Avustralya'da muhalefet, AUKUS'a destek olabileceklerini belirttiSaadet Firdevs Apari

Avustralya'da muhalefet, AUKUS'a destek olabileceklerini belirttiSaadet Firdevs Apari

ANKARA (AA) - Avustralya'da muhalefet lideri Peter Dutton, ülkenin nükleer denizaltiya sahip olmasi ve bu alanda teknoloji paylasimini içeren AUKUS anlasmasini finanse etmek için ihtiyaç duyacagi bütçe tasarruflarina destek olabileceklerini bildirdi.

ABC News'in haberine göre, Dutton, bir röportajda, muhalefetin, hükümetin ulusal çikarlar için bütçe tasarrufu yapmasina yardimci olmaya hazir olup olmadigi sorusu üzerine, hazir olduklarini ifade etti.

Dutton, "Hükümete destek saglayabilecegimiz farkli yollar varsa bunu yapmaktan mutluluk duyariz." dedi.

Odaklanilmasi gereken en önemli seyin 4 yil boyunca AUKUS projesi için fon saglamak oldugunu vurgulayan Dutton, "Hükümeti, söz konusu para konusunda seffaf ve Avustralya halkina karsi dürüst olmaya tesvik ediyoruz, çünkü bu, maliyetli bir süreç." degerlendirmesinde bulundu.

- AUKUS anlasmasi

Avustralya, Ekim 2021'de ABD ve Ingiltere ile nükleer denizalti teknolojisi alaninda isbirligini öngören AUKUS anlasmasini imzalamisti.

Üç ülkenin isimlerinin Ingilizcedeki kisaltmasindan olusan "AUKUS" adli güvenlik anlasmasi uyarinca, Güney Avustralya eyaletinin baskenti Adelaide'deki tersanelerde, en az 8 nükleer enerjiyle çalisan denizalti insa edilecek.

Anlasma uyarinca Avustralya'nin sahip olacagi nükleer enerjili denizaltilar, Hint-Pasifik'te istikrari desteklemek ve anlasmaya taraf olan ülkelerin ortak degerleri ile çikarlarinin korunmasina katki sunmak için kullanilacak.

Hint-Pasifik bölgesinde, Çin'in büyüyen askeri varligina karsi yapildigi açiklanan AUKUS anlasmasina tepki gösteren Çin Disisleri Bakanligi Sözcüsü Cao Licien, "anlasmanin bölgesel baris ve istikrari ciddi sekilde baltalayacagi" elestirisinde bulunmustu.

AUKUS'un ardindan Avustralya, "nükleer güce ulasmadan önce nükleer denizaltilara kavusacak ilk ülke" olarak kayitlara geçecek.