Milli Egitim Bakani Tekin, AA Editör Masasi'na konuk oldu: (5)Burcu Çalik Göçümlü,Selma Kasap- "(Deprem bölgesinde) Güçlendirme ve onarim çalismalari yaptigimiz okullar oldu, 48 bin dersligi elden geçirip egitim ögretime hazir hale getirdik" - "Toplam 11 bin 76 konteyner, ögretmenlerimizin konaklamasi için tahsis edildi" - "Devlet Parasiz Yatililik ve Bursluluk Sinavi kapsaminda deprem bölgesindeki iller için toplam 30 bin ilave kontenjan saglandi"

Milli Egitim Bakani Tekin, AA Editör Masasi'na konuk oldu: (5)Burcu Çalik Göçümlü,Selma Kasap- "(Deprem bölgesinde) Güçlendirme ve onarim çalismalari yaptigimiz okullar oldu, 48 bin dersligi elden geçirip egitim ögretime hazir hale getirdik"
- "Toplam 11 bin 76 konteyner, ögretmenlerimizin konaklamasi için tahsis edildi"
- "Devlet Parasiz Yatililik ve Bursluluk Sinavi kapsaminda deprem bölgesindeki iller için toplam 30 bin ilave kontenjan saglandi"

ANKARA (AA) - Milli Egitim Bakani Yusuf Tekin, deprem bölgesinde yürütülen güçlendirme ve onarim çalismalariyla toplam 48 bin dersligin egitim ögretime hazir hale getirildigini, ayrica 11 bin konteynerin de bölgedeki ögretmenlerin konaklamasi için tahsis edildigini bildirdi.

Bakan Tekin, AAtölye'deki Anadolu Ajansi (AA) Editör Masasi'na konuk olarak, yeni egitim ögretim yilina iliskin sorulari yanitladi ve degerlendirmede bulundu.

"Deprem bölgesindeki egitim ögretim yili hazirliklari hangi asamada? 11 Eylül'de egitim ögretim sorunsuz baslayacak mi? Ögretmenlerin barinma sorunu çözüldü mü? Depremden en çok etkilenen il ve ilçelerde ögretmenlerin yer degisikligi taleplerine iliskin ikinci bir düzenleme yaptiniz, tüm bu düzenleme ile hedefleriniz nelerdir?" seklinde soru üzerine Tekin, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in deprem bölgesindeki çalismalarla ilgili talimatlarini animsatti.

Bu çerçevede deprem bölgesindeki bütün illere gittiklerini, Bakanlik merkez teskilatinda "acil müdahale ekibi" olusturuldugunu ve deprem bölgesindeki her ilin bu ekibin içindeki görevlilere zimmetlendigini anlatan Tekin, "Ekiplerimiz valilerimiz ve il milli egitim müdürlerimizle koordineli bir biçimde süreci yürüttüler. Deprem bölgesindeki illerimiz için geçerli olmak üzere bu kadar kisa süre içerisinde 2 bin 571 derslik 11 Eylül itibariyla ilk defa hizmete açilmis olacak. Bunlarin bir kismi prefabrik bir kismi çelik konstrüksiyon yapilar." ifadesini kullandi.

Bakan Tekin, baska tür tedbirlerle hizlica çözülemeyecek noktalarda bu tip derslik yapilarinin faaliyete alindigini vurgulayarak, "Bunun disinda güçlendirme ve onarim çalismalari yaptigimiz okullar oldu. Bu kapsamda 48 bin dersligi elden geçirip egitim ögretime hazir hale getirdik. Dersliklerimizin, okullarimizin büyük çogunlugu 2002 sonrasi deprem mevzuatina uygun hazirlandigi için okullarimizda oransal olarak ciddi bir problem yoktu. Bu nedenle kendi tedbirlerimizi aldik." diye konustu.

- "Ögrencilerimizi kayit ettigimiz okullara tasiyacagiz"

Yeni derslik yapilamayan alanlarda farkli tedbirlerin devreye alindigini aktaran Tekin, ikili egitimin bunlardan biri olduguna isaret etti.

Bakan Tekin, ikili egitim uygulanacak ögrencilere bakanlikça okula tasima desteginin verilecegini, mevzuatin buna göre düzenlendigini belirterek, "Eski mevzuata göre, belediye sinirlari içerisinde tasima yapilmiyordu ama simdi nerede olursa olsun ögrencilerimizi kayit ettigimiz okullara tasimayi taahhüt etmis oluyoruz. Il müdürlüklerimiz bununla ilgili tasima süreçlerini baslattilar." dedi.

- Deprem bölgesindeki ögretmenlerin konaklamasi için 11 bin konteyner tahsis edildi

Milli Egitim Bakani Tekin, depremden etkilenen 11 ilde yaklasik 210 bin ögretmenin bulunduguna, bu ögretmenlerin bir kisminin yeni atananlar bir kisminin ise depremden önce de bu bölgelerde görev yapanlardan olustuguna dikkati çekerek, sözlerini söyle sürdürdü:

"Il milli egitim müdürlerini topladik ve kendilerinden yeni atanan ya da eski ögretmen tamamiyla telefonla irtibat kurarak, konaklama ihtiyaci olup olmadiginin belirlenmesini rica ettim. Bu çerçevede il milli egitim müdürlüklerimiz 210 bin ögretmenimizle tek tek irtibata geçti, ailesinde kaç kisi olduklari gibi durumlari belirlendi. Içisleri Bakanligimiz ve AFAD'in koordinesinde 11 bin konteyner tahsis edildi. Biz bu konteynerleri okullarimiz, tasima bölgeleri gibi uygun alanlarda olusturduk. Toplam 11 bin 76 konteyner sadece ögretmenlerimizin konaklamasi için tahsis edildi. Ögretmen arkadaslarimizin bu anlamda bir sikintisi yok."

- "Okullar açildiktan sonra zorunlu telafi programlari uygulanacak"

Deprem bölgesinde yaz aylarinda hayat boyu ögrenme kapsaminda 53 bin 920 kurs açildigini ve bu kurslardan zor süreçler geçiren yetiskinlerin yararlandigini anlatan Tekin, toplam 745 bin 866 kursiyerin bu kurslara katildigini söyledi.

Cumhurbaskani Erdogan'in esi Emine Erdogan öncülügünde bu kurslarda kursiyerlerin ürettigi ürünlerin hayirseverlere satisi ve buradan elde edilen gelirin de deprem bölgesinde kullanilmasina iliskin bir proje de baslatildigini animsatan Tekin, söyle devam etti:

"Ögrencilere yönelik olarak da yaz aylarinda telafi programlari açmistik, bunlar istege bagliydi. Simdi okullar açildiktan sonra 11 Eylül'den 4 Ekim'e kadar bu kez zorunlu telafi programlari uygulanacak. Her ögrencimize seviyesine göre destek saglamis oluyoruz.

Ayrica Devlet Parasiz Yatililik ve Bursluluk Sinavi kapsaminda deprem bölgesindeki iller için toplam 30 bin ilave kontenjan saglandi. Bu da çok önemli. Bir de özellikle ortaokuldan liseye geçen çocuklarimiz hakli olarak 'Haziran ayindaki sinava o psikolojik ortamda nasil hazirlanacagiz' serzenisinde bulundu. Yas itibariyla 8'inci siniftaki bir ögrenciden bahsediyoruz... O psikolojik ortamda hazirlanamayacaklarini düsündügümüz için bu çocuklarimiza söyle bir ayricalik tanidik, Türkiye genelinde, nerede olursa olsun, sinavla ögrenci alan her okulda en az ikiser kontenjan olusturduk. Dolayisiyla yaklasik 13 bin ilave kontenjan olusturulmus oldu. Yani sadece 5 il, 2 ilçedeki ögrencilerin müracaat ettigi, sadece kendi aralarinda yaristigi bir süreç oldu. Bu sadece bir yila mahsustu, bunu yaparken de o okulu dogal olarak tercih edecek bir ögrencinin hakkini da gasbetmeden sadece subeye ilave 2 kontenjan tanimlamis olduk."

- "Deprem bölgesindeki egitim ögretim süreci saglikli bir sekilde baslayacak"

Bakan Yusuf Tekin, deprem bölgesindeki çocuklarin gittikleri okullarin bulundugu illerdeki pansiyon, barinma hizmetlerini de üstlendiklerini, ögretmen ve ögrenciler için psikososyal destek programlari açtiklarini, 3 bine yakin ögretmenin bu programlarda görev aldigini ifade etti.

Tekin, "Sunu rahatlikla söyleyebilirim, 11 Eylül günü itibariyla deprem felaketini yasamis bölgedeki egitim ögretim süreci insallah saglikli bir sekilde baslayacak. Sayin Cumhurbaskanimizin talimatlariyla orada hizli bir sekilde derslik ihtiyacimizi giderecegiz. Yani zorunluluklar geregi ikili veya benzeri yöntemlerle çözdügümüz ihtiyaci giderecegiz. Kendimize söyle bir takvim olusturduk, bir kisim derslikleri 11 Eylül itibariyla bitirmis olacagiz, bir kisim derslikleri subat yariyili basladiginda hizmete açacagiz, bir kisim derslikleri de önümüzdeki eylül ayina yetistirecek sekilde bir hazirlik içerisindeyiz." ifadelerini kullandi.

- "Hep beraber toplumsal bir egitim seferberligi arzu ediyorum"

Tekin, Türkiye milli egitim sisteminin en büyük probleminin ne oldugu ve sistemde "reform" ihtiyacina gerek görüp görmedigine iliskin soru üzerine, Türkiye'de çok fazla dejenere oldugunu düsündügü reform kavramini çok fazla kullanmamaya özen gösterdigini anlatti.

Reform yerine egitim sistemindeki rutin problemlerin çözümünün ve yeni gelismelere göre adimlar atilmasinin daha dogru bir çözüm olduguna inandigini dile getiren Tekin, bunlar hayata geçirildiginde "reform" ile tarif edilen hedeflere ulasilacagini ifade etti.

Tekin, Milli Egitim Bakanliginin çagin gereksinimlerine uygun sekilde hizli hareket etme kapasitesini gelistirmesi gerektigine isaret ederek, "Bakanligi daha dinamik hale getirirsek ve sahayla entegrasyonunu saglarsak çok büyük mesafe katetmis olacagiz." dedi.

Göreve gelmesinin hemen akabinde birim amiri genel müdürlere 6 soru yönelttigini, bu sorularin özünü bakanliktaki birimlerin birbirinden haberdar olup olmadiginin olusturdugunu anlatan Tekin, bu durum hayata geçirildiginde basarinin gelecegini vurguladi.

Bakan Tekin, "Hayalim, idealim; kisa süre içerisinde Milli Egitim Bakanligi merkez teskilatini sahadan, ögretmenden beslenen, ögretmeni önemseyen ve ona göre kendini revize eden dinamik bir bürokratik yapiya kavusturmak. Su ana kadar yaptigimiz seyler de bu yönde." degerlendirmesinde bulundu.

Sahadan gelen verilerin bir havuza aktarilmasi ve hizli hareket edilmesi yönünde çalismalar yürüttüklerini dile getiren Tekin, çok büyük kitleyi ilgilendiren kararlarin hayata geçirilmesinde gecikmenin büyük bir faturaya mal olabilecegini vurguladi ve bu tikanmalar çözüldügünde sorunlarin da hizli sekilde çözüme kavusacagini söyledi.

-"Toplumsal bir egitim seferberligi arzu ediyorum"

Ögretmen ve ögrencilere yeni egitim ögretim yilinin baslayacagi 11 Eylül'e iliskin mesajinin sorulmasi üzerine Tekin, ögretmen meslektaslarinin bakanlik ekibinin bir parçasi oldugunu vurgulayarak, "Ne yapacaksak hep beraber yapacagiz." dedi.

Tekin, velilerin kimi zaman ögretmenden anne baba, agabey ya da abla olma yönünde toplumsal taleplerde bulundugunu dile getirerek, sunlari kaydetti:

"Bu yükün kaldirilabilir hale gelmesi noktasinda ebeveyn olarak bizler de kendi çocugumuza ve etrafimizdaki çocuklarimiza destek olalim. Hep beraber toplumsal bir egitim seferberligi arzu ediyorum. Hepimiz kendi üstümüze düseni yapalim. Çocuklarimiza zaman ayiralim, egitimleriyle ilgilenelim, her seyi ögretmenden bekleyecek bir yapimiz yok. Veli, anne, baba ögretmen, kamu ve sivil toplum kuruluslari ile hep beraber egitim seferberligi ilan edelim. Sadece kendi üzerimize düseni yaparsak süreç çok iyi ilerleyecektir."

(Bitti)