Paraguay'da devlet baskanligi seçimini iktidar partisi adayi Pena kazandiSinan Dogan

Paraguay'da devlet baskanligi seçimini iktidar partisi adayi Pena kazandiSinan Dogan

BOGOTA (AA) - Güney Amerika ülkesi Paraguay'da, devlet baskanligi seçimini, iktidar partisi adayi eski Ekonomi Bakani Santiago Pena'nin kazandigi kesinlesti.

Seçim kurulundan yapilan açiklamada, oylarin yüzde 96'sinin sayildigi Paraguay'da, kesin olmayan sonuçlara göre, iktidardaki Colorado Partisi adayi Pena, oylarin yüzde 43,15'in alarak devlet baskanligi yarisini önde bitirdi.

Sol koalisyonun adayi Efrain Alegre ise oylarin yüzde 27,51'ini alirken, sagci popülist aday Paraguayo Cubas da yüzde 21,62'lik oy oraniyla seçim yarisini üçüncülükle tamamladi.

Senato'da büyük çogunlugu kazanan Pena'nin, 17 valilikten 14'ünde de basarili oldugu bildirildi.

Pena, baskent Asunsion'daki zafer konusmasinda, destekçilerine seslenerek, "Kolektif refah ve ortak mutlulugumuza ulasmak için hepinizi fikir birligine davet ediyorum. Farkliliklarimizi ertelemenin, bizi ulus olarak birlestiren ortak gerekçelere öncelik vermenin zamani geldi." dedi.

Mevcut Devlet Baskani Mario Abdo Benitez ise açiklamasinda, seçimlere katilan halki tebrik ederek, "Paraguay halkini ve seçilmis Devlet Baskani Santiago Pena'yi tebrik ederim. Kurumlarimizi ve ülkenin demokrasisini güçlendirmek için düzenli ve seffaf bir geçis saglayacagiz." ifadesini kullandi.

Paraguay'da 4 milyonu askin seçmen, devlet baskaninin yani sira baskan yardimcisi, 45 üyeli Senato ile 80 üyeli Temsilciler Meclisi ve 17 bölgeye vali seçmek için dün oy kullanmisti.

Colorado Partisi, birkaç dönem disinda 20. yüzyilin ortalarindan bu yana Paraguay'da iktidarda bulunuyor.

Pena, eski Devlet Baskani Horacio Cartes'in (2013-2018) ekonomi bakani olarak görev yapmisti.