Sismik izolatör ve kauçuktan tasiyici kolon üretimine tesvik arttiGöksel Yildirim- Vulkanize edilmis kauçuktan tasiyici kolonlar ve transmisyon kolonlari üretimine yönelik yatirimlar 5. bölge desteklerinden faydalanabilecek. Bu yatirimlar, 6. bölgede yer almalari halinde bulundugu bölge desteklerine tabi olacak - Depremden etkilenen illerde yapilmakta olan yatirimlar için düzenlenen yatirim tesvik belgelerinin süresi herhangi bir talep alinmaksizin 3 yil uzatilmis sayilacak

Sismik izolatör ve kauçuktan tasiyici kolon üretimine tesvik arttiGöksel Yildirim- Vulkanize edilmis kauçuktan tasiyici kolonlar ve transmisyon kolonlari üretimine yönelik yatirimlar 5. bölge desteklerinden faydalanabilecek. Bu yatirimlar, 6. bölgede yer almalari halinde bulundugu bölge desteklerine tabi olacak
- Depremden etkilenen illerde yapilmakta olan yatirimlar için düzenlenen yatirim tesvik belgelerinin süresi herhangi bir talep alinmaksizin 3 yil uzatilmis sayilacak

ANKARA (AA) - Sismik izolatör ve kauçuk kolon üretimine yönelik yatirimlar 5 ve 6. bölge yatirim tesvikleriyle desteklenecek.

Yatirimlarda Devlet Yardimlari Hakkinda Kararda Degisiklik Yapilmasina Dair Karar, Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girdi.

Buna göre, elektrik enerjisi üretimine yönelik yatirimlara yatirim yeri tahsis edilmeyecek.

"Vulkanize edilmis kauçuktan tasiyici kolonlar ve transmisyon kolonlari üretimine yönelik yatirimlar (depremde hasar önleyici sismik izolasyon cihazi, epoksi kapli öngerme halati ve benzeri)" 5. bölge desteklerinden faydalanabilecek. Bu yatirimlar, 6. bölgede yer almalari halinde bulundugu bölge desteklerine tabi olacak.

Daha önce söz konusu yatirim konulari bulundugu bölgede uygulanan bölgesel desteklerden yararlanabiliyordu.

Genel tesvik uygulamalari kapsaminda düzenlenen elektrik enerjisi üretimine yönelik yatirimlara ilave olarak "bölgesel tesvik uygulamalari kapsaminda desteklenen lisanssiz günes ve rüzgar enerjisinden elektrik enerjisi üretimine yönelik yatirimlarin" tamamlama vizesi, firmanin tesvik belgesine konu yatirima iliskin ilgili kurum tarafindan düzenlenen geçici kabul belgesinin tasdikli sureti ile asgari sabit yatirim tutarinin saglandigina iliskin tebligle belirlenen yeminli mali müsavir raporunu Bakanliga ibraz etmesi halinde yapilmis sayilacak.

6 Subat'tan önce müracaat edilen ve bu tarih itibariyla süresi devam eden Kahramanmaras merkezli depremlerden etkilenen Adana, Adiyaman, Diyarbakir, Elazig, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaras, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Sanliurfa illeri ile Sivas'in Gürün ilçesinde yapilmakta olan yatirimlar için düzenlenen yatirim tesvik belgelerinin süresi herhangi bir talep alinmaksizin 3 yil uzatilmis sayilacak.

Depremlerden etkilenen yerlerdeki yatirimlar için düzenlenen yatirim tesvik belgeleri ile 31 Aralik 2024'e kadar yapilacak müracaatlara istinaden bu illerde ve ilgili ilçede düzenlenecek yatirim tesvik belgeleri kapsaminda; yatirimlarin finansmani için kullanilan kredilere ve yapilan finansal kiralama borçlanmalarina iliskin geri ödeme yükümlülüklerinin, "3/2023 dönemi" vadesinden "3/2025 dönemi" vadesine kadar (belirtilen dönem vadeleri de dahil) yerine getirilememesi durumunda, faiz veya kar payi destegi ödemeleri açisindan geri ödeme yükümlülügünün yerine getirilmedigi yönünde islem tesis edilmeyecek. Geri ödemenin ödeme tarihlerinden sonra yerine getirilmesi durumunda ise yükümlülügün vadesinde yerine getirildigi kabul edilerek destek ödemesi yapilacak.

Ayrica, "Illerin Bölgesel Desteklerden Yararlanabilecek Sektörlerine Iliskin Sektör Numaralari" baslikli tablosunda Manisa, Kütahya, Afyonkarahisar, Kirsehir ve Sivas illerine karsilik gelen satirlara "derinin tabaklanmasi ve islenmesi" sektör kodu eklendi.