Türkiye, Cezayir'de Yunus Emre Türk Kültür Merkezi açacakSinan Uslu- Disisleri Bakan Yardimcisi Yasin Ekrem Serim: - "Cezayir'de daha genis bir kesime ulasabilmek, kültürümüzü hakkiyla tanitabilmek için tüzel kisilige sahip bir Yunus Emre Türk Kültür Merkezi kurulmasinda büyük fayda görüyoruz" - "Cezayir'de Türkçe ögrenimine iliskin ciddi bir talep, istek ve heyecan oldugunu gözlemliyoruz"

Türkiye, Cezayir'de Yunus Emre Türk Kültür Merkezi açacakSinan Uslu- Disisleri Bakan Yardimcisi Yasin Ekrem Serim:
- "Cezayir'de daha genis bir kesime ulasabilmek, kültürümüzü hakkiyla tanitabilmek için tüzel kisilige sahip bir Yunus Emre Türk Kültür Merkezi kurulmasinda büyük fayda görüyoruz"
- "Cezayir'de Türkçe ögrenimine iliskin ciddi bir talep, istek ve heyecan oldugunu gözlemliyoruz"

TBMM (AA) - SINAN USLU - Disisleri Bakan Yardimcisi Yasin Ekrem Serim, Cezayir'de daha genis bir kesime ulasabilmek, Türk kültürünü hakkiyla tanitabilmek için tüzel kisilige sahip Yunus Emre Türk Kültür Merkezi kurulmasinda büyük fayda gördüklerini belirterek, "Cezayir'de Türkçe ögrenimine iliskin ciddi bir talep, istek ve heyecan oldugunu gözlemliyoruz." dedi.

TBMM Disisleri Komisyonunun son toplantisinda, Türkiye ile Cezayir Arasinda Türkiye ve Cezayir'de Kültür Merkezleri Açilmasina ve Faaliyetine Iliskin Anlasmanin Onaylanmasinin Uygun Bulunduguna Dair Kanun Teklifi kabul edildi.

Yasin Ekrem Serim, komisyonda, iki ülke arasinda karsilikli kültür merkezleri açilmasini öngören teklife iliskin milletvekillerine bilgi verdi.

Türkiye'nin, dost ve kardes Cezayir ile köklü tarihi ve kültürel baglara sahip oldugunu söyleyen Serim, "Cezayir ile kültürel iliskilerimizi ve is birligimizi de en ileriye tasima gayesindeyiz." diye konustu.

Bu iradenin bir yansimasi olarak 2014'te Cezayir Üniversitesi bünyesinde Yunus Emre Enstitüsünü faaliyete geçirdiklerini hatirlatan Serim, "Cezayir'de 2 üniversitesinin ögrencilerine hem Türkçe ögretiyoruz hem de tarihimizi ve kültürümüzü tanitiyoruz. Ancak ne yazik ki üniversite disindan Türkçe ögrenmek isteyen kardeslerimizle bu hizmeti sunamiyoruz, herhangi bir tüzel kisiligi bulunmayan merkez, bütçe ve personel alimi açisindan da üniversiteye bagli." ifadesini kullandi.

- Merkez, Türk kültürünün tanitimina katki sunacak

"Cezayir'de daha genis bir kesime ulasabilmek, Türk kültürünü hakkiyla tanitabilmek için tüzel kisilige sahip Yunus Emre Türk Kültür Merkezi kurulmasinda büyük fayda gördüklerini" belirten Serim, "Anlasmayla amaçladigimiz da esasen bu. Bu kapsamda, ilk asamada baskent Cezayir'de bir merkez kurmayi öngörüyoruz, ileride ihtiyaç ve talep olustugu takdirde ülkenin diger kentlerinde de merkez kurulmasi degerlendirilebilecek. Cezayir'de Türkçe ögrenimine iliskin ciddi bir talep, istek ve heyecan oldugunu gözlemliyoruz." bilgisini verdi.

Serim, Yunus Emre Enstitüsünün 2020'de dünya genelinde baslattigi çevrim içi kurslarina Cezayir'den 1851 kisinin katildigini animsatarak, sunlari kaydetti:

"Bu anlasma, kurulmasi öngörülen kültür merkezlerimize ve personeline geçici ithalat, vize ve oturum izni kolayligi gibi bazi ayricaliklar taniyor. Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nin faaliyetlerini sorunsuz sekilde yürütebilmesini teminen söz konusu anlasmanin yürürlüge girmesi büyük önem tasiyor. Cezayir tarafindaki onay sürecinin de bir an evvel tamamlanmasi yönündeki beklentimizi uygun sekilde dost Cezayir makamlarina iletecegiz. Anlasmanin onaylanmasi hususunda Yüce Meclisimizin destegini bekliyoruz."