AUKUS anlasmasi liderleri ABD'de bir araya gelecekBüsra Selvi Ögütcen

AUKUS anlasmasi liderleri ABD'de bir araya gelecekBüsra Selvi Ögütcen

ANKARA (AA) - ABD Baskani Joe Biden, Avustralya Basbakani Anthony Albanese ve Ingiltere Basbakani Rishi Sunak, Avustralya'nin nükleer denizaltiya sahip olmasi ve bu alanda teknoloji paylasimini içeren AUKUS anlasmasiyla ilgili ABD'nin San Diego kentinde bir araya gelecek.

Avustralya'nin The New Daily gazetesinin haberine göre Albanese, Ingiliz mevkidasi Sunak ve ABD Baskani Biden ile görüsmek üzere California eyaletinin San Diego kentine gitti.

Albanese, gazetecilere yaptigi açiklamada, AUKUS savunma isbirligiyle ilgili ABD yerel saatiyle bu aksam açiklanacak planlarin, ülkesinin savunma politikalari açisindan "yeni bir dönemin baslangici" olacagini söyledi.

AUKUS liderleri, Albanese'in daha önce 13 Mart'ta yapilacagini duyurdugu toplantida bir araya gelecek.

AUKUS Zirvesi olarak da adlandirilan toplantida Avustralya'nin nükleer denizaltiya sahip olmasi ve nükleer denizaltilarda kullanilan teknolojinin paylasilmasini içeren AUKUS anlasmasiyla ilgili planlarin açiklanmasi bekleniyor.

Diger yandan Ingiltere Basbakani Sunak'in Twitter hesabindan yapilan paylasimda, "San Diego yolunda." ifadesi kullanildi.

AUKUS anlasmasi kapsaminda üretilecek nükleer enerjili denizaltilarin sematik çizim ve detaylarinin ABD'de yapilacak üçlü zirvede duyurulacagi açiklanmisti.

- AUKUS anlasmasi

Avustralya, Ekim 2021'de ABD ve Ingiltere ile nükleer denizalti teknolojisi alaninda isbirligini öngören AUKUS anlasmasini imzalamisti.

3 ülkenin isimlerinin Ingilizcedeki kisaltmasindan olusan "AUKUS" adli güvenlik anlasmasi uyarinca Güney Avustralya eyaletinin baskenti Adelaide'deki tersanelerde en az 8 nükleer enerjiyle çalisan denizalti insa edilecek.

Anlasma uyarinca, Avustralya'nin sahip olacagi nükleer enerjili denizaltilar, Hint-Pasifik'te istikrari desteklemek ve anlasmaya taraf olan ülkelerin ortak degerleri ile çikarlarinin korunmasina katki sunmak için kullanilacak.

Hint-Pasifik bölgesinde Çin'in büyüyen askeri varligina karsi yapildigi açiklanan AUKUS anlasmasina tepki gösteren Çin Disisleri Bakanligi Sözcüsü Cao Licien, "anlasmanin bölgesel baris ve istikrari ciddi sekilde baltalayacagi" elestirisinde bulunmustu.

AUKUS'un ardindan Avustralya, "nükleer güce" ulasmadan önce nükleer denizaltilara kavusacak ilk ülke olarak kayitlara geçecek.