Filipinler'in bagimsizliginin 125'inci yil dönümü Ankara Büyükelçiliginde kutlandiIrmak Akcan,Salih Okuroglu

Filipinler'in bagimsizliginin 125'inci yil dönümü Ankara Büyükelçiliginde kutlandiIrmak Akcan,Salih Okuroglu

ANKARA (AA) - Filipinler'in bagimsizliginin 125'inci yil dönümü vesilesiyle Ankara Büyükelçiliginde resepsiyon düzenlendi.

Etkinlige, Filipinler'in Ankara Büyükelçiligi Müstesari ve Baskonsolosu Juan E. Dayang Jr. ve Disisleri Bakanligi Asya Pasifik Genel Müdürü Esra Cankorur'un yani sira Azerbaycan, Gürcistan ve Güneydogu Asya Uluslar Birligi (ASEAN) ülkelerinden temsilciler katildi.

Iki ülkenin milli marslarinin okunmasiyla baslayan etkinlikte konusan Dayang, Filipinler'in, 6 Subat'ta meydana gelen Kahramanmaras merkezli depremlerde 82 kisilik arama kurtarma ekibi yolladigini, Filipinler'de 2013'te 6 binden fazla kisinin yasamini yitirdigi Haiyan Tayfunu'nda ise Türkiye'nin yardima kosan ilk ülkelerden biri oldugunu hatirlatti.

Söz konusu olaylar için "Her trajedi birlik getirir." ifadesini kullanan Dayang, Türkiye'nin, Cumhurbaskani Recep Tayip Erdogan'in yeniden seçilmesiyle depremlerden güçlü bir sekilde ayaga kalkacaginin altini çizdi.

Dayang, bu yilin bagimsizlik günü temasinin "Özgürlük, Gelecek ve Tarih" (Kalayaan, Kinabukasan, Kasaysyang) oldugunu belirterek, Filipinler'in, "Asya tarihindeki en eski modern demokrasi ve cumhuriyetlerden" biri oldugunu dile getirdi.

Cankorur ise, Türkiye ve Filipinler'in yillardir gelisen dostane iliskileri bulundugunu belirtti.

Filipinler'in, Asya Pasifik'te yükselen bir ekonomiye sahip oldugunu ve Türkiye'nin önemli bir ticari ortagi konumuna geldigini belirten Cankorur, savunma sanayisinin de ikili iliskilerde itici güç oldugunu ifade etti.

Cankorur ayrica, ASEAN'in ikili iliskileri gelistirmekte hala önemli potansiyel tasidigina dikkati çekti.

Konusmalarin ardindan, toplu fotograf çekildi ve Filipin mutfagindan ikramlar yapildi.