Eski Avustralya Basbakani Keating, AUKUS anlasmasini "en kötü uluslararasi karar" olarak nitelediMehmet Alaca

Eski Avustralya Basbakani Keating, AUKUS anlasmasini "en kötü uluslararasi karar" olarak nitelediMehmet Alaca

ANKARA (AA) - Eski Avustralya Basbakani Paul Keating, ülkesi ile Ingiltere ve ABD arasinda imzalanan nükleer enerjiyle çalisan denizalti üretimi anlasmasi AUKUS'u, 1. Dünya Savasi'ndaki zorunlu askerlik kararindan bu yana bir Isçi Partisi hükümetince verilen "en kötü uluslararasi karar" olarak tanimladi.

ABC News'in haberine göre, Keating, Ulusal Basin Kulübüne hitaben yaptigi yazili açiklamada, 13 Mart'ta ABD'nin San Diego sehrinde duyurusu yapilan AUKUS anlasmasini sert dille elestirdi.

Keating, Basbakan Anthony Albanese'i, ABD'nin Çin'i çevreleme planlarinin parçasi olmakla suçlayarak, Çin'in ülkesi için tehdit olusturmadigini iddia etti.

Albanese, Savunma Bakani Richard Marles ve Disisleri Bakani Penny Wong dahil hükümetin üst düzey isimleri hakkinda sert degerlendirmede bulunan Keating, Marles ve Wong'u "basiretsiz bakanlar" olarak nitelendirdi.

Keating, "Nihayetinde bu projenin hükmünü tarih verecek. Ancak bunun hata oldugunu söyleyenler arasinda ismimin açikça yazilmasini istiyorum. 360 milyar dolara 8 denizalti alacagiz. Bu, tarihin en kötü anlasmasi olmali." ifadelerini kullandi.

Eski Avustralya Basbakani Keating, AUKUS'un, 1. Dünya Savasi'nda alinan zorunlu askerlik kararindan bu yana bir Isçi Partisi hükümetince alinan "en kötü uluslararasi karar" oldugu yönünde degerlendirmede bulundu.

- AUKUS anlasmasi

Avustralya, Ekim 2021'de ABD ve Ingiltere ile nükleer denizalti teknolojisi alaninda isbirligini öngören AUKUS anlasmasini imzalamisti.

3 ülkenin isimlerinin Ingilizcedeki kisaltmasindan olusan "AUKUS" adli güvenlik anlasmasi uyarinca Güney Avustralya eyaletinin baskenti Adelaide'deki tersanelerde, en az 8 nükleer enerjiyle çalisan denizalti insa edilecek.

Anlasma uyarinca Avustralya'nin sahip olacagi nükleer enerjili denizaltilar, Hint-Pasifik'te istikrari desteklemek ve anlasmaya taraf olan ülkelerin ortak degerleri ile çikarlarinin korunmasina katki sunmak için kullanilacak.

Hint-Pasifik bölgesinde, Çin'in büyüyen askeri varligina karsi yapildigi açiklanan AUKUS anlasmasina tepki gösteren Çin Disisleri Bakanligi Sözcüsü Cao Licien, "anlasmanin bölgesel baris ve istikrari ciddi sekilde baltalayacagi" elestirisinde bulunmustu.

AUKUS'un ardindan Avustralya, "nükleer güce ulasmadan önce nükleer denizaltilara kavusacak ilk ülke" olarak kayitlara geçecek.