Gürcistan'da gösterilere neden olan "yabanci etkinin seffafligi" yasa tasarisi geri çekildiDavit Kachkachishvili

Gürcistan'da gösterilere neden olan "yabanci etkinin seffafligi" yasa tasarisi geri çekildiDavit Kachkachishvili

TIFLIS (AA) - Gürcistan hükümeti, protestolara neden olan "yabanci etkinin seffafligi" yasa tasarisini "ülkedeki durumun sakinlesmesi" için geri çektigini duyurdu.

Iktidardaki Gürcü Hayali Partisinden yapilan açiklamada, parlamentoda 7 Mart'ta ön onayi alinan "yabanci etkinin seffafligi" adli yasa tasarisinin geri çekildigi belirtildi.

Açiklamada, muhalefet temsilcileriyle görüsüldügü ve yasa tasarisinin geri çekilmesi karari alindigi kaydedildi.

Bazi radikal güçlerin kendi siyasi çikarlari için sokaga çikan gençleri siddete ve yasa disi eylemlere sürükledigi savunulan açiklamada, ülkedeki durumun sakinlesmesi için yasanin geri çekilmesine karar verildigi bildirildi.

Açiklamada, hükümetin amacinin ülkede barisin ve istikrarin sürdürülmesi oldugu ifade edildi.

Gelecekte halka bu yasa tasarisi hakkinda detayli bilgi verilecegi belirtilen açiklamada, "Bunu yapmak için halkla toplantilar baslatacagiz ve konunun her ayrintisiyla ilgili gerçegi kamuoyuna bildirecegiz." ifadesine yer verildi.

Muhalifler, yasa tasarisi çekilmesine ragmen eylemlerine devam edeceklerini açikladi.

- Yasa tasarisi

Yasa tasarisi, fonlarinin yüzde 20'sinden fazlasini yurt disindan alan Gürcü kuruluslarin "yabanci ajan" olarak kaydolmalarini veya para cezalariyla karsi karsiya kalmalarini öngörüyordu.

Muhalifler ve Cumhurbaskani Salome Zurabisvili, yasa tasarisinin Rusya'nin talimatiyla hazirlandigini ileri sürerek iptal edilmesini istiyor.

Zurabisvili, tasarinin mecliste kabul edilmesi halinde veto edecegini açiklarken, muhalifler tasarinin iptal edilmesi için gösteriler baslatti.

Tasarinin 3 ve 6 Mart'taki görüsmeleri sirasinda parlamentoda milletvekilleri arasinda kavgalar çikti.

Tasarinin 7 Mart'ta Parlamento'dan ön onay almasi üzerine eylemciler, parlamento binasinin önünde toplanmis ve giris çikislari kapatmisti.

Göstericiler, tas, su sisesi ve sopalarla polise saldirirken, polis de göstericilere biber gazi ve tazyikli su ile müdahalede bulunmustu.

Iki gündür süren gösteriler sirasinda 50 polis yaralanmis, 133 protestocu gözaltina alinmisti.