TDT Genel Sekreteri Ömüraliyev Viyana'da temaslarda bulunduMuhammet Tarhan

TDT Genel Sekreteri Ömüraliyev Viyana'da temaslarda bulunduMuhammet Tarhan

ANKARA (AA) - Türk Devletleri Teskilati (TDT) Genel Sekreteri Büyükelçi Kubaniçbek Ömüraliyev, Avusturya'nin baskenti Viyana'da çesitli temaslarda bulundu.

TDT'den yapilan yazili açiklamaya göre, ziyaretinin baslangicinda TDT üye ve gözlemci devletlerinin Viyana büyükelçileri ve daimi temsilcileri ile Türkiye'nin Birlesmis Milletler (BM) Viyana Ofisi Daimi Temsilciligi ev sahipliginde bir araya gelen Ömüraliyev, daha sonra Avrupa Güvenlik ve Isbirligi Teskilati (AGIT) Genel Sekreteri Helga Maria Schmid ile AGIT Sekreteryasi'nda bir araya geldi.

Temaslari kapsaminda TDT üye devletlerinin Avusturya'da akredite büyükelçilikleri ile Viyana Diplomasi Akademisi tarafindan düzenlenen "Türk Devletleri Teskilatinin Ipek Yolu boyunca bölgesel isbirligini tesvik etme vizyonu" konulu halka açik konferans veren Ömüraliyev, teskilatin kurulus amaçlari, Türk devletleri arasinda çok tarafli kapsamli iliskilerin yani sira bölgesel isbirliginin gelistirilmesindeki rolüne, Türk Dünyasi 2040 Vizyonu'na ve TDT 2022-2026 Stratejisine degindi.

Öte yandan Ömüraliyev, Birlesmis Milletler Sinai Kalkinma Teskilati (UNIDO) Genel Direktörü Gerd Müller ile de görüstü.

Ömüraliyev ve Müller, iki kurum arasindaki iliskilerin daha da gelistirilmesi, sürdürülebilir ve kapsayici endüstriyel kalkinma, yenilenebilir enerji, iklim koruma, gida güvenligi alanlarinda yabanci yatirimi çekmek için somut projeler gelistirilmesine ve genç profesyoneller için bilisim teknolojileri ve dijitallesme egitimleri düzenlenmesine yönelik mutabakat zapti hazirlamak üzere ortak Çalisma Grubu kurulmasini kararlastirdi.

Viyana'da ayrica BM Viyana Ofisi Icra Direktörü ve BM Uyusturucu ve Suç Ofisi Genel Direktörü Ghada Fathi Waly ile bir araya gelen Ömüraliyev, TDT'nin faaliyetleri, Türk Dünyasi 2040 Vizyonu ve TDT 2022-2026 Stratejisi hakkinda bilgi verdi.

Ömüraliyev ve Waly, TDT üye devletlerinde uygulanacak ortak programlar ve projeler hazirlamak üzere ortak toplantilar düzenlenmesini kararlastirdi.

- UAEA ve AGIT ile temaslar

Diger yandan Genel Sekreter Ömüraliyev, Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansi (UAEA) Baskani Rafael Mariano Grossi ile de görüstü.

"Türk Dünyasi 2040 Vizyonu" ve "TDT 2022-2026 Stratejisi"ne deginen Genel Sekreter Ömüraliyev, Grossi'ye TDT Enerji Bakanlarinin Budapeste'de düzenlenen toplantisinin sonuçlari ve 2023-2027 için TDT Enerji Isbirligi Programi ve ilgili Eylem Plani hakkinda bilgi verdi.

Ikili, TDT ve UAEA Sekretaryalari arasinda TDT üye ülkelerinde uygulanacak ortak program ve projeler hazirlamak üzere bir toplanti düzenlenmesi konusunda mutabik kaldi.

AGIT Daimi Konseyi Dönem Baskani ve Kuzey Makedonya'nin AGIT Daimi Misyonu Baskani Büyükelçi Igor Djundev ile de görüsme gerçeklestiren Ömüraliyev, Kuzey Makedonya AGIT Dönem Baskanliginin öncelikleri ve AGIT çerçevesinde isbirligi imkanlari hakkinda görüs alisverisinde bulundu.