Avustralya, AUKUS denizaltilarinin radyoaktif atiklarinin depolanacagi yeri tartisiyorNuri Aydin
ANKARA (AA) - Avustralya'da politikacilar, Ingiltere ve ABD ile imzalanan, nükleer enerjiyle çalisan denizalti üretimine yönelik AUKUS anlasmasindan kaynaklanacak radyoaktif atiklarin ülkenin hangi bölgesinde depolanacagini tartisiyor.
ABC News'in haberine göre, federal hükümet, AUKUS Projesi'nin radyoaktif atiklarinin Savunma Bakanligina ait arazideki yeni bir tesiste depolanmasi gerektigini açiklarken bu tesisin nereye insa edilecegi ise henüz bilinmiyor.
Victoria Eyaleti Basbakani Daniel Andrews, bunun için Güney Avustralya'yi isaret ederek, "Atiklar, yeni istihdamlarin gittigi yerlere gidebilir. Bunun mantiksiz oldugunu düsünmüyorum." dedi.
Bati Avustralya Basbakani Mark McGowan ise bu atiklari kendi eyaletinde istemedigini vurgulayarak, Güney Avustralya eyaletinde Savunma Bakanligina ait çok sayida arazinin bulundugunu belirtti.
McGowan, Güney Avustralya'da buna uygun yerlerin bulunduguna isaret ederek, "Bulmalari gereken uzakta bir yer, çok iyi cografi yapisiyla degismeyecek bir yer ve burasi Woomera olabilir. Woomera, nükleer denemeler için kullanildi." dedi.
Güney Avustralya Basbakan Yardimcisi ve Çevre Bakani Susan Close ise bu konudaki kararin bilim insanlarina birakilmasi gerektigini savunuyor.
Avustralya Savunma Bakani Richard Marles da radyoaktif atiklarin islenecegi alanin en geç bir yil içinde belli olacagina isaret ederek, önlerinde uzun bir sürecin bulundugunu söyledi.
Güney Avustralya eyaletinde Savunma Bakanliginin 122 bin kilometrekarelik "Woomera Yasakli Alani" olarak bilinen askeri ve sivil havacilik tesisi bulunuyor.
Nihai karar öncesinde Avustralya Radyoaktif Atik Ajansi, dogru alani tespit edebilmek için ülke genelinde arastirma yapacak.
- AUKUS anlasmasi
Avustralya, Ekim 2021'de ABD ve Ingiltere ile nükleer denizalti teknolojisi alaninda isbirligini öngören AUKUS anlasmasini imzalamisti.
3 ülkenin isimlerinin Ingilizcedeki kisaltmasindan olusan "AUKUS" adli güvenlik anlasmasi uyarinca Güney Avustralya eyaletinin baskenti Adelaide'deki tersanelerde en az 8 nükleer enerjiyle çalisan denizalti insa edilecek.
Anlasma uyarinca Avustralya'nin sahip olacagi nükleer enerjili denizaltilar, Hint-Pasifik'te istikrari desteklemek ve anlasmaya taraf olan ülkelerin ortak degerleri ile çikarlarinin korunmasina katki sunmak için kullanilacak.
Hint-Pasifik bölgesinde Çin'in büyüyen askeri varligina karsi yapildigi açiklanan AUKUS anlasmasina tepki gösteren Çin Disisleri Bakanligi Sözcüsü Cao Licien, "anlasmanin bölgesel baris ve istikrari ciddi sekilde baltalayacagi" elestirisinde bulunmustu.
AUKUS'un ardindan Avustralya, "nükleer güce ulasmadan önce nükleer denizaltilara kavusacak ilk ülke" olarak kayitlara geçecek.