Islam Isbirligi Teskilati, Arap Birligi ve Körfez Isbirligi Konseyi Israil'in Aksa baskinini kinadi Zeynep Tüfekçi Gülay,Halime Afra Aksoy

Islam Isbirligi Teskilati, Arap Birligi ve Körfez Isbirligi Konseyi Israil'in Aksa baskinini kinadi Zeynep Tüfekçi Gülay,Halime Afra Aksoy

ISTANBUL (AA) - Islam Isbirligi Teskilati (IIT), Arap Birligi ve Körfez Isbirligi Konseyi, Israil güçlerinin isgal altindaki Dogu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'ya düzenledigi baskina tepki gösterdi.

IIT'den yapilan yazili açiklamada, "Israil isgal güçlerinin, Mescid-i Aksa'ya ve orada namaz kilanlara yönelik saldirisi ve Filistinlileri gözaltina almasi, kutsal mekanlarin ve ibadet özgürlügünün ihlali" olarak nitelendirildi.

IIT Genel Sekreteri Hüseyin Ibrahim Taha, bölgede istikrari sarsan, siddet ve gerginligi besleyen bu eylemlerin tek sorumlusunun Israil oldugunu belirtti.

Mescid-i Aksa'nin her bir karisiyla Müslümanlara ait bir mabet oldugunu vurgulayan Taha, uluslararasi topluma Israil'in bu ihlallerine acilen müdahale ederek kutsal mekanlara saygi duymasi ve Aksa'nin tarihi ve hukuki statüsünü korumasi için baski yapilmasi çagrisinda bulundu.

- Arap Birligi

Arap Birligi, Israil güçlerinin Aksa baskinini, orada ibadet edenlere ve itikafta olanlara saldirarak çok sayida Filistinliyi gözaltina almasini siddetle kinadi.

Arap Birligi Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, yazili açiklamasinda, özellikle ramazan ayinda kutsal mekanlardaki bu sorumsuz davranislarin dünyadaki milyonlarca Müslümanin dini hassasiyetlerine dokundugunu belirtti.

Ebu Gayt, uluslararasi topluma, Israil'i isgal altindaki Filistin topraklarinda durumun daha da gergin hale gelmesine iliskin alarm veren bu tehlikeli tirmanisi durdurmaya zorlamak için ivedilikle harekete geçmeye çagirdi.

Israil hükümetine ramazan ayinin kutsalligina saygi göstermesi, provokatif eylemlere son vermesi çagrisinda bulunan Ebu Gayt, Israil içindeki siyasi krizin Filistin halkina tasinmasi halinde olusacak sonuçlar karsisinda uyardi.

Ebu Gayt, Israil hükümetinin politikasini kontrol eden asirilik yanlisi egilimlerin önü alinmazsa Filistinlilerle genis çapli çatismalarin patlak verebilecegini vurguladi.

- KIK

Körfez Isbirligi Konseyi (KIK) de Israil güçlerinin Mescid-i Aksa'ya baskinlarinin devam etmesini siddetle kinadi.

KIK Genel Sekreteri Casim el-Budeyvi, yaptigi yazili açiklamada, Israil güçlerinin Aksa'ya yönelik baskinlarinin devam etmesini, kutsal degerleri ihlal etmesini, ibadet edenlere saldirmasini tehlikeli bir tirmanis seklinde degerlendirdi.

Budeyvi, Müslümanlari tahrik eden baskinin, dini degerlere saygi duyulmasi kapsamindaki uluslararasi ilke ve normlarla çelistigini, uluslararasi hukuku ve mesru kanunlari açikça ihlal ettigini belirtti.

Isgal altindaki Filistin topraklarina yönelik devam eden baskinlarla es zamanli sekilde kutsal degerlere gerçeklestirilen saldiri ve ihlallerin, gerginligin daha da tirmanacagi yönünde alarm verdigini aktaran Budeyvi, bölgede siddetin tirmanmasini önlemek adina sarf edilen tüm çabalari baltalayan eylemlerin sonuçlarindan Israil'in sorumlu oldugunu ifade etti.

Budeyvi, uluslararasi topluma, Israil tarafindan sistemli sekilde gerçeklestirilen bu eylemlerin durdurulmasi için acilen harekete geçme, Orta Dogu'da baris sürecini ilerletmeye yönelik tüm çabalari destekleme ve bu çabalarin aksatilmamasi güvencesini saglama çagrisinda bulundu.

- Ne olmustu?

Fanatik Yahudi yerlesimcilerin Pesah Bayrami nedeniyle Mescid-i Aksa'ya baskin düzenleme ve burada kurban kesme çagrilari üzerine gece teravih namazinin ardindan bir grup Filistinli Mescid-i Aksa içindeki Kible Mescidi'ne sigindi.

Israil güçleri, sahur vaktinde Aksa'ya düzenledigi baskin sirasinda, Kible Mescidi'ne siginanlara siddet kullanarak müdahale edip kutsal mabedi savas alanina çevirdi. Israil güçlerinin baskini sabah namazinin ardindan da devam etti.

Baskinlarda, Kible Mescidi'ne siginan 200’den fazla kisi gözaltina alindi.

Israil polisinin Mescid-i Aksa'ya düzenledigi baskinin ardindan abluka altindaki Gazze Seridi'nden Israil yönüne roketler atildi.

Israil ordu sözcülügünden yapilan açiklamada, Sderot kenti yönüne bes roket atildigi, bunlardan dördünün hava savunma sistemleri tarafindan imha edildigi, bir roketin de açik araziye düstügü belirtildi.

Israil uçaklari, roketlere karsilik Gazze Seridi'nin batisinda iki noktaya hava saldirisi düzenledi.