Ingiltere'de kenelerden bulasan ensefalit hastaligi görüldüYavuz Aydin

Ingiltere'de kenelerden bulasan ensefalit hastaligi görüldüYavuz Aydin

ANKARA (AA) - Ingiltere'de keneler tarafindan tasinan bir virüs nedeniyle olusan nadir ensefalit (beyin iltihabi) vakasi görüldü.

BBC'nin haberine göre, Birlesik Krallik Saglik Güvenligi Ajansi (UKHSA) yetkilileri, "kene kaynakli ensefalit (TBE)" riskinin halen düsük oldugunu ancak virüsü tasiyan kene türünün tüm Ingiltere'de yaygin olmasi nedeniyle dikkatli olunmasi uyarisinda bulundu.

Yetkililerin açiklamasinda, 2022'de sadece bir kisinin hastaliga yakalandiginin tespit edildigi, virüsün bulastigi kisilerin çogunda hastalik belirtisi olmadigi ancak hastaligin beyinde ödem olusturabilecegi bilgisi yer aldi.

Hastalik tespitinin hizlandirilmasi için test süreçlerinde degisiklik yapildigini vurgulayan UKHSA yetkilileri, böcek isirmasi halinde nasil davranilmasi gerektigi konusunda tavsiyelerde bulundu.

Ingiltere ve Iskoçya'da, bir hastada muhtemel kene kaynakli ensefalit görülmesi nedeniyle tedbirlerin artirildigi kaydedildi.

Ayrica Yorkshire'da görülen teyitli vakanin ardindan yetkililerin belirti görülmeyen temaslilara da virüs tespiti için kan testleri yaptigi açiklandi.

- Kenelerden ensefalit ve laym hastaligi bulasabiliyor

Ingiltere'de ormanlik veya çayirlik alanlarda, daha çok geyiklerde görülen kenelerin insanlara da geçebildigi vurgulandi.

Böcegin kan emerken virüs veya bakteri kaynakli hastaliklari bulastirabilecegi, bunlarin en yaygin olaninin TBE ve "laym hastaligi" oldugu bilgisi verildi.

Bakteri kaynakli laym hastaliginin antibiyotiklerle tedavi edildigi ancak TBE bulasmasi riskinin düsük oldugu açiklandi.

- Iklim degisikligi sonucunda TBE vakalari Avrupa'da artisa geçti

Bununla beraber 15-18 Nisan 2023'de yapilacak Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastaliklari Kongresi'ne sunulacak bir arastirmada, Avrupa genelinde TBE vakalarinin artisa geçtigi, 2020'de 3800 vaka kaydedildigi açiklandi.

Raporda, virüs tasiyan kenelerin Birlesik Krallik'a iklim degisikligi sonucunda göçmen kuslar tarafindan tasinmis olabilecegi iddia edildi.