Uzmanlar çocuklarda demir eksikligi anemisinde beslenmenin önemine dikkati çekiyorAbdulkadir Günyol- Medical Point Gaziantep Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzm. Dr. Emine Sibel San: - "Demir eksikligi anemisinden korunmak için dogumdan sonraki ilk 4-6 ay anne sütü yeterlidir. 6 aydan sonra, anne sütünün yaninda, demirden zengin içerikli ek gidalarla beslenmesi önerilir"

Uzmanlar çocuklarda demir eksikligi anemisinde beslenmenin önemine dikkati çekiyorAbdulkadir Günyol- Medical Point Gaziantep Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzm. Dr. Emine Sibel San:
- "Demir eksikligi anemisinden korunmak için dogumdan sonraki ilk 4-6 ay anne sütü yeterlidir. 6 aydan sonra, anne sütünün yaninda, demirden zengin içerikli ek gidalarla beslenmesi önerilir"

ISTANBUL (AA) - Medical Point Gaziantep Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzm. Dr. Emine Sibel San, çocuklarda demir eksikligi anemisine deginerek, "Demir eksikligi anemisinden korunmak için dogumdan sonraki ilk 4-6 ay anne sütü yeterlidir. 6 aydan sonra, anne sütünün yaninda, demirden zengin içerikli ek gidalarla beslenmesi önerilir." dedi.

Medical Point Gaziantep Hastanesi'nden yapilan açiklamada görüslerine yer verilen Uzm. Dr. Emine Sibel San, demir eksikligi anemisinin (DEA), demir eksikligi sonucu hemoglobin miktarinin azalmasi olduguna dikkati çekerek, çocuklarda siklikla hayatin ilk iki yilinda, özellikle 6. ile 24. aylar arasinda görüldügünü kaydetti.

Demir eksikligi anemisinde çocugun beslenme hikayesinde, günlük gida alimi, demirden zengin gidalarin ve inek sütünün aliminin sorgulanmasinin önemli oldugunu belirten San, gastrointestinal sistemden kanama, menstruel kan kaybi (adolesan kizlarda) ve idrarla olan kanamalarin olup olmadigi ögrenilmesinin tani koymada öncelikli oldugunu aktardi.

San, demir eksikligi anemisinde çocuk hekiminin Pika, çocukta (toprak, kil, tebesir, kömür gibi nesneleri yeme) aliskanliginin mutlaka sorgulanmasi gerektigini vurguladi.

Demir eksikligi anemisinde belirtiler ve tedavi yöntemleri hakkinda bilgi veren San, sunlari aktardi:

"Anemiye bagli deri ve mukozalarda solukluk, takipne, tasikardi, istahsizlik, halsizlik, huzursuzluk, dikkat eksikligi, hiperaktivite sendromu, büyüme geriligi, uyku bozukluklari, nefes tutma nöbetleri, tirnak ve saçlarda kolay kirilma, kasik tirnak, düz ve parlak dil, motor-mental fonksiyonlarda etkilenme gibi belirtiler olabilmektedir. Çocuklarda görülen demir eksikligi anemisinin nedeni, özellikle süt çocuklugu ve adolesan dönemde DEA gelismesine en sik yol açan neden, artan demir ihtiyacinin beslenme ile karsilanmamasidir. Tedavide öncelikle, demir eksikliginin nedeni ortadan kaldirilir.

Demir tedavisi ile Demirin ferro (+2) tuz formunu içeren ilaçlar (ferro sulfat) kullanilir. Bu sekilde, anemi 1-2 ayda düzelir. Anemi düzeldikten sonra 2-3 ay daha vücut demir depolarini doldurmak için tedaviye devam edilir. Oral demir ilaçlarinin yan etkileri (bulanti, kusma, dispepsi, konstipasyon, ishal, gaz, diskinin siyah renkli olmasi, dislerin siyaha boyanmasi) konusunda hasta/ailesi bilgilendirilir. Dislerin siyaha boyanmasini en aza indirmek için, damla veya surup formunun dilin arkasina dogru, dislerle temas etmeyecek sekilde verilmesi, ilacin meyve suyu veya su ile seyreltilerek verilmesi, ilacin bir pipet ile verilmesi önerilir."

Uzm. Dr. Emine Sibel San, demir eksikligi anemisinden korunmak için dogumdan sonraki ilk 4-6 ay anne sütünün yeterli oldugunun altini çizerek, "6 aydan sonra, anne sütünün yaninda, demirden zengin içerikli ek gidalarla beslenmesi önerilir. Miadinda dogan bebeklere 4 aydan sonra, 1 mg/kg/gün dozunda, prematüre ve 2500 g altinda dogan bebeklere 2 aydan sonra 2 mg/kg/gün dozunda elementer demir içeren damlalar baslanarak, 1 yasina kadar demir profilaksisine devam edilmesi önerilir." ifadelerini kullandi.

Günlük inek sütü tüketiminin 2 su bardagi ile sinirlandirilmasi gerektigini belirten San, "Vitamin C miktari yüksek olan besinler (portakal, mandalina, domates, kivi, patates, çilek, karnabahar, yesil yaprakli sebzeler, brokoli) demir emilimini artiran besinlerdir. Kepekli gidalar, tahil, susam gibi fitat içeren besinler, çay, kakao gibi tanin içeren besinler, kalsiyum içeren ürünler (inek sütü besinleri) demir emilimini azaltan besinlerdir." degerlendirmesinde bulundu.