BM, Karadeniz Tahil Koridoru Anlasmasi'nin devam ettirilmesini destekliyorSerife Çetin

BM, Karadeniz Tahil Koridoru Anlasmasi'nin devam ettirilmesini destekliyorSerife Çetin

BIRLESMIS MILLETLER (AA) - Birlesmis Milletler (BM), Türkiye ve BM'nin arabuluculugu ile Rusya ve Ukrayna arasinda imzalanan Karedeniz Tahil Koridoru Anlasmasi'nin "bütünlügü ve devamini" saglamak için çalismaya devam edecegini duyurdu.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basin toplantisinda, Rusya'nin Karadeniz Tahil Koridoru Anlasmasi'ni 6 ay daha uzatma kararina iliskin konustu.

Dujarric, "BM'nin Karadeniz Tahil Koridoru Anlasmasi'na olan bagliligi sürüyor." ifadesini kullandi.

BM'nin ayni zamanda Rus gida ve gübre ürünlerinin ihracatini kolaylastirmaya iliskin çabalarini da sürdürdügünü aktaran Dujarric, "BM, anlasmanin bütünlügü ve devamini saglamak için her türlü çabayi sarf etmeye devam edecektir." dedi

BM ve Moskova yönetimi arasinda Rus gida ve gübre ürünlerinin ihracatina iliskin imzalanan mutabakat zaptini uygulamak için BM'nin özel sektör, Rusya, Avrupa Birligi, Ingiltere ve ABD ile birlikte çalistigina isaret eden Dujarric, "Rus gida ve gübre ürünlerine yönelik bir yaptirim yok ancak ortada bir savas var. Bu nedenle, yaptirim olmasa da özel sektörün çatisma ortaminda faaliyet gösterirken karsilastigi bazi engeller var." diye konustu.

Dujarric, BM'nin bu baglamda bazi ülkelere destek mektubu göndererek bankalarin ve sirketlerin faaliyetlerini kolaylastirmaya çalistirdiklarini bildirdi.

Cenevre'de Rusya Disisleri Bakan Yardimcisi Sergey Versinin, BM Ticaret ve Kalkinma Konferansi (UNCTAD) Genel Sekreteri Rebeca Grynspan ve BM Insani Islerden Sorumlu Genel Sekreter Yardimcisi ve Acil Yardim Koordinatörü Martin Griffiths arasinda yürütülen görüsmelerin ardindan Rusya, 18 Mart'ta sona erecek Karadeniz Tahil Koridoru Anlasmasi'nin 60 gün süreyle bir kez daha uzatilmasina itiraz etmedigini bildirmisti.