Tunus’ta 13 yildir ihtiyaç sahiplerine iftar sofrasi açan mahalleliden örnek ramazan dayanismasiMehmet Akif Turan- Ibni Sina Mahallesi sakini Said el-Murabit:- "Iftarimizda Cezayirli, Fasli, Libyali ögrencilerin yani sira Fildisi Sahili, Gana, Güney Afrika ve Sudan’dan göçmenler ve ögrenciler de yer aliyor"- Lokanta sahibi Ali el-Hedefi:- "Bu iftar sonrasi Tunus’un halk sofrasi. Partilerin ya da derneklerin hazirladigi bir sofra degil"

Tunus’ta 13 yildir ihtiyaç sahiplerine iftar sofrasi açan mahalleliden örnek ramazan dayanismasiMehmet Akif Turan- Ibni Sina Mahallesi sakini Said el-Murabit:- "Iftarimizda Cezayirli, Fasli, Libyali ögrencilerin yani sira Fildisi Sahili, Gana, Güney Afrika ve Sudan’dan göçmenler ve ögrenciler de yer aliyor"- Lokanta sahibi Ali el-Hedefi:- "Bu iftar sonrasi Tunus’un halk sofrasi. Partilerin ya da derneklerin hazirladigi bir sofra degil"

TUNUS (AA) - MEHMET AKIF TURAN - Tunus’ta baskentteki Ibni Sina Mahallesi sakinleri 13 yildir her ramazan ayinda ihtiyaç sahiplerine iftar sofrasi açiyor.

Tunus’un yoksul mahallelerinden Verdiyye, Muhammediyye ve Ibni Sina mahallelerinin kesistigi noktada bulunan esnaf lokantasiyla anlasan Ibni Sina Mahallesi sakinleri, lokantada hazirlanan yemeklerin yani sira kendi imkanlariyla hazirladiklari ramazan sofrasinda yüzlerce yoksul ve ögrenciye iftar veriyor.

Bu örnek ramazan dayanismasina öncülük eden mahalle sakini Said el-Murabit, AA muhabirine yaptigi açiklamada, 2010 sonunda patlak veren "Yasemin Devrimi" sirasinda bu gelenegi baslattiklarini söyledi.

Her yil ramazan ayinda verdikleri iftar için mahallelinin seferber oldugunu belirten Murabit, "Mahallemizde yasayan kadin, çoluk çocuk, ögrenci yani herkes sabahtan itibaren kurulacak iftar sofrasi için çalismaya basliyor. Ali beyin sahibi oldugu El-Hedefi Lokantasinda hazirlanan yemeklerin malzemelerini, ekmegi, suyu yani iftar için ne gerekiyorsa bütün ihtiyacimizi mahalleli olarak biz karisiyoruz." ifadelerini kullandi.

- Iftar sofrasi için mahalle dayanismasi

Iftar sofralarinin her yil büyüdügünü söyleyen Murabit, "Mahalle dayanismasi neticesinde baslattigimiz bu organizasyon toplumsal dayanismaya dönüstü. Kurdugumuz sofrada önceleri 150-200 kisi misafir ederken artik 2 bin kisiye iftar hazirlayacak duruma geldik." dedi.

Bu yil ramazan boyunca 60 bin kisilik iftar vermeye hazirlandiklarini vurgulayan Murabit, söyle devam etti:

"Ramazan ayi boyunca bölgemizde kimsenin aç kalmasini istemiyoruz. Iftar soframizin oldugu yerde 850 civarinda kisiyi misafir ediyoruz. Ayrica buraya gelemeyen aileler için hazirladigimiz yemekleri paketleyerek onlara ulastiriyoruz. Kimi de gelip kendi yemegini buradan alip evde yemeyi tercih ediyor. Bu sofranin hazirlanmasinda basta lokantamizin sahibi Ali Bey olmak üzere destek olan tüm Tunuslulara tesekkür ediyorum."

- Düzensiz göçmenler iftar sofrasinin düzenli misafirleri

Tunuslu hayirsever, Sahra Alti Afrika’dan Avrupa’ya geçme hayaliyle ülkelerine gelen ve burada uzun süre kalmak zorunda olan düzensiz göçmenleri de sofralarinda agirladiklarini vurguladi.

Murabit, "Iftarimizda Cezayirli, Fasli, Libyali ögrencilerin yani sira Fildisi Sahili, Gana, Güney Afrika ve Sudan’dan göçmenler ve ögrenciler de yer aliyor. Afrika kitasini sicak bir aile gibi toparlayan iftarimiz, lezzetli yemeklerin yer aldigi bir sevgi ortamina dönüsüyor." dedi.

Son zamanlarda ülkede göçmenlere karsi olumsuz açiklamalarin iftar sofralarini etkilemedigini belirten Murabit, "Bizim için degisen bir sey olmadi, her sene oldugu gibi bu sene de soframizda birçok göçmen iftar yapmaya geldi. Onlar bizim Rahman’dan gelen misafirlerimiz, onlara kucak açmaktan dolayi çok mutluyuz. Ramazandaki dayanismamiz diger aylara da yansiyor, mahalleli olarak herkes birbirinin dügününe destek verir, cenaze oldugunda ise herkes cenaze evine yardim etmek için seferber olur." ifadelerini kullandi.

- "Tunus’un halk sofrasi"

Iftar sofrasina iliskin degerlendirmede bulunan lokanta sahibi Ali el-Hedefi ise, "Bu iftar sonrasi Tunus’un halk sofrasi. Partilerin ya da derneklerin hazirladigi bir sofra degil. Para toplamiyoruz, herhangi bir banka hesabimiz yok, halk kendi imkanlariyla gelip burada dogrudan destek oluyor." diye konustu.

Hedefi, sofranin finans kaynagini “mahalle sakinleri toplulugu” olarak isimlendirdiklerini aktardi.

Tunuslu isletmeci, "Temel harcamalari mahalle sakinleri toplulugu karsiliyor, herkes kendi imkaninca nakdi destekte bulunuyor. Ayrica, sofraya ayni yardim olarak su, baharat, yogurt, yemek malzemesi gibi destekte bulunan mahalle sakinlerinin yani sira temel ve pahali ihtiyaçlardan et ve tavuk için maddi destek veren mahalleli bagisçilarimiz da var." dedi.

- "Yillardir buraya iftar yapmaya geliyorum"

Iftarini açmak için buraya gelen Fildisi Sahili'nden ögrenci Muhammed el-Emin Kuyati, mahalle sakinlerine ve bu organizasyona öncülük eden Murabit ve Hedefi'ye tesekkür etti.

Zeytune Üniversitesinde ögrenci oldugunu belirten Kuyati, "Ali ve arkadaslari bizi içtenlikle misafir ediyor. Zeytune Üniversitesinden birçok yabanci arkadasim buraya iftar yapmaya geliyor. Ayrica her gün Sahra Alti Afrika’dan ögrencileri ve göçmenleri burada iftar ederken görebilirsiniz. Yillardir buraya iftar yapmaya geliyorum, ramazan ayi disinda da Ali Bey ve arkadaslariyla iletisimimiz devam ediyor, bize her zaman destek oluyorlar." diye konustu.