Filipinler, 2026'da ASEAN dönem baskanligina talip Dildar Baykan Atalay

Filipinler, 2026'da ASEAN dönem baskanligina talip Dildar Baykan Atalay

ANKARA (AA) - Filipinler Devlet Baskani Ferdinand Marcos Jr , ülkesinin 2026'da Güneydogu Asya Uluslar Birliginin (ASEAN) dönem baskani ve zirvenin ev sahibi olmak için hazir oldugunu bildirdi.

Marcos, Endonezya'nin dönem baskanliginda Cakarta'da düzenlenen ASEAN 43. Zirvesi açilisinda yaptigi konusmada, normal sartlarda 2026 dönem baskanliginin Myanmar'da oldugunu belirterek "Filipinler'in 2026 ASEAN dönem baskanligini üstlenmek için hazir oldugunu bildirmekten gurur duyarim." ifadesini kullandi.

Marcos, ASEAN'in merkeziyetçi politikasini sürdürmek için isbirliklerini sürdüreceklerini kaydetti.

- Enver'den ekonomik entegrasyon çagrisi

Öte yandan Bernama'nin haberine göre, açilis oturumunda, Malezya Basbakani Enver Ibrahim de bir konusma yapti.

Konusmasinda, ASEAN ülkelerinin ekonomisinin Asya ekonomisinin yüzde 22,3'ünü olusturdugunu belirten Enver, bu oranin artirilmasi gerektigine isaret etti.

Enver, ekonomik entegrasyonun artirilmasi için daha çok stratejik ayarlamalar yapilmasi gerektigini belirterek üye ülkelerin sermaye, vasifli is gücü ve teknoloji paylasimini artirmasi gerektigini vurguladi.

ASEAN Zirvesi, Endonezya'nin baskenti Cakarta'da 5-7 Eylül'de düzenleniyor.

Üye ülkelerin ekonomik entegrasyon ve bölgesel sorunlari ele alacagi ana zirve kapsaminda 26. Çin-ASEAN Zirvesi, Çin, Japonya ve Güney Kore'nin dahil oldugu 26. ASEAN+3 Zirvesi, 18. Dogu Asya Zirvesi ve ASEAN Hint-Pasifik Forumu da gerçeklestirilecek.