Gazze'de Israil saldirilarinda hasar gören 90 bin konutun yeniden imari gerekiyorNour Mahd Ali Abu Aisha,Halime Afra Aksoy

Gazze'de Israil saldirilarinda hasar gören 90 bin konutun yeniden imari gerekiyorNour Mahd Ali Abu Aisha,Halime Afra Aksoy

GAZZE (AA) - Abluka altindaki Gazze Seridi'nde Israil'in son yillarda düzenledigi saldirilarda kismen ya da tamamen zarar gören ve yeniden imari gereken 90 binden fazla konut oldugu belirtildi.

Filistin'deki Mizan Insan Haklari Merkezi, "2022 yili Gazze Seridi'ndeki ekonomik, sosyal ve kültürel haklarin gerçekligi" temali bir rapor hazirladi.

Rapora iliskin Gazze'de düzenlenen basin toplantisinda Mizan Insan Haklari Merkezi adina konusan arastirmaci Basim Ebu Cerayi, geçen sene Israil'in uygulamalari nedeniyle abluka altindaki bölgede olusan zararlar hakkinda bilgi verdi.

Ebu Cerayi, Israil saldirilari nedeniyle hasar gören konut sikintisinin geçen yildan günümüze devam ettigini belirterek, "Bölgede 90 bin 17 konutun kismen ya da tamamen hasarli oldugu tespit edildi. Bu yapilarin yeniden imara ihtiyaci var." dedi.

Gazze'de güvenilir ve yeterli içme suyu miktarinin önceki seneye göre geriledigini ifade eden Ebu Cerayi, Gazze'deki akifer kuyularindan çikarilan toplam suyun yüzde 2,96'sinin uluslararasi saglik standartlarina uygun olmadigi bilgisini paylasti.

- Abluka altindaki Gazze'den çikabilmek için izin bekleyen hasta Filistinliler

Ebu Cerayi, kisitli saglik imkanlarina sahip Gazze Seridi'nde, tedavi olmayi bekleyen hastalara yönelik Israil'in ihlallerine de degindi.

Filistinli yetkili, tedavi amaçli Bati Seria veya Kudüs'e geçmek isteyen 20 bin 295 hastanin, Israil makamlarina dilekçe verdigini ancak bu dilekçelerden yüzde 33'üne ya ret yaniti verildigini ya da görmezden gelindigini aktardi.

Israil'in, 225 hastayi bölgeden çikislari için sorusturma ve sorguya tabi tuttugunu belirten Ebu Cerayi, bunlardan sadece 24'ünün çikisina onay verildigini kaydetti.

Israil saldirilarinin ögrenciler arasinda yol açtigi kayba da dikkati çeken Ebu Cerayi, geçen yil 6'si üniversite öncesi asamadan, 2'si lisans ve lisans üstü asamadan olmak üzere 8 ögrencinin saldirilar sonucu yasamini yitirdigini kaydetti.

Ebu Cerayi, geçen sene Gazze'den gelerek Israil'de çalisan Filistinlilerden 5'inin is sagligi ve güvenligine iliskin önlemlerin alinmamasi nedeniyle yasamini yitirdigini söyledi.

- Gazze'deki Filistinli balikçilar

Gazze Seridi'nde halkin önde gelen geçim kaynaklarindan biri olan balikçilik sektöründe yasanan ihlallere de dikkati çeken Ebu Cerayi, geçen yil Israil'in Filistinli balikçilara yönelik 474 kez ates açtigini aktardi.

Ebu Cerayi, söz konusu saldirilar sirasinda 23 balikçinin yaralandigini, 8'i çocuk 64 Filistinlinin gözaltina alindigini, 23 balikçi teknesine de el konuldugunu ifade etti.

Israil'in tarim arazilerine yönelik saldirilari ve ihlallerinin de artarak devam ettigini kaydeden Ebu Cerayi, Israil güçlerinin geçen sene Filistinlilere ait tarim arazilerine yönelik 42 ihlal gerçeklestirdigini ve 590 kez ates açtigini aktardi.

Ebu Cerayi, Israil'in bu ihlallerinin sinir bölgesindeki Filistinli çiftçilerin maruz kaldigi sikintilari artirdigini vurguladi.

Israil, yaklasik 2 milyon Filistinlinin yasadigi Gazze Seridi'ni 2006'dan bu yana kara, deniz ve havadan abluka altinda tutuyor.