Bursa'daki terör saldirisinin saniklari hakim karsisindaElif Özlem Çelikler

Bursa'daki terör saldirisinin saniklari hakim karsisindaElif Özlem Çelikler

BURSA (AA) - Bursa'da geçen yil infaz koruma memuru Cengiz Yigit'in sehit olmasina, 23 ceza infaz kurumu personelinin yaralanmasina neden olan terör saldirisina iliskin davada 4 sanigin yargilanmasina baslandi.

Bursa 8. Agir Ceza Mahkemesindeki durusmaya, haklarinda "devletin birligini ve ülke bütünlügü bozma", "tasarlayarak kisiyi yerine getirdigi kamu görevi nedeniyle bombalama suretiyle tasarlayarak öldürme ve öldürmeye tesebbüs", "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el degistirme", "kamu malina zarar verme", "mala zarar verme" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarindan 913'er yila kadar hapis cezasi istemiyle dava açilan tutuklu saniklar Seda Baykan, Dilek Arsu ve Mehmet Mustafa Uzkar, cezaevinden Ses ve Görüntü Bilisim Sistemi (SEGBIS) araciligiyla katildi.

Sanik Cebrail Gündogdu'nun ise migren rahatsizligi nedeniyle durusmaya katilamayacagini bildirmek üzere mazeret sundugu belirtildi.

Saldirida sehit olan Cengiz Yigit'in esi Senay Yigit'in avukati ile sanik Cebrail Gündogdu'nun avukati da mahkeme salonunda hazir bulundu.

Söz verilen saniklar, iddianamenin tamamini inceleyemediklerini ve savunma hazirlayamadiklarini ileri sürerek, mahkemeden süre talebinde bulundu.

Sanik avukatlari, müvekkillerinin tutuksuz yargilanmalarini istedi.

Senay Yigit'in avukati, olayin planlanarak ve tasarlanarak soguk kanli sekilde gerçeklestirildigini, saniklar arasinda istirak oldugunun da açik oldugunu ifade etti.

Müvekkilinin esini, çocuklarinin da babalarini kaybettigini belirten müsteki avukati, saniklara verilecek cezada ailenin hayatlari boyunca duyacaklari elemin göz önünde bulundurulmasini ve en üst sinirdan cezalandirilmalarini talep etti.

Durusmaya SEGBIS'le katilan ve olay günü otobüste bulunan 13 ceza infaz kurumu personeli, saniklardan sikayetçi olduklarini belirterek davaya katilma talebinde bulundu.

Cumhuriyet savcisi, müstekilerin davaya katilma talepleri ile saniklarin savunma hazirlamak için süre taleplerinin kabulüne, saniklarin tutukluluk hallerinin ise devamina karar verilmesini istedi.

Söz verilen saniklar, tahliyelerini talep etti.

Ara kararini açiklayan mahkeme heyeti, müstekilerin davaya katilma talepleri ile saniklarin savunma hazirlamak için süre taleplerinin kabulüne karar verdi. Saniklarin tutukluluk halinin devamina hükmeden heyet, bazi taniklarin dinlenmesi için durusmayi erteledi.

- Iddianameden

Kentte 20 Nisan 2022'de Bursa E Tipi Kapali ve Açik Ceza Infaz Kurumuna giden infaz koruma memurlarini tasiyan otobüsün geçisi sirasinda yasanan terör saldirisinda infaz koruma memuru Cengiz Yigit sehit olmus, 23 ceza infaz kurumu personeli de yaralanmisti.

Saldiriyla ilgili yürütülen sorusturma sonucu geçen yil 17 Eylül'de terör örgütü MLKP üyesi Seda Baykan ve Dilek Arsu ile Mehmet Mustafa Uzkar, 22 Ekim'de de örgüt üyesi Cebrail Gündogdu, Izmir'de yakalanarak tutuklanmisti.

Saniklar hakkinda hazirlanan iddianamede, patlamadan hemen sonra ivedilikle saldiriyi gerçeklestiren sahislarin tespiti amaciyla yogun bir arastirmaya baslandigi, özellikle çevrede bulunan kamera görüntülerinin incelendigi ve sosyal medya üzerinden patlamaya iliskin arastirmalar yapildigi aktarilarak, "Patlamayi Devrimci Karargah, DKP/BÖG, MKP, MLKP, MLSPB, TIKB, TKEP-L, TKP/ML ve PKK/KCK/YPG" silahli terör örgütlerinin birlikte olusturdugu HBDH terör örgütünün üstlendigi kaydedilmisti.

Iddianamede, saniklar Seda Baykan ve Dilek Arsu'nin saldiri için kesif yaptiklari sirada Mehmet Mustafa Uzkar ve Cebrail Gündogdu'nun Balikesir'in Edremit ilçesindeki hücre evinde patlamaya neden olan el yapimi patlayiciyi hazirladiklari, saldiridan sonra izlerini kaybettirdiklerini düsünen saniklarin baska eylem arayisina girdikleri ve bu amaçla Izmir'de eylem yapmaya karar verdikleri anlatilmisti.

Bursa Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan iddianamenin ekinde, iki kadin teröristin patlama öncesinde, sirasinda ve sonrasinda güvenlik kameralarinca kaydedilen görüntüleri yer almisti.