Israil Cumhurbaskani Herzog: “Israil'de durum oldukça tehlikeli”Hamdi Yildiz

Israil Cumhurbaskani Herzog: “Israil'de durum oldukça tehlikeli”Hamdi Yildiz

TEL AVIV (AA) - Israil Cumhurbaskani Isaac Herzog, hükümetin yargi reformu planinin ardindan, ülkesindeki durumun "çok tehlikeli, siyasi, ekonomik ve güvenlikle ilgili sonuçlari olabilecegi" uyarisinda bulundu.

Ibranice yayin yapan Israel Today gazetesine göre Herzog, Tel Aviv Belediyesi'nin kendisine “fahri hemsehrilik” vermek üzere düzenledigi törende açiklamalarda bulundu.

Konusmasinda su an kendilerini parçalayan iç çekismeye dair birkaç söz söylemek istedigini dile getiren Herzog "Biz, oldukça tehlikeli bir durumdayiz. Bunun siyasi, ekonomik toplumsal ve güvenlik açisindan sonuçlari olabilir" dedi.

Herzog, içinde bulunduklari sosyal ve anayasal krizden çikis için bir yol bulmak konusunda büyük bir çaba gösterdiginin gizli olmadigini kaydetti.

Koalisyon hükümeti ve muhalefetten krizin tüm taraflariyla bir araya geldigini hatirlatan Herzog, durumun oldukça endise verici ve zor oldugunu ve meselenin siyasi çözüm ile iliskili olmayip bir ümit ve denge kuracak seklin bulunmasi için müthis bir çaba sarfedilmesi gerektiginin altini çizdi.

Cumhurbaskani Herzog, daha önce birkaç kez, ülkesinin derin bir çatismanin içinde oldugunu ve "toplumun daha fazla parçalanmamasi ve anayasal bir kriz yasanmamasi" için çalistigini belirtmisti.

Netanyahu hükümeti, 21 Subat'ta tartismali yasa teklifini on binlerce göstericinin ülke genelinde gün boyu süren protestolarinin gölgesinde birinci turda Meclisten geçirmisti. Yasanin geçmesi için Mecliste üç oylama yapilmasi gerekiyor.

- Netanyahu hükümetinin yargi düzenlemesi

Israil'de basta Tel Aviv olmak üzere çesitli kentlerde Netanyahu hükümetinin yargi düzenlemesi ve sag politikalarina karsi kitlesel protestolar 10 haftayi geride birakti.

Adalet Bakani Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sinirlandiran, yarginin, hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan bir yasa planladiklarini duyurmustu.

Netanyahu basbakanligindaki koalisyon hükümetinin, yarginin bazi yetkilerini Meclise devretmeye yönelik hamleleri, Yüksek Mahkeme basta olmak üzere hükümet ile Israil yargi mekanizmasi arasinda gerilime yol açmisti.

Ülkedeki en yüksek yargi mercisi olarak görev yapan Israil Yüksek Mahkemesi, Meclisin çikardigi kanunlari, anayasa taslagi olarak kabul edilen "temel yasalara" aykirilik gerekçesiyle bozma yetkisine sahip.

Netanyahu hükümeti, açikladigi yargi düzenlemesinde, Yüksek Mahkemenin, Meclisin çikardigi kanunlari bozma yetkisinin elinden alinacagini belirtmisti.

Hükümetin yargi paketi içinde açikladigi maddeler, Israil içinde ve uluslararasi alanda yarginin yetkilerini kisitladigi gerekçesiyle yogun sekilde elestirilmisti.