Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Malatya'da konustu: (2)Kemal Ceylan,Cihan Okur,Muhammed Kaygin- "(AFAD'in kontrolündeki vinçler için ailelerden para alindigina göz yumuldugu iddialari) Böyle bir durum da söz konusu degil. Böyle bir süreç gelmisse, burada bir istismar vardir. Aynen kira fiyatlarindaki fahis artis gibi bir istismar, aynen tasima paralarindaki istismar. Elbette ki görevimiz bunun üzerine gitmektir ama bunu AFAD'a bocalamak, devlete bocalamak elbette ki ayri bir kötülügün maharetidi

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Malatya'da konustu: (2)Kemal Ceylan,Cihan Okur,Muhammed Kaygin- "(AFAD'in kontrolündeki vinçler için ailelerden para alindigina göz yumuldugu iddialari) Böyle bir durum da söz konusu degil. Böyle bir süreç gelmisse, burada bir istismar vardir. Aynen kira fiyatlarindaki fahis artis gibi bir istismar, aynen tasima paralarindaki istismar. Elbette ki görevimiz bunun üzerine gitmektir ama bunu AFAD'a bocalamak, devlete bocalamak elbette ki ayri bir kötülügün maharetidi

MALATYA (AA) - Içisleri Bakani Süleyman Soylu, 6 Subat'taki depremlerin etkiledigi illerde, "AFAD'in kontrolündeki vinçler için ailelerden para alindigina göz yumuldugu" iddialarina iliskin, "Böyle bir durum da söz konusu degil. Böyle bir süreç gelmisse, burada bir istismar vardir. Aynen kira fiyatlarindaki fahis artis gibi bir istismar, aynen tasima paralarindaki istismar. Elbette ki görevimiz bunun üzerine gitmektir ama bunu AFAD'a bocalamak, devlete bocalamak elbette ki ayri bir kötülügün maharetidir." dedi.

Soylu, Malatya Afet Koordinasyon Merkezi'nde yaptigi açiklamada, afet bölgesindeki geçici barinma merkezlerine 13 bin 808 mobil tuvalet ile 5 bin 399 mobil dus kuruldugunu ve her birinin temizlik islerinin sahiplendirildigini, 1854 çamasir makinesi dagitildigini söyledi.

Bölgede en çok önem verdikleri konulardan birinin enkaz kaldirma çalismalari oldugunu belirten Soylu, "Enkaz kaldirmada su ana kadar yikik bina sayimiz 36 bin 257 idi. Enkazi kalkan ise 5 bin 321. Yaklasik acil yikilacak bina 18 bin 219'du, yikimi tamamlanan ve enkazi kalkan ise 6 bin. Rakam su; hem yikilmis, hem acil yikilacak olan toplam 56 bin binanin 10 bini, yaklasik yüzde 20 civari su anda yikilmis ve enkazi kalkmis durumdadir. Bunun bir kismini kamu eli ile yapiyoruz, bir kismini da özel sektöre yapilan ihaleler çerçevesinde bunlari gerçeklestiriyoruz." diye konustu.

Malatya'da geçici is yerlerinin yapiminin devam ettigini dile getiren Soylu, gerekli planlamalari yaptiklarini, 10 güne kadar esnafa yerlerin verilmeye baslanacagini bildirdi.

Soylu, sosyal medyada dezenformasyon ile yalan haberlerin tekrarlandigina dikkati çekerek, sunlari aktardi:

"Buradan bunlari yapmaya çalisan, yapan kötücül kisilere tekrar sesleniyorum. Milletimiz, devletimiz büyük bir gayret içerisinde, el birligiyle, tam milletimizin karakterine uygun iyilik melekelerine uygun sekilde mücadele etmektedir. Sahada binlerce tanimadigimiz insanlarla karsilasiyoruz ve herkes bir tarafindan tutmus, bu afetin olusturdugu sonuçlari ortadan kaldirabilmek için, yaralari sarabilmek için çaba sarf etmektedir. Bunda bireysel vatandaslarimiz var, sivil toplum kuruluslarimiz var, herkes var, biz buradayiz. Birçok yalanla hem insanlarimizin moralini bozmaya, hem depremzedelerin moralini bozmaya, hem de deprem bölgesinin disindaki insanlara 'hiçbir sey yapilmiyormus' anlayisi olusturmak, herhalde dogru bir yaklasim degildir. Hele buna siyasi kisilerin yapmadiklarini yapiyormus gibi göstermesi, bazi insanlarin yapmadiklarini yapiyormus gibi göstermesi de eklenince, hakikaten sahada yasayan insanlar her seyi görüyorlar. Kimin ne yaptigini, kimin ne gayret gösterdigini, kimin ne mücadele ettigini, yapilani, yapilmayani, hepsini görüyorlar ama bunun üzerinden sosyal medyayi bir platform olarak degerlendirip, bir kötülük hanesi olusturmaya gerek olmadigini bir kez daha söyleyeyim. Biz bunlarin pesindeyiz."

Devletin kurumlarinin görevlerini sürdürdüklerinin altini çizen Soylu, "Özellikle biz buralardayiz ama terörle mücadele eden arkadasimiz terörle mücadele ediyor, siber suçlarla mücadele eden arkadaslarimiz siber suçlarla mücadele ediyor, uyusturucuyla mücadele eden arkadaslarimiz uyusturucuyla mücadele ediyor. Yani devlet çalisiyor ve tikir tikir isliyor." ifadelerini kullandi.

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, sunlari kaydetti:

"Bu bölgenin disinda da bu bölgeye yaptigi destek ve mücadele isliyor, bu bölgenin disinda da isliyor. Yani vatandas Adiyaman'da yasiyor, Hatay'da baska türlü bir dezenformasyonun içerisinde oluyor. Orada degil, orada oluyor. Veya bugün yine adi kötülükle maruf olan bir gazetede 'AFAD su vatandastan vinç parasi aldi, kiraladi.' Nasil almis, nasil etmis, nasil vinç kiralamis, AFAD'in hangi vinci varmis? Bunlar kamuysa kamu bedava çalisiyor zaten. Özel sektör de kiralama yöntemiyle ihale yöntemiyle çalisiyor. Vatandasimiza 'sen evini yik' diye bir talimatimiz da yok veya vatandasimizdan böyle bir talebimiz de yok. Böyle bir durum da söz konusu degil. Böyle bir süreç gelmisse, burada bir istismar vardir. Aynen kira fiyatlarindaki fahis artis gibi bir istismar, aynen tasima paralarindaki istismar. Elbette ki görevimiz bunun üzerine gitmektir ama bunu AFAD'a bocalamak, devlete bocalamak elbette ki ayri bir kötülügün maharetidir. Allah milletimizi de bizi de herkesi de bu kötülüklerden sakindirsin."

(Sürecek)