Iran Cumhurbaskani Reisi, Kral Selman'in "Riyad'i ziyaret" davetine olumlu yanit verdiHaydar Sahin- Suudi Arabistan ve Iran, bir süre önce diplomatik iliskilerini yeniden baslatma karari almisti

Iran Cumhurbaskani Reisi, Kral Selman'in "Riyad'i ziyaret" davetine olumlu yanit verdiHaydar Sahin- Suudi Arabistan ve Iran, bir süre önce diplomatik iliskilerini yeniden baslatma karari almisti

TAHRAN (AA) - Iran Cumhurbaskani Ibrahim Reisi’nin, iki ülke arasinda diplomatik iliskileri yeniden baslatma kararinin ardindan, Suudi Arabistan Krali Selman bin Abdülaziz Al Suud'un davetine olumlu yanit verdigi belirtildi.

Iran’in yari resmi Mehr Haber Ajansina göre, Cumhurbaskani Yardimcisi Muhammed Muhbir, gündemdeki konularla ilgili açiklamalarda bulundu.

Ülkesinin Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleriyle iliskilerine deginen Muhbir, “Sayin Reisi'nin Cumhurbaskani olarak seçildigi ilk günden itibaren temel stratejisi, bölge ülkeleriyle iliskileri gelistirmek ve ilerletmek olmustur.” ifadelerini kullandi.

Krali Selman’in Iran Cumhurbaskani Reisi’yi Riyad’a davet ettigini hatirlatan Muhbir, “Kral Selman, Cumhurbaskani'ni davet etti ve bu davete olumlu yanit verildi. Insallah güzel seyler olacak.” dedi.

- Iran-Suudi Arabistan iliskileri

Suudi Arabistan'da 2 Ocak 2016'da aralarinda Sii din adami Nimr el-Nimr'in de bulundugu 47 kisinin "terör" suçlamasiyla idam edilmesi ve buna tepki gösteren Iranli yetkililerin açiklamalarinin ardindan Suudi Arabistan'in Tahran Büyükelçiligi ve Meshed kentindeki konsolosluk binalari, göstericiler tarafindan atese verilmisti.

Mart 2015'te baslayan Yemen'deki kriz nedeniyle zaten gergin olan iki ülke arasindaki diplomatik iliskiler, söz konusu gelismelerin ardindan tamamen kesilmisti.

Iran ve Suudi Arabistanli yetkililer, Nisan 2021'de Bagdat'ta dogrudan görüsmeler yapmak üzere bir araya gelmis ve bu görüsmeler daha sonra da devam etmisti.

Riyad ve Tahran yönetimi, son olarak Çin'in arabuluculugunda Pekin'de yürüttükleri görüsmelerin ardindan 10 Mart'ta diplomatik iliskilerini yeniden baslatma karari almisti.

Anlasma kapsaminda iki ülke disisleri bakanlarinin sürecin yürütülmesi ve ayrintilarin netlestirilmesi için yakin zamanda bir araya gelecegi aktarilmisti.

Iran Cumhurbaskanligi Ofisi Siyasi Islerden Sorumlu Yardimcisi Muhammed Cemsidi de 19 Mart'ta, Kral Selman'in, Reisi'ye bir mektup göndererek, Riyad'a davet ettigini belirtmisti.