Nigde UMKE enkazda kurtarma çalismasina da destek verdiAbdullah Özkul- Nigde UMKE Afet Il Sorumlusu Alpay Ayan: - "Bölgeye giren ilk ekip biz oldugumuz için dogal olarak isin büyük yükünü biz çektik. Kahramanmaras ekibimizden bir bölümü enkaz alanlarina da girdi"

Nigde UMKE enkazda kurtarma çalismasina da destek verdiAbdullah Özkul- Nigde UMKE Afet Il Sorumlusu Alpay Ayan:
- "Bölgeye giren ilk ekip biz oldugumuz için dogal olarak isin büyük yükünü biz çektik. Kahramanmaras ekibimizden bir bölümü enkaz alanlarina da girdi"

NIGDE (AA) - Kahramanmaras merkezli 6 Subat'ta meydana gelen ilk depremin ardindan bölgeye giden Nigde UMKE, medikal hizmetlerin yaninda enkazda arama kurtarma faaliyetlerine de katildi.

Nigde UMKE Afet Il Sorumlusu Alpay Ayan, gazetecilere yaptigi açiklamada, Kahramanmaras'in Pazarcik ilçesi merkezli depremin ardindan saat 05.00'te 3 ekibin bu kente, bir ekibin de Hatay'a gittigini söyledi.

Kahramanmaras ekibinin saat 10.30 gibi kente ulastigini belirten Ayan, sunlari kaydetti:

"Bölgeye giren ilk ekip biz oldugumuz için isin büyük yükünü biz çektik. Kahramanmaras ekibimizden bir bölümü enkaz alanlarina da girdi. Bir bölümü sahra çadirlari kurmaya basladi. Kurtarilan hastalarin tedavisine devam edilmesi gerekiyordu. Oradaki bütün hastaneler zarar gördügü, etrafta saglam bina olmadigi için hastanelere alamadik. Hatay'a giden ekibimizdeki mobil jeneratör aracimiz bölgeye elektrik dagitimi yapti. Enkazda çalisan arkadaslarimiz yaklasik 80 canli vakaya ulasti."

Kahramanmaras'ta görev yapan acil tip uzmani Doç. Dr. Turgut Dolanbay, Sekeroba Mahallesi'nde 3 vatandasi canli çikardiklarini belirterek, "Medikal kurtarma ekibi oldugumuz için hiltimiz, demir kesme makaslarimiz yok. Vatandaslardan temin ettigimiz birkaç çekiçle kurtardik. Silahli kuvvetlerimiz, Mehmetçigimiz, JAK timlerimiz, UMKE, diger sivil toplum kuruluslari gelmislerdi. Farkli sekilde algi operasyonlari yapiliyor. Bunlara çok kulak asmayalim, biz oradaydik, gördük. Mehmetçik yanimizdaydi, özveriyle çalisti." ifadelerini kullandi.

Nigde 112 Acil Çagri Merkezi'nde görevli Deniz Öztürk ise Sekeroba Mahallesi'nde iki katli bir binadan baba ve kizini çikardiktan sonra Gülsen isimli bir kadini çikarmaya çalisirken enkaz altinda ikinci depreme yakalandiklarini söyledi.

Kadinin ciddi kiriklari oldugunu ve serum takviyesi yaptiklarini anlatan Öztürk, "Ikinci depremdeki sarsintidan sonra üstündeki baski iyice arttigindan kurtaramadik. Ikinci depremi yasadiktan sonra bizde fobi gelismeye basladi. Hala psikolojik travma yasiyoruz." dedi.

UMKE gönüllüsü acil tip teknisyeni Tugba Özdemir, Kahramanmaras'ta 6. günde 3 kisilik aileyi kurtardiklarini belirterek, sunlari kaydetti:

"11 yasinda kiz ile anne ve babasi yüksekten bir arabanin yanina düsmüs. Ilk önce kizi çikarttik, adi Nehir'di. Bu vakayi hiç unutamiyorum. 6. günde 'Artik kimse sag çikmaz' dedigim yerden Nehir çikti. Hiç yarasi yoktu ve Nehir o kadar bilinçli ve saglikliydi ki biz çok heyecanliydik, afalliyorduk, o bizi sakinlestiriyordu. 'Tamam abla, sakin olun. Ben sizin hepinize çok tesekkür ediyorum. Hepinizi öpmek istiyorum' diyordu."