Güney Afrika, Sudan'dan 61 vatandasini tahliye ettiMurat Özgür Güvendik

Güney Afrika, Sudan'dan 61 vatandasini tahliye ettiMurat Özgür Güvendik

JOHANNESBURG (AA) - Güney Afrika Cumhuriyeti, ordu ile Hizli Destek Kuvvetleri (HDK) arasinda silahli çatismalarin yasandigi Sudan'dan, 61 vatandasini tahliye etti.

Sudan'da bulundugu tespit edilen 77 Güney Afrika vatandasindan 61'i, 29-30 Nisan'da gerçeklestirilen iki ayri tahliye uçusuyla ülkelerine döndü.

Uluslararasi Iliskiler ve Isbirligi Bakanligi yetkililerinden edinilen bilgiye göre, 29 Nisan'daki uçusta 10 Güney Afrika vatandasi, 30 Nisan'daki uçusta ise 51 Güney Afrika vatandasi ile 1 Zimbabve ve 1 Lesotho vatandasi, Johannesburg'a ulasti.

- Tahliye edilenler, bakanlar tarafindan karsilandi

Johannesburg O.R. Tambo Havalimani'na inen 51 Güney Afrika vatandasini, Uluslararasi Iliskiler ve Isbirligi Bakani Naledi Pandor, Içisleri Bakani Aaron Motsoaledi, Savunma ve Gaziler Bakani Thandi Modise'den olusan heyet karsiladi.

Bakan Pandor, burada yaptigi konusmada, Güney Afrikali vatandaslarin, korkunç çatismalarin arasindan tahliye edilmesinden duydugu mutlulugu dile getirdi.

Bakanlik Sözcüsü Clayson Monyela ise devlet televizyonu SABC'ye verdigi demeçte, Güney Afrikali diplomatlarin, vatandaslarin tahliyesi için sahada olduklarini, kalan vatandaslarin da en kisa sürede tahliye edilecegini ifade etti.

- Sudan'da ordu ile HDK arasinda çatisma

Sudan'in baskenti Hartum ve diger sehirlerde, 15 Nisan sabahi Sudan ordusu ile HDK arasinda silahli çatismalar baslamisti.

Ordu ile HDK arasinda "HDK'nin tamamen orduya katilmasini" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydir yasanan anlasmazlik, sicak çatismaya dönüsmüstü.