Malezya Basbakani, Güney Çin Denizi anlasmazligini sona erdirmek için diyalog çagrisi yaptiSaadet Firdevs Apari

Malezya Basbakani, Güney Çin Denizi anlasmazligini sona erdirmek için diyalog çagrisi yaptiSaadet Firdevs Apari

ANKARA (AA) - Malezya Basbakani Enver Ibrahim, Güney Çin Denizi konusunda uzun süredir devam eden anlasmazligin çözümü için diyalog çagrisinda bulundu.

Enver Ibrahim, bölgede hak iddialarinin kolay bir çözümü bulunmadigini ancak sorunun "asilmaz" olmadigini belirtti.

Güney Çin Denizi meselelerinin "bu kadar çekismeli" olmamasi gerektigini vurgulayan Ibrahim, farkliliklari çözmek için bölgede pay sahibi oldugunu iddia eden diger Güneydogu Asya Ülkeleri Birligi (ASEAN) üye devletleriyle diyalog çagrisi yapti.

Ibrahim, Çin'in diyaloglara girme ve konunun dogru bir sekilde anlasilmasini tesvik etmeyi kabul etmesinden duydugu memnuniyeti dile getirerek "Yüzde 95'te anlastigimiz, yüzde 5'te anlasamadigimiz seyler sorun yaratmamali." diye konustu.

- Güney Çin Denizi anlasmazligi

Güney Çin Denizi, kiyidas ülkelerin Ikinci Dünya Savasi'nin ardindan bagimsizliklarini kazanmasindan bu yana egemenlik ihtilaflarina konu oluyor.

Çin, ilk kez 1947'de yayimladigi haritayla Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'inde egemenlik iddiasinda bulunuyor. Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya gibi kiyi komsusu ülkeler de bölgede hak iddia ediyor.

Çin'in bölgedeki ihtilafli adalarda askeri üsler insa etmesi ve sivil gemi filolarini uzun süreli bulundurmasina bölge ülkelerinin yani sira ABD karsi çikiyor.