Türkiye'nin Budapeste Büyükelçiligi depremlerde arama kurtarma çalismalarina katilan Macar ekipleri agirladiMehmet Yilmaz

Türkiye'nin Budapeste Büyükelçiligi depremlerde arama kurtarma çalismalarina katilan Macar ekipleri agirladiMehmet Yilmaz

BUDAPESTE (AA) - Türkiye'nin Budapeste Büyükelçisi Gülsen Karanis Eksioglu, 6 Subat'ta meydana gelen Kahramanmaras merkezli depremlerden sonra Macar halkinin gösterdigi dayanismanin, iki halk arasindaki dostluk ve kardesligin ne kadar derin ve kuvvetli oldugunu ortaya koydugunu söyledi.

Türkiye'nin Budapeste Büyükelçiligince düzenlenen programda, deprem sonrasi Türkiye'de arama kurtarma çalismalarina katilan Macar ekibi öglen yemeginde agirlandi.

Yemege, Büyükelçi Eksioglu, Hungary Helps Programindan Sorumlu Devlet Sekreteri Azbej Tristan ve kurtarma ekipleri katildi.

Büyükelçi Eksioglu, burada yaptigi konusmada, Türkiye'de yasanan depremlerden sonra Macar halkinin gösterdigi dayanismanin, iki halk arasindaki dostluk ve kardesligin ne kadar derin ve kuvvetli oldugunu ortaya koydugunu belirtti.

Deprem felaketi yasanir yasanmaz Macar hükümeti ve sivil toplum kuruluslarinin arama kurtarma çalismalari için hemen harekete geçtigini vurgulayan Eksioglu, söyle devam etti:

"Deprem bölgesindeki korkunç yikimin içinde günlerce araliksiz çalistiniz. Bunu en ulvi insani duygular ve degerlerle yaptiniz. Sizlerden, deprem bölgesinden aldigimiz her kurtarma haberi, bizler için karanlik günlerde umut isigi oldu. 35 can kurtardiniz, 35 kisiyi ailelerine ve sevdiklerine bagisladiniz. Hayatina dokundugunuz, hayata tekrar kazandirdiginiz canlarla gönül bagi kurdunuz."

Eksioglu, Türkiye'deki depremlerde 40 binden fazla kisinin hayatini kaybettigini, binlerce binanin yikildigini ve toplam yüz ölçümü Macaristan’dan da büyük olan 11 ilde yollarin, okullarin, hastanelerin ve altyapinin agir zarar gördügünü dile getirdi.

Hungary Helps Programindan Sorumlu Devlet Sekreteri Tristan da Macaristan'in Türkiye'nin dostu oldugunu ve deprem haberini alir almaz hemen arama kurtarma ekiplerinin Türkiye'ye yola çikmak için hazirlik yaptigini söyledi.

Macaristan hükümetinin, hem resmi hem de gönüllü ekiplere Türkiye'deki arama kurtarma çalismalari için yardim ettigini, ekiplerin Türkiye'de onlarca kisiyi enkazdan canli olarak çikardigini aktaran Tristan, ekiplere özverili çalismalarindan dolayi tesekkür etti.

Deprem bölgesine ilk ekip gönderen ülkelerden olan Macaristan'dan 167 personel arama kurtarma faaliyetlerine katildi.

35 kisinin göçük altindan kurtulmasini saglayan Macar ekiplere 28 özel egitimli köpek de eslik etti.