Misirli çiftçi kurdugu günes enerjisi sistemiyle kurak bölgede meyve yetistiriyorFerdi Bayat- Uzun yillardir kurak bir bölgede çiftçilik yapan Mahmud el-Gandur: - "Misir en çok günes alan ülkeler arasinda. Özellikle yazin gündüzler uzayinca çok daha fazla elektrik depolaniyor. Kisin bile genelde hava günesli oldugu için elektrik sikintisi çekmiyoruz" - Mühendis Yahya el-Adavi, günes enerjisi sistemlerinin genellikle Türkiye, Çin ve Fransa’dan ithal edildigini söyledi

Misirli çiftçi kurdugu günes enerjisi sistemiyle kurak bölgede meyve yetistiriyorFerdi Bayat- Uzun yillardir kurak bir bölgede çiftçilik yapan Mahmud el-Gandur:
- "Misir en çok günes alan ülkeler arasinda. Özellikle yazin gündüzler uzayinca çok daha fazla elektrik depolaniyor. Kisin bile genelde hava günesli oldugu için elektrik sikintisi çekmiyoruz" 
- Mühendis Yahya el-Adavi, günes enerjisi sistemlerinin genellikle Türkiye, Çin ve Fransa’dan ithal edildigini söyledi

KAHIRE (AA) - FERDI BAYAT - Misir’in kuzeyindeki Munufiyye kentine bagli Medine es-Sedat bölgesinde çiftçilik yapan Mahmud el-Gandur, 6 yildir elektrik ihtiyacini günes enerjisi sistemiyle gideriyor.

Misirli çiftçi Gandur, kurak ve kirsal bir bölgede kurdugu günes enerjisi sistemiyle hurma, portakal, üzüm ve mandalina yetistirmekte zorluk yasamiyor.

AA muhabirine konusan Gandur, 1989'dan beri bu bölgede çiftçilik yaptigini, tarimsal sulamada kullandigi elektrigi ise son 6 yildir günes enerjisinden sagladigini söyledi.

Gandur, "Beni günes enerjisi sistemini kurmaya iten en büyük etken elektrigin sik sik kesiliyor olmasiydi. Özellikle rüzgârin siddetli oldugu günler. Ayrica, bir dönem ülkemizde enerji krizi de vardi. Su an elektrik mevcut, enerji krizi de yok ama olaya ekonomik yönden baktigimizda günes enerjisi sistemi daha uygun. Daha dogrusu elektriginiz bedavaya gelmis oluyor." dedi.

Günes enerjisi panellerinin ve kurulumunun biraz masrafli oldugunu belirten Gandur, "Günes enerjisi sisteminin kurulumunun ardindan elektrik bedavaya geldigi için baska pek bir masrafimiz olmuyor. Hatta sistem iyi kullanildigi takdirde 25-30 yil sizi idare edebilir. Bu da bir nevi yatirim sayilir. Yillik ödedigimiz elektrik parasinin yüzde 20 ile 30 arasi oraninda karli çikiyoruz." diye konustu.

- Misir'da tarim alani çok kisitli

Misir topraklarinin sadece yüzde 4’ü tarim alani ve yüzde 75’i çölden olusuyor. Baskent Kahire’de yillik ortalama sicaklik ise 21,9 derece.

Tarim ve çiftçiligin bir hayli zor oldugu kurak bölgede meyve yetistiren Gandur, yerlesim bölgelerine uzak yerlere elektrigin getirilmesinin zor ve masrafli oldugunu söyledi.

Kazdigi 70-80 metre derinligindeki kuyulardan su ihtiyacini gideren Misirli çiftçi, sondaj sisteminde suyun kesilmemesi için elektrigin temel bir ihtiyaç oldugunu kaydetti.

Gandur ayrica tarlasina elektrik baglamak isteyen yatirimcinin gerek elektrik direkleri gerek kablolar olsun tüm gereksinimleri kendisinin karsiladigindan bunun da çok masrafli oldugunu dile getirdi.

- "Misir en çok günes alan ülkeler arasinda"

Misir’da özellikle yaz aylarinda sicakligin artmasi nedeniyle çok fazla suya ihtiyaç duyduklarini söyleyen Gandur, yil boyunca yaz kis fark etmeksizin ülkede genellikle hava günesli oldugu için günes enerjisi sistemiyle ihtiyaç duydugu elektrigi elde ettigini aktardi.

Misir’da baska çiftçilerin de günes enerjisi sistemine yöneldigini belirten Gandur, "Misir en çok günes alan ülkeler arasinda. Özellikle yazin gündüzler uzayinca çok daha fazla elektrik depolaniyor. Kisin bile genelde hava günesli oldugu için elektrik sikintisi çekmiyoruz. Açikçasi ben günes enerjisi sistemi için Misir’da güzel bir gelecek görüyorum." diye konustu.

Rusya-Ukrayna savasinin ardindan basta petrol olmak üzere enerji alaninda bir kriz meydana geldigine ve fiyatlarin çok arttigina dikkati çeken Gandur, söyle devam etti:

“Her ne olursa olsun, biz enerji krizlerinden veya petrol fiyatlarindan etkilenmiyoruz. Ihtiyaç duydugumuz tek sey günes ve önümüzdeki tek engel de havanin bulutlu olmasi. Misir’da öyle bir sorunumuz da yok. Hava genellikle günesli. Dolayisiyla bu sistem, biz çiftçilerin isini çok kolaylastiriyor.”

- Yenilenebilir enerji kaynagi

Enerji sistemleri mühendisi Yahya el-Adavi, günes yoluyla elde edilen yenilenebilir enerjinin çiftçiler için hizli ve kolay bir çözüm oldugunu belirtti.

Adavi, Misir’da ilk günes enerjisi sisteminin 1911'de kurulmaya baslandigini ve iki yil sonra da faaliyete geçtigini söyledi.

Misirli mühendis günümüzde bu sistemlerin genellikle Türkiye, Çin ve Fransa’dan ithal edildigini aktardi.