KKTC Basbakani Ünal Üstel, Hatay Afet Koordinasyon Merkezi'nde konustu:Sezgin Pancar,Sebahatdin Zeyrek- "Bu zor günler, millet olarak bizim adeta kardeslik sinavimiz gibidir ama ortaya çikan kucaklasma bu sinavi da basariyla geçtigimizin en somut göstergesidir" - "Türkiye güçlü bir ülkedir ve mutlaka bu sikintilarin da üstesinden çok kisa bir sürede gelecektir"

KKTC Basbakani Ünal Üstel, Hatay Afet Koordinasyon Merkezi'nde konustu:Sezgin Pancar,Sebahatdin Zeyrek- "Bu zor günler, millet olarak bizim adeta kardeslik sinavimiz gibidir ama ortaya çikan kucaklasma bu sinavi da basariyla geçtigimizin en somut göstergesidir"
- "Türkiye güçlü bir ülkedir ve mutlaka bu sikintilarin da üstesinden çok kisa bir sürede gelecektir"

HATAY (AA) - Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Basbakani Ünal Üstel, zor günlerde Türkiye ile olan kucaklasmanin kardeslik sinavinin basariyla geçildiginin en somut göstergesi oldugunu söyledi.

Üstel, beraberinde Basbakan Yardimcisi Fikri Ataoglu ve Bayindirlik ve Ulastirma Bakani Erhan Arikli ile AFAD'in Hatay Afet Koordinasyon Merkezi'ni ziyaret etti.

Içisleri Bakan Yardimcisi Ismail Çatakli ve diger ilgililerle görüsen Üstel, Kahramanmaras merkezli 6 Subat'taki depremlerin ardindan yürütülen çalismalar hakkinda bilgi aldi.

Basbakan Üstel, koordinasyon merkezinde düzenlenen basin toplantisinda, deprem felaketinde 49 KKTC vatandasinin hayatini kaybettigini belirterek, "Acinizi anliyoruz çünkü ayni acilari biz de yasiyoruz. Biz et ve tirnak, ayrilmaz iki milletin evlatlariyiz. Ortak bir tarihe, acilara, sevinçlere sahibiz. Dolayisiyla Türkiye'de yasanan her felaket ayni siddette tipki deprem gibi bizde de hissediliyor." dedi.

KKTC hükümetinin, depremin hemen ardindan tüm arama kurtarma ekiplerini afet bölgesine gönderdigini dile getiren Üstel, çalismalarda 500 personelin yani sira 150 aracin yer aldigini bildirdi.

Üstel, KKTC vatandaslarinin bagislariyla elde edilen insani yardimlarin 100'e yakin tirla Türkiye'ye ulastirildigini ifade ederek, "Hükümetimiz ve is insanlarimizin kurdugu ortak platformla yürütülen kampanya çerçevesinde 1000 prefabrik konutluk 'Kibris Türk Sampiyon Melekler Köyü'müzün kurulum çalismalari bugün basladi. Çok kisa bir sürede prefabrik konutlar 5 bin insanimiza sicak ve güvenli bir barinma ortami saglayacaktir." degerlendirmesinde bulundu.

- "Aciniz acimiz, kayiplariniz kayiplarimizdir"

Deprem bölgesinden KKTC'ye gelenlere imkanlar dahilinde her türlü yardimi yapmaya çalistiklarini vurgulayan Basbakan Üstel, söyle devam etti:

"Ülkemizde okuyan ve bu bölgede yasayan üniversite ögrencisi çocuklarimiza da sahip çikiyoruz. Onlari da asla sahipsiz birakmayacagiz. Onlara yönelik gerekli yardim programlarini baslatmis durumdayiz. Çok zor günlerden, birbirimize en çok ihtiyaç duydugumuz günlerden geçiyoruz. Bu zor günler, millet olarak bizim adeta kardeslik sinavimiz gibidir ama ortaya çikan kucaklasma bu sinavi da basariyla geçtigimizin en somut göstergesidir. Iki devlet bir millet olarak yürekten, gönülden sizler için çalismaya devam ediyoruz. Aciniz acimiz, kayiplariniz kayiplarimizdir. Bir kez daha milletimizin basi sag olsun, ana vatanimiza geçmis olsun diliyoruz."

Üstel, yardim çalismalarini sürdüren AFAD ve gönüllü sivil toplum kuruluslarina tesekkür ettigini, zor günlerin birlikte çalisarak atlatilabilecegini belirtti.

Türkiye'nin güçlü bir ülke olduguna dikkati çeken Üstel, "Simdi bir ve güçlü olma, ortak hareket etme, kardeslik ve dayanisma zamani. Türkiye güçlü bir ülkedir ve mutlaka bu sikintilarin da üstesinden çok kisa bir sürede gelecektir. Hatay, Iskenderun, inaniyorum ki yeniden ayaga kalkacaktir. Burada hayatin normale dönebilmesi için sadece konut yapmak yetmez ayni zamanda insan da gerekmektedir. Dolayisiyla memleketinize, illerinize sahip çikiniz." ifadesini kullandi.

- "3 binin üzerinde is yeri hazirliyoruz"

Bakan Yardimcisi Çatakli da afet bölgesinde çadir ihtiyacinin büyük oranda karsilandigini bildirdi.

Temel stratejilerinin, ilk bir ay çadir, sonra bir yil konteyner, bu bir yilin sonunda da insanlari konutlarina kavusturmak oldugunu dile getiren Çatakli, su anda ikinci asamada konteynerlerin yerlestirilmesine devam ettikleri bilgisini verdi.

Kalici konutlarin hazirliklarinin da sürdügünü anlatan Çatakli, sunlari kaydetti:

"Bir taraftan da aradaki dönemde, uzun bir sürede insanlarin barinmanin yaninda beslenme, temizlik dahil diger ihtiyaçlarinin karsilanmasi için yogun bir emek, organizasyon gerekecek. Ona yönelik altyapi da olusturulmus durumda. Temelde hayatin normallestirilmesi açisindan is yerlerinin en azindan küçük, prefabrik gibi konteyner yapilarda faaliyetlerini sürdürebilmesi için 3 binin üzerinde is yeri hazirliyoruz. Hayatin normallestirilmesi adina o da bize rahatlik saglayacak. Tabii bütün kamu kurumlarinin altyapisi gitmis durumda, binalar dahil. Onlari da saglam kalan kamu yapilari ya da geçici yapilarla ayaga kaldirmaya çalisiyoruz. Büyük bir mesafe aldik bu hususta."

KKTC Basbakani Üstel ve beraberindekiler, Antakya ilçesi Büyükdalyan Mahallesi'ndeki konteyner kenti de ziyaret etti.