Ukrayna, 2022'de dünyanin en büyük üçüncü silah ithalatçisi olduMuhammet Ikbal Arslan

Ukrayna, 2022'de dünyanin en büyük üçüncü silah ithalatçisi olduMuhammet Ikbal Arslan

CENEVRE (AA) - Ukrayna'nin, 2022 yilinda dünyanin en büyük üçüncü silah ithalatçisi oldugu bildirildi.

Stockholm Uluslararasi Baris Arastirmalari Enstitüsü'nün (SIPRI) küresel silah transferlerine iliskin raporuna göre, Rusya-Ukrayna savasi, ABD ve Avrupa'dan Kiev'e önemli miktarda askeri yardim akisina yol açti.

Bu durum Ukrayna'yi 2022'de dünyanin en büyük üçüncü silah ithalatçisi haline getirdi.

Ukrayna, 1991'de Sovyetler Birligi'nin çöküsü sirasinda bagimsizligini kazandi ve 2021'in sonuna kadar birçok büyük silah ithal etti. Ancak 24 Subat 2022'de Rusya'nin Ukrayna'ya yönelik baslattigi savas bu durumu belirgin sekilde degistirdi.

SIPRI Silah Transferleri Programi'nin kidemli arastirmacisi Pieter Wezeman, geçen yil küresel olarak silah transferlerinde azalma yasanmasina ragmen Rusya ile diger çogu Avrupa ülkeleri arasindaki gerilimler nedeniyle Avrupa'ya yapilan silah ithalatinin keskin bir sekilde arttigini belirtti.

Wezeman, Rusya'nin, Ukrayna'yi isgalinin ardindan Avrupa ülkelerinin daha fazla ve hizli silah ithal etmek istedigini kaydetti.

- Rusya'nin silah ihracati daha da daralacak

SIPRI, silah ihracatina uzun süredir ABD ve Rusya'nin hakim oldugunu ve bu iki ülkenin son otuz yilin en büyük iki silah ihracatçisi konumunda bulundugunu açikladi.

ABD ile Rusya arasinda fark önemli ölçüde açilirken, Rusya ile üçüncü en büyük silah tedarikçisi olan Fransa arasindaki fark daraldi.

SIPRI'ye göre, "Rusya'nin Ukrayna'yi isgali" nedeniyle kendi ordusuna silah tedarik etmeyi öncelemesi ve uygulanan ticari yaptirimlar neticesinde diger ülkelerden gelen düsük talepler Moskova'nin silah ihracatini daha da sinirlayacak.

SIPRI'nin verileri, ABD'nin silah ihracatinin 2013-2017 ve 2018-2022 dönemleri arasinda yüzde 14 arttigini ve 2018-2022'de küresel silah ihracatinin yüzde 40'ini Washington'in yaptigini gösteriyor.

Rusya'nin silah ihracati bu iki dönem arasinda yüzde 31 gerilerken, dünya silah ihracatindaki payi da yüzde 22'den yüzde 16'ya düstü.

Fransa'nin payi ise yüzde 7,1'den yüzde 11'e yükseldi.