'de "Karine A" isimli gemiye düzenledigi operasyonun ardindan Subeki'yi bu silahlarin kaçirilmasindan sorumlu kisi olmakla itham etti.

Bunun üzerine Subeki 2002'de Filistin yönetimi tarafindan tutuklanarak Eriha Hapishanesine gönderildi.

Israil ise 14 Mart 2006'da söz konusu hapishaneye baskin düzenleyerek Subeki ile aralarinda Filistin Halk Kurtulus Cephesinin Genel Sekreteri Ahmed Sadat'in da oldugu bazi mahkumlari kaçirarak tutukladi.

20 yil hapis cezasina çarptirilan Subeki'nin cezasi daha sonra 17 yila düsürüldü.