BM Suriye Temsilcisi Pedersen: "Kapsamli bir siyasi çözüm olmazsa Suriyelilerin acisi sürecek"Muhammet Ikbal Arslan

BM Suriye Temsilcisi Pedersen: "Kapsamli bir siyasi çözüm olmazsa Suriyelilerin acisi sürecek"Muhammet Ikbal Arslan

CENEVRE (AA) - Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Suriye'de kapsamli bir siyasi çözüm olmadigi takdirde Suriyelilerin acisinin sürecegini belirtti.

Pedersen, Suriye'deki iç savasin 13. yilina girmesi dolayisiyla yazili açiklama yapti. Suriye'deki savas 13. yilina girerken, kaybedilen sayisiz cani derin bir pismanlikla hatirladiklarini vurgulayan Pedersen, özellikle zorla yerinden edilenler, keyfi olarak gözaltinda tutulanlar ile kaybolan on binlerce kisinin maruz kaldigi taciz ve izdirabi hatirladiklarini kaydetti.

Pedersen, "Suriye'deki durum savunulamaz ve ayni sekilde devam etmesi insanliga ve mantiga aykiridir. Yikici depremlere yanit verme konusunda karsilasilan zorluklar, statükonun sürdürülemez ve savunulamaz oldugunun kesin bir hatirlaticisiydi." ifadelerini kullanarak Türkiye'de meydana gelen ve Suriye'nin bazi bölgelerini de etkileyen depremlerin ardindan yardim çabalarini siyaset alanindan çikarmanin kolektif bir insani zorunluluk oldugunu vurguladi.

- "Toplu çabalarimizi, sadece insani yardimlarla sinirlayamayiz"

Pedersen, "Toplu çabalarimizi, sadece insani yardimlarla sinirlayamayiz. Suriye, harap olmus, bölünmüs ve yoksullastirilmistir ve aktif bir çatisma halindedir. Suriye'nin egemenligi, bagimsizligi ve toprak bütünlügü tehlikeye atilmis durumdadir. Bu problemleri çözecek, Suriye'nin egemenligini, toprak bütünlügünü yeniden tesis edecek, Suriye halkinin onurlu bir sekilde yasamasini ve kendi gelecegini çizmesini saglayacak kapsamli bir siyasi çözüm olmazsa, Suriyelilerin acisi sürecek." ifadelerine yer verdi.

Depremlerin bir dönüm noktasi olabileceginin de altini çizen Pedersen, son haftalarda, her taraftan geçici de olsa önceki pozisyonlarin ötesine geçen insani adimlara tanik olduklarina isaret etti. Pedersen, ileriye dönük bir yol bulunmasi için ayni mantigin siyasi cephede de uygulandigini görmeleri gerektigini belirtti.

Pedersen, Suriye'de, adim adim güven artirici önlemleri tesis etmek, anayasal yolu devam ettirmek ve önemli ölçüde ilerletmek, tutuklular, kaçirilanlar ve kayip kisiler hakkinda somut adimlar atmak, ülke çapinda bir ateskese dogru sahada sükuneti sürdürmek ve siyasi çözümü öngören Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 2254 sayili kararini uygulamak için daha genis bir sürecin ilerlemesi gerektiginin de altini çizdi.