Macaristan Basbakani Orban, TDT Olaganüstü Zirvesi'nde konustu:Mehmet Yilmaz- "(Küresel bloklasmalar arasinda diyalog kurulmasinda) Türk dünyasi, Türk devletleri, kilit bir rol oynayacaktir"

Macaristan Basbakani Orban, TDT Olaganüstü Zirvesi'nde konustu:Mehmet Yilmaz- "(Küresel bloklasmalar arasinda diyalog kurulmasinda) Türk dünyasi, Türk devletleri, kilit bir rol oynayacaktir"

BUDAPESTE (AA) - Macaristan Basbakani Viktor Orban, küresel bloklasmalar arasinda diyalog kurulmasinda "Türk dünyasinin ve Türk devletlerinin kilit bir rol oynayacagini" söyledi.

Orban, Cumhurbaskanligi Külliyesi'nde düzenlenen Türk Devletleri Teskilati (TDT) Olaganüstü Zirvesi'nde konustu.

6 Subat'ta meydana gelen Kahramanmaras merkezli depremler nedeniyle bassagligi dileyen Orban, ülkesinin Türkiye'ye arama kurtarma ekipleriyle destek verdigini belirtti.

Ülkesinin Türkiye'ye yönelik yardimlari sürdürdügünü de kaydeden Orban, bu kapsamda 100 tondan fazla tibbi malzeme daha yollamak için planlama yaptiklarini söyledi.

Türkiye'nin son yillarda ciddi bir sekilde gelistigini ve kendisinin de buna bizzat sahit oldugunu dile getiren Orban, söyle devam etti:

"Ilk kez Türkiye'ye 2000 yilinda basbakan olarak gelmistim ve 10 yildan fazla bir süredir Cumhurbaskani (Recep Tayyip) Erdogan'la çalisiyorum. Geçen 23 yil içerisinde Türkiye'deki gelisimi, Türkiye'deki harika ilerlemeyi müsahede ettim. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in liderligi altinda gerçeklesen bu harika ilerlemeyi gözlerimle gördüm. Eminim gelecek süreç içerisinde de bu devam edecektir. Sayin Cumhurbaskani sizi temin ederim ki gelecek süreç içerisinde, yeniden insa sürecinde destek vermekten gurur duyariz."

Macaristan'da 1848-1849 Özgürlük Savaslari'nin 175'inci yil dönümünün kutlandigini, o dönemde Avusturya ve Rusya'ya karsi özgürlük mücadelesi veren Macarlara Osmanli Devleti'nin kapilarini açtigini ifade eden Orban, Türk-Macar dostlugunun çok eskilere dayandigini ifade etti.

Rusya-Ukrayna savasinin Avrupa'yi ciddi bir sekilde etkiledigini, ülkesinin de Ukrayna'nin komsusu oldugunu vurgulayan Orban, Ukrayna'da Macar azinligin yasadigini ve Rusya-Ukrayna savasinda Macarlarin da hayatlarini kaybettigini aktardi.

Rusya-Ukrayna savasinda bir an önce ateskes saglanmasi ve baris ilan edilmesi gerektigini kaydeden Orban, savas nedeniyle Avrupa'nin yeniden yapilandigini ve bunun Türk Dünyasi üzerinde de etkisinin olacagini belirtti.

Orban, "Cumhurbaskani Erdogan'a da mütesekkirim. Kendisi basarili bir sekilde bu savasin iki tarafi arasinda müzakereleri baslatan tek kisidir. Ancak bu sekilde barisa ulasabiliriz. Barisa verdigi katkilar nedeniyle Sayin Erdogan'a mütesekkir oldugumuzu belirtmek isteriz." dedi.

TDT üyelerinin de Rusya-Ukrayna savasinda barisin saglanmasini destekledigini ifade eden Orban, "TDT üyelerine de baris seslerini daha güçlü bir sekilde dillendirmemize katki verdikleri için tesekkür etmek isterim. Günbegün savasa itilen insanlar var, o nedenle barisin sesini duymak, baris dileklerinin sesinin daha güçlü çikmasi çok önemli. Burada küresel çogunluga baktigimiz zaman zaten ülkelerin çok büyük bir kismi baris istiyor." diye konustu.

Küresel çapta bloklasma yerine tüm ülkeler arasinda baglantilarin olusmasindan yana olduklarina dikkati çeken Orban, "(Küresel bloklasmalar arasinda diyalog kurulmasinda) Türk dünyasi, Türk devletleri, kilit bir rol oynayacaktir." dedi.