Cumhurbaskani Erdogan, Bandirma Bor Karbür Üretim Tesisi Açilis Töreni'nde konustu: (2)Selma Kasap,Ali Kemal Akan- "Projedeki personelimizin, depremzedelerin yardimina kosmasi sebebiyle yasanan gecikmeye ragmen Karadeniz gazini yakinda milli sisteme bagliyoruz" - "(Bandirma Bor Karbür Tesisi) Buradan elde ettigimiz tecrübeyle Kütahya Emet'te 5 bin ton üretim kapasiteli yeni bir bor karbür tesisi daha kuracagiz" - "Türkiye Yüzyili Vizyonumuzla aramiza hiç kimsenin, hiçbir engelin, hiçbir siyaset

Cumhurbaskani Erdogan, Bandirma Bor Karbür Üretim Tesisi Açilis Töreni'nde konustu: (2)Selma Kasap,Ali Kemal Akan- "Projedeki personelimizin, depremzedelerin yardimina kosmasi sebebiyle yasanan gecikmeye ragmen Karadeniz gazini yakinda milli sisteme bagliyoruz"
- "(Bandirma Bor Karbür Tesisi) Buradan elde ettigimiz tecrübeyle Kütahya Emet'te 5 bin ton üretim kapasiteli yeni bir bor karbür tesisi daha kuracagiz"
- "Türkiye Yüzyili Vizyonumuzla aramiza hiç kimsenin, hiçbir engelin, hiçbir siyaset

BALIKESIR (AA) - Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Projedeki personelimizin, depremzedelerin yardimina kosmasi sebebiyle yasanan gecikmeye ragmen Karadeniz gazini yakinda milli sisteme bagliyoruz." dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, Bandirma Bor Karbür Üretim Tesisi Açilis Töreni'nde yaptigi konusmada, insanlarin yaralarini sararken umutlarini güçlendirdiklerini, hayata baglanmalarini temine çalistiklarini ifade etti.

Sanayicisiyle, esnafiyla, isletmecisiyle, çiftçisiyle deprem bölgesindeki üreticileri destekleyerek istihdami canlandirdiklarini anlatan Erdogan, "Yasanan sarsintilarin yol açtigi huzursuzluk yüzünden baska yerlere giden insanlarimiz, yavas yavas sehirlerine dönüyor. Milletçe yürek yürege, kol kola vererek Allah'in izniyle bu felaketin izlerini de silecegiz." diye konustu.

Deprem bölgelerinde vatandaslardan 1 yil izin istedigini dile getiren Erdogan, söyle devam etti:

"Bize 1 yil müsaade edin, insallah biz 1 yil içerisinde kalici konutlari da bitirecegiz. Çadir kentten konteyner kentlere ve bu konteyner kentlerle birlikte bir taraftan da dikkat ederseniz prefabrik kentler yapiyoruz. Üç ayri çesit... Derdimiz ne? Derdimiz vatandaslarimizi açikta birakmayalim. Dolastigimiz bu deprem kentlerinde elhamdülillah vatandaslarimin su ifadeleri sorumlulugumuzu artiriyor: 'Baba bizi bunlara birakma.' Mümkün mü? Biz bunlarin ne yapacagini zaten gayet iyi biliyoruz. Bunlara benim vatandasim, benim insanim birakilabilir mi ya? Bunlarin derdi baska. Biz can derdindeyiz, onlar mal derdinde. Onun için de sag olsun bütün bakan arkadaslarim, milletvekili arkadaslarim, valilerim, bütün STK'lerimiz, hepsi su deprem bölgelerinde her gün sabahtan aksama 7/24 çalistilar, çalisiyorlar. Bizler de Cumhur Ittifaki olarak gerek sahsim, gerekse Devlet Bey, birlikte bölgeyi dolastik, dolasiyoruz, dolasacagiz. Konutlariyla, is yerleriyle, altyapisiyla, üstyapisiyla, yeni, güvenli, huzurlu yerlesim yerleri kurarak, sehirlerimizin tarihi ve kültürel zenginliklerini ihya ederek Türkiye Yüzyili'na dogru yürümeyi sürdürecegiz.

Iste bunlar, onlarla ugrasirken bakin biz neyle ugrasiyoruz. Biz de iste bor madeniyle alakali, onun çesitlendirilmesinde bor karbürü, bugün bu tesisi, bu dev tesisi açiyoruz. Aramizdaki fark bu. Bütün bunlari basarana kadar bize durmak, dinlenmek, baska yöne bakmak haramdir."

- "Togg teslimatlarini ay sonundan itibaren peyderpey gerçeklestirecegiz"

Cumhurbaskani Erdogan, Türkiye'nin bir kisminda yasanan sikintinin çözümü için ülkenin tamaminin yatirimiyla, istihdamiyla, üretimiyle ayakta kalmasi, güçlü olmasinin sart oldugunu vurgulayarak, bunun için deprem bölgesindeki sehirleri ayaga kaldirirken ülkeyi hedeflerine yaklastiracak diger projeleri de ihmal etmediklerini söyledi.

Milletin 60 yillik hayali Türkiye'nin otomobilinin bunlardan biri olduguna isaret eden Erdogan, geçen günlerde Togg'un ön siparislerinin alinmaya baslandigini, çok kisa sürede de rekor talep oranina ulasildigini belirterek, "Ay sonundan itibaren teslimatlari peyderpey gerçeklestirecegiz." dedi.

- "Bunlara bu firsati ben inaniyorum ki 14 Mayis'ta benim vatandasim vermeyecek"

Erdogan, bor karbür üretim tesisinin de bir baska proje oldugunu ifade ederek, "Buradan elde ettigimiz tecrübeyle Kütahya Emet'te 5 bin ton üretim kapasiteli yeni bir bor karbür tesisi daha kuracagiz. Durmak yok, yola devam." diye konustu.

Karadeniz'de kesfettikleri gazi milletin hizmetine sunma çabasinda olduklarini belirten Erdogan, söyle konustu:

"Projedeki personelimizin depremzedelerimizin yardimina kosmasi sebebiyle yasanan birkaç haftalik gecikmeye ragmen Karadeniz gazini yakinda milli sisteme bagliyoruz. Dogal gaz boru hatlarimizi gelistirme, dogal gaz depolama tesislerimiz bunlardan biridir. Ülkemizi tasimasi, ticareti ve üretimiyle bir dogal gaz merkezi yapma yolunda hizla ilerliyoruz. Önümüzdeki aylarda ilk ünitesini devreye alacagimiz Akkuyu Nükleer Güç Santralimiz bunlardan biridir. Tüm üniteleri devreye girdiginde bu nükleer santral, ülkemizin kesintisiz ve dengeli elektrik üretiminde önemli bir role sahip olacaktir. Ana muhalefet, yanindakilerle beraber Akkuyu Nükleer Santrali'ni gezmek istiyor. Arkadaslara 'Buyurun gezdirin.' diyorum. Gidiyorlar, geziyorlar, 'Muhtesem bir eser.' diyorlar. Dönüp geldikten sonra da 'Yaptirmayacagiz.' diyorlar. Ya bu ne mantiktir? Bu ne kafadir? Bu ne anlayistir? Dünya, enerjide 'Yesil enerjiye nasil ulasacagiz?' diye bunun mücadelesini verirken biz yesil enerji noktasinda özellikle gerek dogal gaz gerekse Akkuyu Nükleer Enerji, bütün bunlarla yesil enerji noktasinda adimlar atiyoruz. Bunlar ise 'Hayir yaptirmayacagiz.' diyorlar. Ben milletime sikayet ediyorum. Sevgili halkim, sevgili vatandasim, iste bu ana muhalefet ve yanindakiler, bu ülkede yarin inanin eger elektrikler bir zamanlar bunlarin iktidarlarinda nasil kesiliyorsa, nasil enerjiye hep muhtaç kalmissak gene bu noktaya düseriz. Bunlara bu firsati ben inaniyorum ki 14 Mayis'ta benim vatandasim vermeyecek.

Iste buyurun. Dünyanin en yüksek barajlarindan Yusufeli, bunlardan biridir. Yusufeli Baraji bir yesil enerjidir, bir hidroelektrik santraldir ama bütün bunlarla beraber ayni zamanda bu baraj, sulamada da istenildigi sekilde kullanilacak bir imkandir."

- "Yenilenebilir enerji kaynaklarimizi hizla gelistirme çabalarimiz artarak devam ediyor"

Erdogan, ülkenin su kaynaklarinin önemli bir kismini son 20 yilda devreye alarak bu alandaki potansiyeli hakkiyla kullanabilir hale geldiklerini vurguladi.

Günes ve rüzgar enerjisinde çok iyi bir yerde bulunuldugunu ifade eden Erdogan, "GES, RES, bütün bunlarla beraber dünyada artik parmakla gösterilen bir ülke konumundayiz. Yenilenebilir enerji kaynaklarimizi hizla gelistirme çabalarimiz artarak devam ediyor. Bu konuda katettigimiz mesafenin en güzel örnegi, ülkemizin yenilenebilir enerjide dünyanin ilk 10 ülkesi arasina girmeye hazirlanmasidir." diye konustu.

Savunma sanayisinde yakalanan ivmenin bunlardan biri olduguna dikkati çeken Erdogan, "Artik Türkiye, dünyanin önde gelen savunma sanayi tedarikçileri arasina girdi." dedi.

Erdogan, göreve geldiklerinde savunma sanayisinde yerli ve milli potansiyelin yüzde 20 oldugunu belirterek, sunlari dile getirdi:

"Simdi yüzde 80, nereden nereye. Insallah yakinda hep birlikte sahitlik edecegimiz yeni gelismeler, yeni müjdelerle bu konumumuzu daha da pekistirecegiz. Bu örnekleri üretimin her alanina tesmil etmek mümkündür. Hiçbir kaybin, hiçbir tuzagin bizi yolumuzdan alikoymasina izin vermeden devletiyle, milletiyle, dostlarimizla tek yürek, tek bilek olarak yolumuza kararlilikla devam edecegiz. Baskalari ne yaparsa yapsin. Hangi siyasi hesaplar pesinde kosarsa kossun, biz Hakk'in rizasi için, halkin rizasi için halkimiza askla hizmet etmeyi sürdürecegiz. Inançla, sabirla, dirayetle çalisarak milletimize ne söz verdiysek Allah'in izniyle hepsini Cumhur Ittifaki olarak tek tek hayata geçirecegiz. Türkiye Yüzyili Vizyonumuzla aramiza hiç kimsenin, hiçbir engelin, hiçbir siyaset mühendisligi projesinin girmesine müsaade etmeyecegiz. Rabb'im, yar ve yardimcimiz olsun. Rabb'im yolumuzu, bahtimizi açik etsin diye dua ediyorum."

Cumhurbaskani Erdogan, bu duygularla Bandirma Bor Karbür Üretim Tesisi'nin sehre, ülkeye ve sektöre hayirli olmasini diledi, emegi geçenleri tebrik etti.

- Notlar

Tören alaninin girisinde Nigde Bolkar Daglari'nda bulunan ve 3 bin yillik oldugu tahmin edilen, Geç Hitit dönemine ait, dünyada bilinen ilk maden ruhsati replikasina yer verildi. Ayrica kurulan stantlarda Anadolu’nun madencilik tarihi anlatildi, bor cevheri ile bordan elde edilen ürünlerin tanitimi yapildi.

Cumhurbaskani Erdogan’a, tören alanina gelisinde Eti Maden Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Baskani Serkan Keleser, tesis ve ürünlerle ilgili bilgi verdi.

Cumhurbaskani Erdogan, Türkiye Yüzyili temali, "Cevherden mücevhere Eti Bor Karbür Tesisimiz üretime basliyor" ve “Yarin degil, hemen simdi” sloganlarinin yansitildigi kürsüde konusma yapti.

Programin açilisinda tesisin tanitim filminin yani sira "Vatan" temali video gösterimi de gerçeklestirildi.

Video gösteriminin ardindan madenciler, Türk bayragi ve "Türkiye Yüzyili" yazili bayragi sahneye tasidi.

Erdogan, konusmasinin ardindan Bor Karbür Üretim Tesisi'nde bulunan Eti Maden Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Baskani Keleser ve beraberindekilere canli baglanarak üretimi baslatti.

Cumhurbaskani Erdogan, tesisin ülke ve millete hayirli olmasini dileyerek, "Bundan sonra dünyada bir numara olarak yarisa devam." ifadesini kullandi.

Erdogan, kendisine bor cevheri ile bor karbür mücevheri takdim eden Yahya ve Ayse adli çocuklarla sohbet etti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez de Cumhurbaskani Erdogan’a bordan imal edilmis çesitli ürünler ile Eti Maden çalisanlarinca yapilan kendisine ait portreyi takdim etti.

Cumhurbaskani Erdogan, Bandirma Bor Karbür Üretim Tesisi açilisini protokol üyeleriyle gerçeklestirdi.

Törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, Balikesir Valisi Hasan Sildak, AK Parti Genel Baskanvekili Binali Yildirim, AK Parti Genel Baskan Yardimcilari Ömer Çelik, Ali Ihsan Yavuz, Vedat Demiröz ve Belgin Uygur, AK Parti Grup Baskanvekili Muhammet Emin Akbasoglu, Balikesir Büyüksehir Belediye Baskani Yücel Yilmaz, milletvekilleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi çalisanlari ile çok sayida davetli ve vatandaslar katildi.

(Bitti)